+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. február 27. szerda, 07:00
A tervek szerint hamarosan potom pénzért küldhetünk fel bármit egy Holdon lévő archívumba, cenzúra pedig nem lesz. Te mit küldenél?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Múlt csütörtökön lőtték fel Izrael Beresit nevű Hold-szondáját a SpaceX Falcon 9 rakétájával, és a szonda

 

sok egyéb küldetése mellett egy viszonylag kicsi, de annál több anyagot tartalmazó archívumot is szállít,

 

amelyből a megfelelő eszközökkel akár évmilliók múlva is rekonstruálható lesz az emberiség tudásanyaga.

 

A mostani csak az első lépése Könyvtár a Holdon-projektnek, amely azt célozza, hogy hosszú távon, és viszonylag biztonságos helyen archiváljunk minél több dolgot az emberiségről. Az archívum maga száz grammos és DVD-méretű, de összesen 25 nanotechnológiával készült nikkellemezt tartalmaz, rajta pedig analóg és digitális formában 30 millió oldalnyi dokumentumot helyeztek el. Ezek első rétegét egy sima mikroszkóppal is el lehet olvasni, a digitálisan tárolt részek olvasásáshoz pedig ezekben a rétegekben elhelyeztek minden technikai információt.

 

Persze mindenkit az izgat, hogy pontosan mi került fel a lemezekre, ez azonban egyelőre nem teljesen nyilvános. Rajta van például a Long Now Alapítvány Viselhető Rosetta-lemeze, amely segítséget nyújt mintegy ezer emberi nyelv nyelvtanának megértéséhez. A lemezek digitális része (ami 200 gigabájtnyi adatot ölel fel) pedig

 

tartalmazza például a teljes angol nyelvű Wikipediát, illetve az Internet Archive egyes részeit, vagy például a The World Factbookot.

 

Azért sem hozzák nyilvánosságra a teljes dokumentumlistát, mert a projekt még folyamatban van, a következő időszakban még több ilyen lemezt fognak eljuttatni a Holdra, és fokozatosan lesz majd nyilvános, hogy ezek pontosan mit tartalmaznak az emberi tudomány, történelem és kultúra területéről.

 

A projekt magántámogatói is helyeztek el egyébként tartalmakat a lemezeken, ráadásul a terv az, hogy a jövőben bárki bármit fellőhessen az űrbe a lemezeken: a tervek szerint húsz és száz dollár közötti összegért tényleg bármit rávésnek majd a lemezre, amit fellőnek, mivel azt tervezik, hogy az anyagokat nem fogják cenzúrázni.

 

Adja magát a kérdés: te milyen dokumentumot küldenél fel? Szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás