+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. február 26. kedd, 06:59
1971 óta nem voltak légicsapások a két ország közötti vitatott területen.

Az indiai mezőgazdasági miniszter közlése szerint az indiai légierő „terrortáborokat” bombázott Pakisztánban, a Kasmír nevű, két ország által vitatott hovatartozású terület pakisztáni oldalán – írja a Guardian. A pakisztániak szerint a bombázásnak sem emberi, sem anyagi áldozatai nem voltak.

 

A két atomhatalom között ilyen incidensre a területért folytatott 1971-es háború óta nem történt sor.

 

Kasmírban február közepén egy öngyilkos merénylő támadott egy indiai konvojra: a bombatámadásban negyven indiai katona halt meg. Narendra Modi indiai miniszterelnök már akkor megígérte, hogy az általa felelősnek tartott Pakisztán fizetni fog az ügyért.

 

 

A híradások szerint most tizenkét vadászgép lépte át a két ország közötti demarkációs vonalat, hogy megsemmisítsenek egy kiképzőközpontot a határ túloldalán.

 

A pakisztáni vezetés szerint a pakisztáni légierő is harcérintkezésbe került az indiai gépekkel, miután azok megsértették a határt, sőt, később azt írta, hogy a pakisztáni gépek megzavarták az indiaiakat, ezért nem tudtak nagyobb kárt okozni. A mezőgazdasági miniszteren kívül egyelőre más hivatalos forrás nem erősítette meg a támadást indiai oldalról, de a helyi média szerint sikeres volt a támadás.

 

Kasmír 1947, a két ország függetlenné válása óta vitatott terület: ekkor pakisztáni fegyveresek kezdték birtokba venni az India, Kína és Pakisztán határán fekvő területet, amelynek akkori uralkodója végül Indiához csatlakozott – az ezt követő háborúban az indiai hadsereg visszaszorította a pakisztáni fegyvereseket.

 

A két ország, illetve a szintén érdekelt Kína viszonya azóta sem jutott nyugvópontra az ügyben, folyamatosak a kisebb konfliktusok az 1947-ben meghatározott demarkációs vonalon, de légitámadások az 1971-es háború óta nem történtek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás