Nagyon úgy tűnik, hogy a kormány szó nélkül beszántja a kulturális közfoglalkoztatást

Szerző: Pintér Bence
2019.03.01. 13:45

Az Azonnali úgy értesült, hogy nem hosszabbították meg a kulturális közfoglalkoztatottak, csütörtökön lejáró szerződéseit a Magyar Nemzeti Múzeumnál és az Országos Széchényi Könyvtárnál. Ők azok a közmunkások, akik nem mondjuk havat lapátolnak, hanem dokumentumokat digitalizálnak minimálbérnél kevesebb fizetésért. Magyarázat egyelőre nincs: több ezer ember munkahelye szűnhet meg egyik napról a másikra.

Nagyon úgy tűnik, hogy a kormány szó nélkül beszántja a kulturális közfoglalkoztatást

Nem hosszabbította meg a kulturális közfoglalkoztatásban dolgozók szerződéseit a Belügyminisztérium a Magyar Nemzeti Múzeumban – derült Kucsera Sándor muzeológus Facebook-posztjából. Az Azonnali ennek nyomán körbekérdezve úgy értesült, hogy ugyanez a helyzet az Országos Széchényi Könyvtárban is.

A kulturális közfoglalkoztatási programot 2013-ban indította a kormány diplomások, illetve érettségizettek számára. Az ilyen formában dolgozó emberek tulajdonképpen a minimálbérnél kevesebb pénzért láttak el teljes állásnak megfelelő feladatokat. Az is előfordult több esetben, hogy egy könyvtárost kirúgtak a munkahelyéről azért, hogy aztán közmunkásként vegyék vissza.

A program csúcspontján, 2016-ban 7832 embert foglalkoztattak ilyen formában, 2017-ben 5815 embert, de tavaly már háromezer embert elküldtek. A tavalyi év statisztikája még nincs fent a Belügyminisztérium honlapján, ezért nem tudni, hogy pontosan hány embert érint a mostani intézkedés. (Ha azt vesszük alapul, hogy tavaly háromezer embert küldtek el, akkor most ezer-kétezer ember lehet érintett.) Az idei célok között a kormány nem említette külön a kulturális közfoglalkoztatást – de arról sem volt szó, hogy megszüntetnék.

Több helyről is megerősítették, hogy intézményeket nem értesítették róla előre, hogy a február 28-án véget érő ciklus után nem folytatódik a program.

A Nemzeti Múzeumnál pénteken egy hivatalos levelet is kiküldtek a partnerintézményeknek, amelyben jelezték: a a 2018-2019-es Országos Közfoglalkoztatási Program csütörtökön lezárult, a korábbi tervek szerint 2019. március 1-jén induló új programmal kapcsolatban azonban ma délig nem kaptak írásos értesítést Budapest Főváros Kormányhivatalától. (Közben a Nemzeti Múzeum kapott választ a Kormányhivataltól, a cikk végén részletezzük.)

Kucsera Sándor a posztjában azt írja, hogy szóban tájékoztatták az intézményt, hogy nem folytatódik a program. (Kerestük a Magyar Nemzeti Múzeumot, akik cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak, de azt ígérték, hogy hamarosan válaszolnak a kérdéseinkre.)

Kerestük az ügyben a Belügyminisztériumot, illetve több, a kulturális közfoglalkoztatásban részt vevő intézményt is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

FRISSÍTÉS (15:57): A Magyar Nemzeti Múzeum közben kapott választ a Kormányhivataltól, amelyből kiderül: a belügyminiszter az emberi erőforrások miniszterének véleményét elfogadva nem támogatta a múzeum pályázatát.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek