Dekriminalizálnák a prostitúciót a cseh kalózok

Szerző: Illés Gergő
2019.02.28. 18:54

A párt képviselője épp Magyarországot hozta fel pozitív példaként, ahol a prostitúció már most ellenőrzött keretek között folyik.

Dekriminalizálnák a prostitúciót a cseh kalózok

Dekriminalizálná a prostitúciót a jelenleg ellenzékben politizáló Cseh Kalózpárt – írja az iDnes.cz cseh lap. Jelenleg a prostitúció ugyanis nem legális Csehországban, ugyanis elvileg a szervezett bordélyházak üzemeltetése tilos, a hatóságok azonban hosszú időn át szemet hunytak a nagyon is létező probléma felett. Ezen kívánnának most változtatni a cseh kalózok, akik

megszüntetnék az eddigi tiltó szabályozást, ettől pedig a közegészségügyi helyzet javulását, és további adóbevételeket várnak.

Egyedülálló anyák a prostituáltak között

A cseh belügyminisztérium egyébként még a 2010-es években készített egy kutatást a csehországi prostitúció helyzetéről, ahol kimutatták: jelenleg 860 bordélyház üzemel az országban, ebből 200 Prágában, a fővárosban található. 

A becslések szerint körülbelül 13 000 csehországi szexmunkás dolgozik ezáltal a szürkegazdaságban, közülük 56 százalék egyedülálló anya. Vagyis a Cseh Kalózpárt érvelése szerint mintegy 7300 cseh nő van teljesen kiszolgáltatott helyzetben: mivel jövedelmüket a törvény által tiltott tevékenységből szerzik, sokan nem rendelkeznek társadalombiztosítással, nincs törvényi szabályozás a keresetükről és a lakhatási helyzetük is problémás.

Éppen ezért gondolja úgy a Jakub Michálek kalózpárti parlamenti képviselő, hogy változtatni kell a gyakorlaton, és dekriminalizálni a prostitúciót Csehországban.

Az ügy többpárti támogatásban is részesült a cseh politikai életben:

Bohuslav Svoboda, a konzervatív ODS korábbi prágai főpolgármestere ugyanúgy beállt a javaslat mögé, mint a liberális-konzervatív TOP09 párt, több szociáldemokrata politikus, illetve civil szervezetek.

A kalózok hozzátették: a közegészségügyi helyzet javulását várják a legalizációtól – Svájcban a prostitúció dekriminalizációja után a HIV-fertőzöttek száma 16 százalékkal csökkent.

Prostitúcióból gyermekétkeztetést

Az egészségügyi előnyök mellett az állam is több adót szedhetne be, ha dekriminalizálná a prostitúciót.

Számítások szerint a prostitúció évi 8 milliárd koronányi (98 milliárd forint) forgalmat generál évente Csehországban. A kalózok szerint a prostitúció állami adóztatása évi 1 milliárd korona (12 milliárd forint) bevételt hozna az államkasszába,

melyből „akár több százezer gyermek közétkeztetését is meg lehetne szervezni”, fogalmaz Jakub Michálek.

Ezzel utalt a szociáldemokraták és a kormányzó ANO nemrégiben megjelent – majd később elvetett – törvényjavaslatára, mely közétkeztetést biztosított volna az iskolásoknak.

Michálek egyébként egy általa sikeresnek ítélt külföldi példát is felhozott – Magyarországét, ahol szerinte a prostitúció már most szabályozott keretek között folyik, ezáltal állami bevételt generál.

BORÍTÓKÉP: Piros lámpás negyed Amszterdamban / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek