+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 28. csütörtök, 15:34
Száznál is több hadihajó vesz részt a három tengerre kiterjedő műveletben. Görögországban és Cipruson árgus szemmel figyelik a fejleményeket.

Megkezdődött Törökország valaha volt legnagyobb tengeri hadgyakorlata, a Kék haza 2019 (Mavi Vatan 2019), aminek célja a török haditengerészet készenlétének megerősítése – adta hírül a Daily Sabah. Az Égei-, a Földközi- és a Fekete-tenger török felségvizein száznál is több hadihajó – köztük hét tengeralattjáró – párhuzamosan hajtja majd végre a tervezett műveleteket. A bevetésen résztvevő eszközök magas száma mellett

 

az is újdonságnak számít, hogy a török haditengerészet korábban sosem gyakorlatozott egy időben az összes Törökországot körülölelő tengeren.

 

A NATO-szabályoknak megfelelően hónapok óta bejelentett és tervezett, március 2-án záruló hadgyakorlatban nemcsak a haditengerészet, hanem a szárazföldi erők és a légierő bizonyos egységei is részt vesznek. A nyilvánosságra hozott tervek alapján hazai fejlesztésű páncéltörő és légvédelmi rakétákat, valamint a Bayraktar és az Anka drónokat is először próbálják majd ki haditengerészeti környezetben. A török pilóta nélküli repülőeszközök a nemzetközi fegyverpiacon is kelendők. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Ukrajna épp a múlt hónapban döntött ilyen fegyverrendszerek beszerzéséről.

 

A török hadgyakorlatot árgus szemekkel figyelik Görögországban és Cipruson is. Ankara több évtizedes vitában áll Athénnal az Égei-tenger egyes szigeteinek hovatartozását illetően.

 

GÖRÖGORSZÁG (KÉK) ÉS TÖRÖKORSZÁG (PIROS) HATÁRA AZ ÉGEI-TENGER MENTÉN (FORRÁS: WIKIMEDIA)

 

Tavaly több kisebb incidensre is sor került a görög és a török parti őrség között a tengeri határok mentén. Alexisz Ciprasz görög kormányfő február eleji törökországi látogatása ugyan valamelyest enyhítette a két ország közötti feszültségeket, de

 

a vita rendezése még korántsem körvonalazódik.

 

Ciprus és Törökország között ugyancsak régre nyúlnak vissza az ellentétek. A török fegyveres erők egységei 1974 nyarán megszállták a szigetország északi, javarészt törökök lakta részét, ahol kikiáltottak egy új államalakulatot Észak-Ciprus néven. A nemzetközileg el nem ismert entitás sorsa nagyban függ a mindenkori ankarai vezetés támogatásától.

 

A régi sebek mellett

 

újabban a tenger mélyén rejlő erőforrások kiaknázása mentén éleződik tovább a konfliktus.

 

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter épp a múlt héten jelentette be, hogy Törökország a közeljövőben kőolaj- és földgázkitermelésbe kezd a ciprusi partok közelében. Az EU-tag szigetország vezetése hevesen tiltakozik a török tervek ellen.

 

GÁZLELŐHELYEK A FÖLDKÖZI-TENGER KELETI MEDENCÉJÉBEN (FORRÁS: CRYSTOL ENERGY)

 

A nyugati és a déli partok mellett északra sem árt figyelnie a török vezetésnek.

 

Az utóbbi hónapokban elég forróvá vált a hangulat a Fekete-tengeren az orosz-ukrán konfliktus legújabb fejleményeinek köszönhetően. November végén a Kercsi-szorost ellenőrző orosz haditengerészet feltartóztatott, majd lefoglalt három, az Azovi-tenger legnagyobb ukrán kikötővárosába, Mariupolba tartó ukrán hadihajót, és foglyul ejtette azok összesen 24 fős legénységét.

 

Szakértők attól tartanak, hogy Kijev és Moszkva ellenségeskedése a tengerre fog áttevődni a jövőben. A baljós jelek miatt az amerikai haditengerészet az év elején üzenetértékű hadgyakorlatot tartott a románokkal közösen, a Fekete-tengeren.

 

FOTÓ: Instagram / Türk Deniz Küvvetleri

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás