Navalnij szerint egy „kaotikus, érthetetlen zűrzavar” az Egyesült Államok oroszellenes szankciós politikája

Szerző: Illés Gergő
2019.02.28. 08:14

Az orosz ellenzéki politikus szerint a jelenlegi nyugati szankciók inkább az orosz átlagpolgárnak, mintsem a Kreml-közeli oligarcháknak fájnak.

Navalnij szerint egy „kaotikus, érthetetlen zűrzavar” az Egyesült Államok oroszellenes szankciós politikája

Kritizálta a nyugat Oroszország elleni szankcióit Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a Financial Times-nak adott interjújában. A Kreml által többször is börtönbe záratott politikus szerint a nyugat a szankciókkal célt tévesztett, sőt, valójában nem is volt érdekük szembe szállni „a piszkos pénzzel”.

Ugorjanak neki az oligarcháknak, minden más csak aktatologatás

A Krím-félsziget annexiója és az ukrán válság miatt 2014-ben több állam is szankciókat vezetett be Oroszország ellen: az Egyesült Államokon, Kanadán, Ausztrálián és Japánon felül az Európai Unió tagjai kollektíven gazdasági korlátozásokat vezettek be Oroszország ellen. Ezeket az intézkedéseket illette most kemény kritikával Navalnij, mondván, hogy „az amerikai szankciós politika egy kaotikus, érthetetlen zűrzavar”. Hozzátette:

az Egyesült Államoknak inkább a politikához közel álló oligarchákat kéne szankcionálnia, minden más ezen kívül pedig „felesleges aktatologatás”.

Navalnij úgy vélte, hogy a legújabb amerikai oroszellenes szankciók inkább az átlagpolgárokat fogják érinteni, mintsem a Kremlhez közel álló csoportokat. 

Ismeretes, hogy Navalnij több oknyomozó riportot is készített a Kreml-közeli oligarchák zűrös ügyeiről, a legismertebb közülük az „On vam nye Gyimon”, vagyis a „Ne nevezd őt Gyimának” Dmitrij Medvegyev miniszterelnök érdekeltségeit göngyölíti fel. A Navalnij által létrehozott Korrupcióellenes Alapítvány további oknyomozó riportokat is készített, az egyik például egy orosz eszkortlány Instagram-sztorijain keresztül jut el egészen Oleg Gyeripaszka Kreml-közeli orosz oligarcháig, onnan pedig egészen a világpolitikáig.

Az USA megkegyelmez egy oligarchának

Gyeripaszka egyébként nemrég fel is lélegezhetett kicsit, az Egyesült Államok ugyanis január végén visszavonta az oligarchához köthető cégek elleni szankciókat. Navalnij ezt a döntést „súlyos kudarcként” értékelte.

Az oligarcha a Kremllel szoros viszonyt kialakítva vált Oroszország egyik leggazdagabb emberévé, az EN+ nevű, alumínium- és energiacégén keresztül 2017 végén több mint egymilliárd dollárt halmozott fel. Később az ellene, és más Putyinhoz közeli oligarchák cégei ellen bevezetett – és a múlt hónapban Gyeripaszka tekintetében végül visszavont – amerikai szankciók érzékenyen érintették. Végül ezeket azért vonták vissza, mivel az Egyesült Államok szerint a Gyeripaszkához köthető EN+ és Rusal cégek eleget tettek azért, hogy eltávolodjanak Gyeripaszkától.

Gyeripaszkát egyébként a múltban szoros kapcsolat fűzte Paul Manaforthoz, Donald Trump korábbi kampánytanácsadójához is,

aki jelenleg az Egyesült Államokban adócsalás és egyéb zűrös ügyek miatt hosszú börtönbüntetésre számíthat.

A brit ügyvédek imádnak orosz pénzből élni

Navalnij a Financial Times-nak elmondta:

az Egyesült Királyságban az erős lobbiszervezetek és az „évtizedek óta orosz pénzből élő mohó ügyvédek” miatt zátonyra futott a Szergej Szkripal, korábbi orosz ügynök megmérgezése utáni kampány, melyben az orosz pénzek ellen szólaltak fel.

„Az FBI és a brit kormány túlontúl is jól tudta, kik azok az emberek, akik szankcionálása igazán fájdalmas lenne” – fogalmazott.

A 42 éves ellenzéki politikus egyébként Vlagyimir Putyin egyik legkeményebb ellenfelének mondható: korrupcióellenes harca és országos kormányellenes tüntetései miatt nagy ismertségre tett szert, ám végül az orosz hatóságok a tavalyi elnökválasztáson megakadályozták indulását. Most éppen egy szakszervezet építésébe kezdett, mely azon, a közoktatás és az egészségügy területén dolgozókért kíván harcolni, akik egy-egy orosz föderális területen az ott előírt minimálbér alatt keresnek.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek