Indiai vadászgépek bombáztak pakisztáni célpontokat Kasmírban

Szerző: Pintér Bence
2019.02.26. 06:59

1971 óta nem voltak légicsapások a két ország közötti vitatott területen.

Indiai vadászgépek bombáztak pakisztáni célpontokat Kasmírban

Az indiai mezőgazdasági miniszter közlése szerint az indiai légierő „terrortáborokat” bombázott Pakisztánban, a Kasmír nevű, két ország által vitatott hovatartozású terület pakisztáni oldalán – írja a Guardian. A pakisztániak szerint a bombázásnak sem emberi, sem anyagi áldozatai nem voltak.

A két atomhatalom között ilyen incidensre a területért folytatott 1971-es háború óta nem történt sor.

Kasmírban február közepén egy öngyilkos merénylő támadott egy indiai konvojra: a bombatámadásban negyven indiai katona halt meg. Narendra Modi indiai miniszterelnök már akkor megígérte, hogy az általa felelősnek tartott Pakisztán fizetni fog az ügyért.

A híradások szerint most tizenkét vadászgép lépte át a két ország közötti demarkációs vonalat, hogy megsemmisítsenek egy kiképzőközpontot a határ túloldalán.

A pakisztáni vezetés szerint a pakisztáni légierő is harcérintkezésbe került az indiai gépekkel, miután azok megsértették a határt, sőt, később azt írta, hogy a pakisztáni gépek megzavarták az indiaiakat, ezért nem tudtak nagyobb kárt okozni. A mezőgazdasági miniszteren kívül egyelőre más hivatalos forrás nem erősítette meg a támadást indiai oldalról, de a helyi média szerint sikeres volt a támadás.

Kasmír 1947, a két ország függetlenné válása óta vitatott terület: ekkor pakisztáni fegyveresek kezdték birtokba venni az India, Kína és Pakisztán határán fekvő területet, amelynek akkori uralkodója végül Indiához csatlakozott – az ezt követő háborúban az indiai hadsereg visszaszorította a pakisztáni fegyvereseket.

A két ország, illetve a szintén érdekelt Kína viszonya azóta sem jutott nyugvópontra az ügyben, folyamatosak a kisebb konfliktusok az 1947-ben meghatározott demarkációs vonalon, de légitámadások az 1971-es háború óta nem történtek.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek