Plágiumkereső szoftver segítségével találták meg Shakespeare műveinek egyik forrását

Szerző: Pintér Bence
2019.03.02. 07:30

Találtak egy könyvet, amelyből több drámájához merített az angol irodalom klasszikus szerzője.

Plágiumkereső szoftver segítségével találták meg Shakespeare műveinek egyik forrását

A tizenhatodik század második felében született, George North LóKis értekezés lázadásról és lázadókról című könyvből inspirálódott William Shakespeare – írja a New York Times. Két kutató, Dennis McCarthy és June Schlueter plágiumkereső szoftverek segítségével analizálták a két szöveget, és hamarosan megjelenő könyvükben

arra jutottak, hogy a drámaíró több fordulatot és ötletet is North-tól merített.

Nem azt állítják, hogy Shakespeare plagizált, egyszerűen csak azt, hogy a Lear király, a Macbeth vagy a III. Richárd is tartalmaz egy sor olyan szót, elemet, motívumot, ami a svéd nagykövetként dolgozó North szövegében is felbukkan. „Gyakran visszatért ehhez a könyvhöz: befolyásolta a nyelvezetet, a jeleneteket és bizonyos fokig még a művek filozófiai mondanivalóját is” – nyilatkozta McCarthy.

A kutatás azért érdekes, mert manapság már nagyon ritka, hogy új forrásokat fedezzenek fel Shakespeare-kutatók. Ez most sem volt könnyű: mivel North könyvét nem adták ki újra évszázadok óta, ezért egy kézirat-detektívet fogadtak fel, hogy találja meg nekik North könyvét, amiről gyanították, hogy érdekes lehet a Shakespeare vonatkozásában.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek