+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. március 3. vasárnap, 18:30
Próbáltunk találni pár olyan nem egyértelmű példát, ami azért bemutatja, van nyoma Magyarországnak is a popzenében. Érdekes módon leginkább az egykor híres focink miatt, de a vámpíroknak és a sorozatgyilkosoknak is sokat köszönhetünk. Itt a friss Azonnali-lista!

Azt igazán nem állítanánk, hogy Magyarország zenei nagyhatalom lenne. Nyilván lehet itt jönni az LGT viszonylagos külföldi sikereivel, vagy azzal, hogy Yonderboi egy időben Hollandiában is fel tudott lépni, de valójában inkább az a meglepő, ha a nemzetközi könnyűzenében bármilyen formában is előkerül magyar utalás. Eheti Azonnali-listánkon kilenc olyan esetet szedtünk össze, ami tulajdonképpen a semmiből jött, meglepő és még akár büszkék is lehetünk rá. Persze csak ha nagyon szeretnénk rá azok lenni.

 

Omega – Perlen im Haar

 

 

Kezdjük egy kifejezetten minden elemében magyar sikerrel: bár szeretjük elbagatellizálni, az Omega Gyöngyhajú lánya tényleg befutott külföldön. És nem, nem Kanye West 2013-as felhasználása miatt, hanem már az 1970-es évek Németországának kommunista felében. Annyira, hogy Kóbor Jánosék fel is vették németül, ez a verzió pedig azóta is ott van a berlini DDR Museum zenegépében a legnagyobb slágerek között. A németek amúgy annyira szerették, hogy az egész Európában sztárnak számító Scorpions is átdolgozta White Dove címmel 1995-ben, ezzel újabb löketet adva minden idők talán legsikeresebb magyar popdalának. 

 

Hammerfall és Pokolgép

 

 

Talán kevesen emlékeznek rá, de a svéd Hammerfall az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején az egyik legmenőbb metálzenekarnak számított azok között, akik tagadták az épp divatos Korn-vonal létezését. Szóval ez a zenekar dolgozta fel 2011-ben az 1980-as évek talán leglegendásabb magyar metálzenekarának, a Pokolgépnek egy lassú dalát. De nem csak feldolgozták, hanem még magyarul is énekeltek, ami Freddie Mercury óta az egyetemes hazai büszkeség egyik legstabilabb forrása.

 

Guttmann Béla és a Los Champesinos!

 

 

A gitárzene eddig utolsó igazán nagy hullámával érkezett Los Champesinos! Walesből érkezett, de mégsem Ryan Giggs futballsikereivel példálózik Let It Spill című dalában, hanem Guttmann Bélával: az énekes magát a szerelem Guttmann Bélájának tartja az egyik sorban. Ez pedig nagy szó, mivel Guttmann Béla főleg edzőként vált annyira legendássá, hogy Lisszabonban például szobra is van a Benfica stadionja mellett, de számtalan csapatnál rakta le az alapokat. Szóval ha valaki olyan a szerelemben, mint Guttmann Béla a fociban, akkor az elég magas polcon van.

 

Kispest Skóciában

 

 

Ha már foci: a skót Half Man Biscuit 1987-ben adott ki egy albumot, amin rajta van egy I Was a Teenage Armchair Honved Fan, utalva ezzel a Kispest/Budapest Honvéd focicsapatára. Az armchair fan hazai megfelelője a fotelszurkoló, tehát a dal arról szól, hogy a szereplője tinédzserkorában a Honvédnak szurkolt, de persze csak otthonról. Bár 2019-ben meglepő választás, de annyira nem véletlen: a Budapest Honvéd Puskás Ferenc öröksége miatt a mai napig viszonylag ismert brand külföldön is.

 

A teljes black metál szcéna

 

 

Erről már tényleg elég sokat írtunk, de most azért kiemelnénk még egyet: az ikonnak számító svéd Bathory zenekar magáról az erdélyi grófnőről és sorozatgyilkosról, Báthory Erzsébetről vette kölcsön a nevét. Báthory alakja minden tekintetben illik a műfajhoz: nem csak a misztikus Erdély hegyei miatt, hanem azért is, mert a legendák szerint rendszeresen szűz lányok vérében fürdött, hogy elkerülje a öregedést. De létezett olasz zenekar Nagyrev néven, ami a nagyrévi nők tömeges férjmérgezésére utal, és ugyebár ott van Csihar Attila személye, aki a stílus egyik legnagyobb figurája. Szóval tényleg elég erősek vagyunk ebben.

 

Lugosi Béla

 

 

Az egyetlen és igazi Drakula figurája nyilván a gótok egyik kedvence lett, úgyhogy valamilyen formában fel kellett tűnnie a hozzá kapcsolódó zenék közt is: az angol Bauhaus lépte meg végül a Bela Lugosi's Dead című dalt. Ebben a címben benne is van minden.

 

Gwen Stefani a Nyugati Pályaudvaron

 

 

Ha Budapesten forgatott klipek kerülnek szóba, általában Katy Perry jut az emberek eszébe, de Gwen Stefani évekkel megelőzte: az énekesnő 2007-ben koncertezett Budapesten, és úgy döntött, itt veszi fel az Early Winterhez tartozó videóját is. A végeredmény 2008-ban jelent meg, végignézve pedig az a meglepő, hogy milyen jól néz ki az egyébként leginkább retkességéről híres Nyugati.

 

Budapest a progmetálban

 

 

Az úgyevezett Igényes Rockzene hallgatói közt nagy népszerűségnek örvendő svéd Pain of Salvation 2001-ben tulajdonképpen a három évet megélt budapesti Summer Rocks fesztivál egyik legkorábban kezdő zenekara volt a Petőfi Csarnokban, és bár a koncert sokaknak tetszett, azt senki nem gondolta volna, hogy később egy egész lemezt is ér: a frontember Daniel Gildenlöwnek annyira meghatározó élménye lett az a Budapesti kirándulás mindenféle magánéleti drámával és belső vívódással, hogy a 2002-es Remedy Lane című album dalait is ezekkel a történetekkel töltötte meg. 

 

Nem Vienna, Bécs

 

 

A zajzene talán legnagyobb „sztárja”, az osztrák Christian Fennesz annyira boldog volt, amiért visszaköltözött szülővárosába, hogy 2014-ben megjelent albumának is a város nevét akarta adni. De Fennesz nem akarta, hogy teljesen ugyanaz legyen lemezének címe, mint az Ultravox Viennájáé, ezért a magyar nyelvterületen kívül  – ebben a formában – sehol máshol nem használt Bécs lett a befutó. Azt azért meg kell jegyezni, hogy a dél-szláv nyelvek szintén hasonló elnevezéssel (Beč) illetik az osztrák fővárost.

 

NYITÓMONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vajon felismerhetőek-e a pártok és politikusok üzenetei, ha nincs jelezve az illető vagy szervezetének neve? Töltsd ki!

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

A Bugár Béla-féle szlovákiai Híd nem működik együtt a másik magyar párt MKP-val, emiatt pedig a héten többen is otthagyták a pártot.

Az angol nyelv pedig a mandarin egyik dialektusa. De mennyire kell ezt komolyan venni? Salát Gergely Kína-szakértő magyarázta el az Azonnalinak.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás