A volt román korrupcióellenes főügyész ismét esélyes ez Európai Ügyészség élére

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.27. 08:57

Frissítve: Kövesi nyerte meg mindkét szakbizottsági szavazást!

A volt román korrupcióellenes főügyész ismét esélyes ez Európai Ügyészség élére

Laura Codruța Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész  kapta a legtöbb szavazatot kedd este, az európai főügyészi tisztség három jelöltjének meghallgatása után az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában (CONT) - írja a Transindex.

Kedd délután az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), illetve a Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) együttes ülésen hallgatta meg Kövesit, a francia Francois Bohnert, valamint a német Andres Rittert.

Kövesi tizenkét szavazatot kapott, Bohnert tizenegyet és Ritter csupán egyet. A másik, 60 tagot számláló bizottság, a LIBE szerdán szavaz. Amennyiben a bizottságban szerdán nem Kövesi kerül az első helyre, a két testület elnökének (a német Ingeborg Gräßlenek és a francia Claude Moralesnek) kell majd megegyeznie a közös jelöltről. A közös jelölt személyét majd az EP plenáris ülésén kell ismertetni és elfogadtatni.

A LIBE-bizottságban több magyar képviselőnek is lehetősége adódik szavazni a jelöltekről, hiszen itt bizottsági alelnök Gál Kinga, aki a Fidesz-listáján jutott be, valamint Niedermüller Péter is, a Demokratikus Koalíció politikusa. Továbbá két határon túli magyar politikus, az RMDSZ-es Sógor Csaba, és a MOST-HÍD színeiben Nagy József is szavazhatnak. Innen azt lehet tudni, hogy Gál Kinga várhatóan nem Kövesire fog szavazni, hiszen Deutsch Tamás nemrég az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a Néppártban levő fideszesek szakmailag nem tartják elég felkészültnek a román főügyészt. Sógor Csaba és az RMDSZ álláspontja nem rögzített, az RMDSZ múlt hétvégén tartott kongresszusán Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke az Azonnali kérdésére azt mondta, hogy a romániai magyar EP-képviselők lelkiismeretük szerint fognak szavazni, hiszen ez nem politikai kérdés.

Múlt héten az EU-tagállamok nagykövetei szavaztak a jelöltekről, akkor Bohnert került ki győztesen


FRISSÍTÉS (13:22): A belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) szerdán szavazott a kérdésről, és ők is Kövesi mellett szavaztak bizalmat, ez azt jelenti, hogy az Európai Parlamentnek egyértelműen a volt román korrupcióellenes főügyész a jelöltje a posztra. A következőkben az EP plenáris ülése elé bocsátják jóváhagyásra a jelöltek, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést. 

FOTÓ: Criteriul.ro

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek