A brit választók keményen büntetnék a UKIP-et, ha szavazniuk kellene májusban

Szerző: Pintér Bence
2019.02.28. 13:40

Ha halasztódik a brexit, akkor választaniuk kell a briteknek a májusi európai parlamenti választáson. De hogy voksolnának?

A brit választók keményen büntetnék a UKIP-et, ha szavazniuk kellene májusban

Miután a brit parlament is megszavazta a brexit elhalasztásának lehetőségét, egyre nagyobb az esély rá, hogy a briteknek végül mégis választaniuk kell a májusi EP-választáson.

De kiket küldenének most az Európai Parlamentbe a britek?

A Politico mérése szerint a 2014-es eredményhez képest mindkét nagy párt, tehát az EP-ben a szocdem S&D-frakcióhoz tartozó Munkáspárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek-frakcióhoz tartozó Konzervatív Párt is erősödne: előbbire szavazna a választók relatív többsége, 37 százalék, míg utóbbira 36 százalék. Az EU-ellenes, EFDD-frakciót erősítő UKIP a szavazatok 10, az ALDE-s Liberális Demokraták 8, míg a Zöldek/EFA frakcióját erősítő Zöldek 5 és a szintén ide tartozó a Skót Nemzeti Párt 3 százalékát szerezné meg.

Ez azt jelenti egyben, hogy míg 2014-hez képest a két nagy párt 12-12 százalékkal több szavazatot szerezne fejenként,

az EU-ból való kiválás katalizátorának számító UKIP 17,5 százalékponttal kevesebb szavaztra számíthatna öt évvel ezelőtti eredményéhez képest.

2014-ben 27,5 százalékos eredményükkel ők nyerték meg az EP-választást. Azóta a szétesés jeleit mutatják: az utóbbi időben mások mellett a párt ikonikus EP-képviselője, Nigel Farage is kilépett a pártból, és Brexit Párt néven alapított új formációt.

Parlamenti helyekre lefordítva ez a Politico szerint azt jelenti, hogy mind a konzervatívok, mind a munkáspártiak 8-10 plusz helyet szerezhetnek főleg a UKIP kárára, de veszélyben van a zöldek három képviselői helye is. A Politico értékelése szerint tehát az Európai Parlament jelenlegi status quóját az érdemben nem borítaná fel, ha végül a britek is szavaznának.

A Politico felhívja a figyelmet arra, hogy ez a kutatás a jelenről, és nem a jövőről szól: a mérés óta tizenegy parlamenti képviselő elhagyta eredeti pártjait a brit alsóházban, és Független Csoport néven új tömörülést alapított: ennek népszerűségét 6 és 18 százalék közé teszik a közvélemény-kutatók. És nem szerepel a mérésben még Nigel Farage februárban alapított Brexit Pártja sem.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek