Az Európa Tanács szerint nem frankó, hogy gumilövedékkel lövik ki francia tüntetők szemét

2019.02.27. 10:01

A tanács emberi jogi biztosa ejnyebejnyézett, a francia hatóságok cáfolnak.

Az Európa Tanács szerint nem frankó, hogy gumilövedékkel lövik ki francia tüntetők szemét

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra kéri Franciaországot, álljon le azokkal a gumilövedékes, nem halálos fegyverek használatával, amelyek több sárgamellényes tüntető sérüléseiért felelősek az utóbbi hetek kormányellenes tüntetésein – számol be az RFI.

Franciaország azon kevés európai országok közé tartozik, ahol jogszerűen használhatják a – francia rövidítéssel csak LBD-ként ismert –tömegoszlató fegyvereket, amelyek negyven milliméteres gumilövedékekkel működnek, és nem számítanak halálosnak.

„A francia hatóságoknak fel kell hagyniuk az LBD-k használatával a közrend fenntartásakor”

– nyilatkozta Dunja Mijatović, az emberi jogi biztos. Arra kérte a kormányt, sürgősen vizsgálja felül előírásait a zavargásokkor bevetett gumilövedékek használatát illetően, figyelembe véve, hogy elsődleges feladatuk a polgárok jogainak védelme.

A sérülések „kérdéseket vetnek fel a közrend fenntartásához használt módszerek emberjogi vonatkozásait illetően” –  mondta.

A Strasbourgban székelő emberi jogi biztos az emberek jogainak tiszteletben tartásáért felel az Európa Tanács 47 tagországában, ezt jelentésekkel, a párbeszéd facilitálásával, és a tagországoknak tett javaslatokkal kívánja elérni.

Mijatović a január 28-i Franciaországba látogatását követően készítette el jelentését, amelynek nincsenek jogi következményei. Ekkor a rendőri erőszak használatát vizsgálta a sárgamellényes tüntetések kontextusában. A rend őrei széleskörűen alkalmaztak erőszakot a néha valóban agresszívvé váló tüntetéseken. Több tucat tüntető sérült meg a tömeg és a rendőrök összecsapásai során, voltak, akik részlegesen megvakultak egy fejsérülés után.

A  francia hatóságoknak más a véleménye

A francia hatóságok visszautasították a reklamációkat, állítván, hogy a gumilövedékek, és a villanógránátok használata szükségszerű az agresszív egyének ellen, akik ismételten megtámadták erőiket.

Az ország legfelsőbb közigazgatási bírósága ugyancsak indokoltnak nyilvánította a tömegoszlató fegyverek használatát, tekintettel az agresszió által való fenyegetettségre.

A francia kormány cáfolta a tanács állítását, mondván, a fegyverek a tüntetők egy erős magjának „rendőrök, újságírók és mások” ellen intézett ismétlődő támadásai elleni védekezést szolgálták. Francia törvényhozók jelenleg azon dolgoznak, hogy a rendőrség kitilthassa az ismert vagy feltételezett felforgatókat. Ez jogalapot biztosítana nekik arra, hogy bírósági végzés nélkül átkutassák a tüntetőket fegyverekért. Egy másik intézkedés azt tiltaná meg tüntetőknek, hogy eltakarják az arcukat tüntetések során, az igazoltatás megkönnyítése végett.

Jelentésében Mijatović arra figyelmeztette a kormányt, hogy hasonló intézkedések az emberek gyülekezéshez és szabad mozgáshoz való jogainak komoly korlátozását jelentik.

FOTÓ: Wikimedia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek