+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 28. csütörtök, 15:34
Száznál is több hadihajó vesz részt a három tengerre kiterjedő műveletben. Görögországban és Cipruson árgus szemmel figyelik a fejleményeket.

Megkezdődött Törökország valaha volt legnagyobb tengeri hadgyakorlata, a Kék haza 2019 (Mavi Vatan 2019), aminek célja a török haditengerészet készenlétének megerősítése – adta hírül a Daily Sabah. Az Égei-, a Földközi- és a Fekete-tenger török felségvizein száznál is több hadihajó – köztük hét tengeralattjáró – párhuzamosan hajtja majd végre a tervezett műveleteket. A bevetésen résztvevő eszközök magas száma mellett

 

az is újdonságnak számít, hogy a török haditengerészet korábban sosem gyakorlatozott egy időben az összes Törökországot körülölelő tengeren.

 

A NATO-szabályoknak megfelelően hónapok óta bejelentett és tervezett, március 2-án záruló hadgyakorlatban nemcsak a haditengerészet, hanem a szárazföldi erők és a légierő bizonyos egységei is részt vesznek. A nyilvánosságra hozott tervek alapján hazai fejlesztésű páncéltörő és légvédelmi rakétákat, valamint a Bayraktar és az Anka drónokat is először próbálják majd ki haditengerészeti környezetben. A török pilóta nélküli repülőeszközök a nemzetközi fegyverpiacon is kelendők. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Ukrajna épp a múlt hónapban döntött ilyen fegyverrendszerek beszerzéséről.

 

A török hadgyakorlatot árgus szemekkel figyelik Görögországban és Cipruson is. Ankara több évtizedes vitában áll Athénnal az Égei-tenger egyes szigeteinek hovatartozását illetően.

 

GÖRÖGORSZÁG (KÉK) ÉS TÖRÖKORSZÁG (PIROS) HATÁRA AZ ÉGEI-TENGER MENTÉN (FORRÁS: WIKIMEDIA)

 

Tavaly több kisebb incidensre is sor került a görög és a török parti őrség között a tengeri határok mentén. Alexisz Ciprasz görög kormányfő február eleji törökországi látogatása ugyan valamelyest enyhítette a két ország közötti feszültségeket, de

 

a vita rendezése még korántsem körvonalazódik.

 

Ciprus és Törökország között ugyancsak régre nyúlnak vissza az ellentétek. A török fegyveres erők egységei 1974 nyarán megszállták a szigetország északi, javarészt törökök lakta részét, ahol kikiáltottak egy új államalakulatot Észak-Ciprus néven. A nemzetközileg el nem ismert entitás sorsa nagyban függ a mindenkori ankarai vezetés támogatásától.

 

A régi sebek mellett

 

újabban a tenger mélyén rejlő erőforrások kiaknázása mentén éleződik tovább a konfliktus.

 

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter épp a múlt héten jelentette be, hogy Törökország a közeljövőben kőolaj- és földgázkitermelésbe kezd a ciprusi partok közelében. Az EU-tag szigetország vezetése hevesen tiltakozik a török tervek ellen.

 

GÁZLELŐHELYEK A FÖLDKÖZI-TENGER KELETI MEDENCÉJÉBEN (FORRÁS: CRYSTOL ENERGY)

 

A nyugati és a déli partok mellett északra sem árt figyelnie a török vezetésnek.

 

Az utóbbi hónapokban elég forróvá vált a hangulat a Fekete-tengeren az orosz-ukrán konfliktus legújabb fejleményeinek köszönhetően. November végén a Kercsi-szorost ellenőrző orosz haditengerészet feltartóztatott, majd lefoglalt három, az Azovi-tenger legnagyobb ukrán kikötővárosába, Mariupolba tartó ukrán hadihajót, és foglyul ejtette azok összesen 24 fős legénységét.

 

Szakértők attól tartanak, hogy Kijev és Moszkva ellenségeskedése a tengerre fog áttevődni a jövőben. A baljós jelek miatt az amerikai haditengerészet az év elején üzenetértékű hadgyakorlatot tartott a románokkal közösen, a Fekete-tengeren.

 

FOTÓ: Instagram / Türk Deniz Küvvetleri

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

Szerintük nem túl környezetkímélő a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás, de a francia tagpártjuk ellenkezik.

Egy szivárogtató szerint az elnök nyolcszor is vizsgálatot kért Zelenszkijtől Joe Biden ellen, de Trump szerint csak a
balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás