+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. február 27. szerda, 07:00
A tervek szerint hamarosan potom pénzért küldhetünk fel bármit egy Holdon lévő archívumba, cenzúra pedig nem lesz. Te mit küldenél?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Múlt csütörtökön lőtték fel Izrael Beresit nevű Hold-szondáját a SpaceX Falcon 9 rakétájával, és a szonda

 

sok egyéb küldetése mellett egy viszonylag kicsi, de annál több anyagot tartalmazó archívumot is szállít,

 

amelyből a megfelelő eszközökkel akár évmilliók múlva is rekonstruálható lesz az emberiség tudásanyaga.

 

A mostani csak az első lépése Könyvtár a Holdon-projektnek, amely azt célozza, hogy hosszú távon, és viszonylag biztonságos helyen archiváljunk minél több dolgot az emberiségről. Az archívum maga száz grammos és DVD-méretű, de összesen 25 nanotechnológiával készült nikkellemezt tartalmaz, rajta pedig analóg és digitális formában 30 millió oldalnyi dokumentumot helyeztek el. Ezek első rétegét egy sima mikroszkóppal is el lehet olvasni, a digitálisan tárolt részek olvasásáshoz pedig ezekben a rétegekben elhelyeztek minden technikai információt.

 

Persze mindenkit az izgat, hogy pontosan mi került fel a lemezekre, ez azonban egyelőre nem teljesen nyilvános. Rajta van például a Long Now Alapítvány Viselhető Rosetta-lemeze, amely segítséget nyújt mintegy ezer emberi nyelv nyelvtanának megértéséhez. A lemezek digitális része (ami 200 gigabájtnyi adatot ölel fel) pedig

 

tartalmazza például a teljes angol nyelvű Wikipediát, illetve az Internet Archive egyes részeit, vagy például a The World Factbookot.

 

Azért sem hozzák nyilvánosságra a teljes dokumentumlistát, mert a projekt még folyamatban van, a következő időszakban még több ilyen lemezt fognak eljuttatni a Holdra, és fokozatosan lesz majd nyilvános, hogy ezek pontosan mit tartalmaznak az emberi tudomány, történelem és kultúra területéről.

 

A projekt magántámogatói is helyeztek el egyébként tartalmakat a lemezeken, ráadásul a terv az, hogy a jövőben bárki bármit fellőhessen az űrbe a lemezeken: a tervek szerint húsz és száz dollár közötti összegért tényleg bármit rávésnek majd a lemezre, amit fellőnek, mivel azt tervezik, hogy az anyagokat nem fogják cenzúrázni.

 

Adja magát a kérdés: te milyen dokumentumot küldenél fel? Szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás