Szedheti a cókmókját a legrosszabb szóviccet elsütő magyar EP-képviselő

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.01. 19:23

Sógor Csaba tizenkét évet volt képviselő, de a „Szar-gentiniről” fognak rá leginkább emlékezni.

Szedheti a cókmókját a legrosszabb szóviccet elsütő magyar EP-képviselő

Búcsúzhat mandátumától Sógor Csaba EP-képviselő, ugyanis A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) pénteken döntött az öt RMDSZ-es jelentkező listán történő pozíciójáról, és ebből Sógor Csaba az utolsó lett. A tanács inkább a már sokadik mandátumát elkezdő Winkler Gyulát küldené Brüsszelbe, a második helyre pedig a Minority SafePackben oroszlánrészt vállaló Vincze Lóránt került.

Ez a két hely az, ami várhatóan befutó lesz Romániában az RMDSZ-nek.

Sógor – aki leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet Magyarországon hogy a Sargentini jelentés szavazása utáni másnapon elsütötte a Szar-Gentini szóviccet – népszerűtlenségét otthon mi sem jelzi jobban, minthogy nem az van, hogy éppen csak lecsúszott a dobogóról,

hanem egyenesen az utolsó helyre rangsorolták úgy, hogy töretlenül, 2007 óta jelen van képviselőként az EP-ben – azaz Románia EU-s csatlakozása óta.

Azt persze nem tudni, hogy pontosan miért vonják meg tőle a bizalmat, mindenesetre míg Winkler Gyula rengeteg külgazdasági törvény megalkotásában vett részt, addig Sógorhoz nem nagyon köthetőek látványos eredmények.

A képviselő kissé zokon is vehette a „menesztését”, ugyanis  a következő szöveget posztolta ki a közösségi médiába:

A lista harmadik helyére egyébként Hegedűs Csilla volt kulturális miniszter került, a negyedikre pedig Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (az RMDSZ ifjúsági szervezete) elnöke. Érdekesség, hogy a kolozsvári Transindex portál az olvasóival megmérte a jelöltek népszerűségét, itt az látszik, hogy amellett, hogy minden jelölt nagyon népszerűtlen, Winklert és Olteánt küldték volna ki.

Romániában öt százalék a választási küszöb, és a visszaosztás során derül ki, hány helyet eredményez az efölötti eredmény. Ahhoz, hogy Hegedűs Csilla is bejusson, az RMDSZ-nek nyolc százalék fölött kellene teljesítenie, és még így sem lenne biztos a harmadik hely, a várható magas részvétel miatt. Ezt csak egyszer, 2009-ben sikerült elérni, akkor közös listán indultak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, és Tőkés László, a később Fidesz-listán bejutott (egyébként májusban újra nem induló) jelölt állt az első helyen. Köszönhetően a rendkívül alacsony (27,67%) részvételnek, az RMDSZ és az EMNT jó mobilizációjának, illetve Tőkés akkori népszerűségének, a közös lista 8,92 százalékot hozott, így Tőkés, Sógor és Winkler egyaránt bejutottak.    

Búcsúzzunk most tehát Sógortól legemlékezetesebb felszólalásával. Az egyébként lelkész képviselő így marad meg az emlékezetünkben tizenkét év után:

FOTÓ: Sógor Csaba/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek