Lekapcsoltak az amerikaiak egy orosz „trollgyárat” az internetről

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.26. 20:45

Az Egyesült Államok belpolitikai folyamataiba történő beavatkozás miatt nem fértek hozzá a világhálóhoz a szentpétervári szervezet munkatársai a tavaly novemberi félidős választások idején.

Lekapcsoltak az amerikaiak egy orosz „trollgyárat” az internetről

Az amerikai védelmi minisztérium kiberparancsnokságának munkatársai lekapcsoltak az internetről egy orosz „trollgyárat”, mely az amerikai társadalomban lévő törésvonalakat igyekezett kihasználni a tavaly novemberben tartott törvényhozási választások előtt – számolt be a Washington Post. A riport szerint

az Egyesült Államok a Kremlnek akart üzenni az egyik első támadó kiberműveletével, hogy az amerikai belpolitikai folyamatokba történő beavatkozás következményekkel jár.

Az ügyben érintett szentpétervári „trollgyárat”, az Internet Research Agency-t egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel személyes kapcsolatokat ápoló oligarcha finanszírozza, az amerikai titkosszolgálatok tavaly januári jelentése alapján.

Az amerikai szakértőket megosztja az eset. A Washington Post által megszólaltatottak közül van, aki szerint egy ilyen – inkább idegesítő – lépés nem tántorítja el az oroszokat. Mások ugyanakkor nem becsülnék le a művelet fontosságot, mely jelzi, hogy innentől máshogy mennek a dolgok a két állam között a kibertérben, mint korábban.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek