+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 28. csütörtök, 15:34
Száznál is több hadihajó vesz részt a három tengerre kiterjedő műveletben. Görögországban és Cipruson árgus szemmel figyelik a fejleményeket.

Megkezdődött Törökország valaha volt legnagyobb tengeri hadgyakorlata, a Kék haza 2019 (Mavi Vatan 2019), aminek célja a török haditengerészet készenlétének megerősítése – adta hírül a Daily Sabah. Az Égei-, a Földközi- és a Fekete-tenger török felségvizein száznál is több hadihajó – köztük hét tengeralattjáró – párhuzamosan hajtja majd végre a tervezett műveleteket. A bevetésen résztvevő eszközök magas száma mellett

 

az is újdonságnak számít, hogy a török haditengerészet korábban sosem gyakorlatozott egy időben az összes Törökországot körülölelő tengeren.

 

A NATO-szabályoknak megfelelően hónapok óta bejelentett és tervezett, március 2-án záruló hadgyakorlatban nemcsak a haditengerészet, hanem a szárazföldi erők és a légierő bizonyos egységei is részt vesznek. A nyilvánosságra hozott tervek alapján hazai fejlesztésű páncéltörő és légvédelmi rakétákat, valamint a Bayraktar és az Anka drónokat is először próbálják majd ki haditengerészeti környezetben. A török pilóta nélküli repülőeszközök a nemzetközi fegyverpiacon is kelendők. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Ukrajna épp a múlt hónapban döntött ilyen fegyverrendszerek beszerzéséről.

 

A török hadgyakorlatot árgus szemekkel figyelik Görögországban és Cipruson is. Ankara több évtizedes vitában áll Athénnal az Égei-tenger egyes szigeteinek hovatartozását illetően.

 

GÖRÖGORSZÁG (KÉK) ÉS TÖRÖKORSZÁG (PIROS) HATÁRA AZ ÉGEI-TENGER MENTÉN (FORRÁS: WIKIMEDIA)

 

Tavaly több kisebb incidensre is sor került a görög és a török parti őrség között a tengeri határok mentén. Alexisz Ciprasz görög kormányfő február eleji törökországi látogatása ugyan valamelyest enyhítette a két ország közötti feszültségeket, de

 

a vita rendezése még korántsem körvonalazódik.

 

Ciprus és Törökország között ugyancsak régre nyúlnak vissza az ellentétek. A török fegyveres erők egységei 1974 nyarán megszállták a szigetország északi, javarészt törökök lakta részét, ahol kikiáltottak egy új államalakulatot Észak-Ciprus néven. A nemzetközileg el nem ismert entitás sorsa nagyban függ a mindenkori ankarai vezetés támogatásától.

 

A régi sebek mellett

 

újabban a tenger mélyén rejlő erőforrások kiaknázása mentén éleződik tovább a konfliktus.

 

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter épp a múlt héten jelentette be, hogy Törökország a közeljövőben kőolaj- és földgázkitermelésbe kezd a ciprusi partok közelében. Az EU-tag szigetország vezetése hevesen tiltakozik a török tervek ellen.

 

GÁZLELŐHELYEK A FÖLDKÖZI-TENGER KELETI MEDENCÉJÉBEN (FORRÁS: CRYSTOL ENERGY)

 

A nyugati és a déli partok mellett északra sem árt figyelnie a török vezetésnek.

 

Az utóbbi hónapokban elég forróvá vált a hangulat a Fekete-tengeren az orosz-ukrán konfliktus legújabb fejleményeinek köszönhetően. November végén a Kercsi-szorost ellenőrző orosz haditengerészet feltartóztatott, majd lefoglalt három, az Azovi-tenger legnagyobb ukrán kikötővárosába, Mariupolba tartó ukrán hadihajót, és foglyul ejtette azok összesen 24 fős legénységét.

 

Szakértők attól tartanak, hogy Kijev és Moszkva ellenségeskedése a tengerre fog áttevődni a jövőben. A baljós jelek miatt az amerikai haditengerészet az év elején üzenetértékű hadgyakorlatot tartott a románokkal közösen, a Fekete-tengeren.

 

FOTÓ: Instagram / Türk Deniz Küvvetleri

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Banális hiba miatt nem jött össze a már fél éve ígért internetes szigorítás.

Új elemzés állítja: több mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Három szélsőjobboldali kötődésű férfit tartóztattak le Észak-Olaszországban, egy csomó fegyvert találtak náluk.

Csütörtök óta nem megy a Galileo, még hétfő reggel is csak két műhold működött a huszonhatból.

Embertelen munkakörülmények, pénzért a hatóságoknak adott arcfelismerő rendszer rontja az internetes áruház imidzsét.

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás