Ezek a magyar dalok kerülnek bele az EU-s daloskönyvbe

Szerző: Pintér Bence
2019.03.02. 09:10

Egy koppenhágai kezdeményezés olyan daloskönyvet ad ki, amelyben hat témában gyűjtött össze dalokat minden EU-s országból.

Ezek a magyar dalok kerülnek bele az EU-s daloskönyvbe

2015-ben, Koppenhágában indult az Európai Uniós Daloskönyv-projekt, amelynek az a célja, hogy az EU tagországaiból hat témában gyűjtsön egy kötetbe dalokat, még pontosabban: kottákat és szövegeket. A hat kategória a szerelem, a természet és évszakok, a hit, a szabadság és béke, a népdal, és a gyerekdal.

 

A magyar dalokat a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége és a magyar zeneiskolák diákjai és tanárai nevezték, hat kategóriában összesen 53 darabot.

 

A bejutó dalokra tavaly decemberben lehetett szavazni, egyelőre 23 tagállamból 138 dalt választott ki több mint 53 ezer voksoló, de a végső verzióba 162 dal lesz. Magyarországról végül ez a hat dal került be a kiválasztottak közé:

 

1. Szerelem: „Tavaszi szél vízet áraszt” – (népdal)

2. Természet és évszakok: „Kertész leszek” – (Bródy János – József Attila)

3. Szabadság és béke: „Ha én rózsa volnék” – (Bródy János)

4. Népdal: „Hull a szilva a fáról”

5. Hit: „Erdő mellett estvéledtem” – (népdal)

6. Gyerekdal: „Kis kece lányom”

 

A könyvben minden ország minden dala le lesz fordítva angolra és emellett huszonnégy EU-s nyelvre,

 

hogy mindenki minden dalt tudjon együtt énekelni. A könyv első verziója 2019-ben jelenik meg, ennek bevételéből kívánja a szervezet finanszírozni a nemzeti kiadásokat.

 

Persze ezt a nemes ügyet is megmérgezi a brexit: az oldalon azt írják, hogy ha az Egyesült Királyság kilép az Unióból, akkor tőlük csak egy dalt hagynak benne, aminek az a címe, hogy Should Old Acquaintance Be Forgot, avagy El kéne-e felejteni a régi ismertséget? (A dal Auld Lang Syne néven is ismert.)

 

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek