Török halászhajóra támadt a román parti őrség

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.26. 18:50

A legénység három tagja megsérült a román partokról 90 kilométerre történt incidensben.

Török halászhajóra támadt a román parti őrség

Gumilövedékekkel és éles lőszerrel nyitott tüzet a román parti őrség egy nemzetközi vizeken hajózó török halászhajóra – adta hírül a Hürriyet Daily News a DHA hírügynökségre hivatkozva. A hajó legénysége azt állítja, hogy a még napokkal ezelőtt történt incidensre, melyben három halász is megsérült, a román partoktól 50 tengeri mérföldre (92,6 szárazföldi kilométer) került sor.

A nemzetközi tengerjogi egyezmény csupán a partoktól 12 tengeri mérföldre lévő területet tekinti az adott állam felségvizének, így

igaz lehet, hogy a török halászok nemzetközi vizeken hajóztak, de ha a hálójukat is kivetették, azzal törvénysértést követtek el.

Minden tengerparti ország rendelkezik a nyílt vizek tekintetében a 200 tengeri mérföldre kiterjedő kizárólagos gazdasági övezet jogával, azaz az adott térségben kizárólag ők használhatják ki a természeti erőforrásokat. Ezt a jogi kategóriát pontosan a hasonló összetűzések megelőzése érdekében vezették be.

Török sajtóhírek szerint az összesen nyolc halászt szállító 14 méteres bárka Isztambulban kötött ki. A közzétett felvételek tanúsága alapján a legénység tagjai mellett maga a hajó is sérült, de végig úszóképes állapotban maradt.

Nem ez az első összecsapás a román parti őrség és a tilosban munkálkodó török halászok között.

Az elmúlt években több komolyabb incidensre is sor került. Volt, hogy a román parti őrség hajókat is elsüllyesztett. Az alábbiakban épp egy ilyen bevetés látható:

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek