Trump: Az EU nagyon-nagyon kemény, keményebb mint Kína

Szerző: Pintér Bence
2019.02.26. 07:30

Az amerikai elnök azt ígéri: szétvámolja az EU-s termékeket, hacsak nem működik jobban együtt Brüsszel Washingtonnal.

Trump: Az EU nagyon-nagyon kemény, keményebb mint Kína

Amerikai kormányzókkal találkozott Donald Trump amerikai elnök: nekik fejtette ki, hogy ha az EU nem működik egütt jobban Washingtonnal, akkor „szét fogjuk őket vámolni” – írja a Politico.

„Az Európai Unió nagyon-nagyon kemény. Nagyon-nagyon kemény. Nem engedik be a termékeinket. Nem engedi kbe a mezőgazdasági termékeinket” – mondta az elnök, aki szerint

„talán, bizonyos szempontból az EU keményebb, mint Kína.”

Az elnök azt sérelmezi például, hogy az EU tíz százalékos vámot vet ki az amerikai autókra, miközben az USA csak 2,5 százalékos vámot vet ki az európai kocsikra. A Politico megjegyezte, hogy Brüsszel éppenséggel benne lenne az autókra vonatkozó vám csökkentésében egy nagyobb kereskedelmi megállapodás keretében, de Washington utasította el az erről szóló tárgyalásokat.

Az elhúzódó vámháború eddigi csúcspontja egyébként az volt, mikor az acél vámjának megemelése miatt az EU büntetővámot vetett ki többek között az amerikai motorokra, a mogyoróvajra és a whiskey-re, ezeken kívül pedig még tizenhat oldalnyi termékre, összesen 2,8 milliárd dollár értékben. Végül azonban Jean-Claude Juncker washingtoni látogatása során a felek kibékültek és látszólag beszüntették a vámháborút.

Ehhez képest most Trump azzal fenyegetőzik, hogy még tavasszal „nemzetbiztonsági okokból” 25 százalékos vámot vet ki az EU-ból érkező autókra. Az Egyesült Államok célja az, hogy a kereskedelmi megállapodásban több amerikai mezőgazdasági termék is helyet kapjon.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek