+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. február 26. kedd, 06:59
1971 óta nem voltak légicsapások a két ország közötti vitatott területen.

Az indiai mezőgazdasági miniszter közlése szerint az indiai légierő „terrortáborokat” bombázott Pakisztánban, a Kasmír nevű, két ország által vitatott hovatartozású terület pakisztáni oldalán – írja a Guardian. A pakisztániak szerint a bombázásnak sem emberi, sem anyagi áldozatai nem voltak.

 

A két atomhatalom között ilyen incidensre a területért folytatott 1971-es háború óta nem történt sor.

 

Kasmírban február közepén egy öngyilkos merénylő támadott egy indiai konvojra: a bombatámadásban negyven indiai katona halt meg. Narendra Modi indiai miniszterelnök már akkor megígérte, hogy az általa felelősnek tartott Pakisztán fizetni fog az ügyért.

 

 

A híradások szerint most tizenkét vadászgép lépte át a két ország közötti demarkációs vonalat, hogy megsemmisítsenek egy kiképzőközpontot a határ túloldalán.

 

A pakisztáni vezetés szerint a pakisztáni légierő is harcérintkezésbe került az indiai gépekkel, miután azok megsértették a határt, sőt, később azt írta, hogy a pakisztáni gépek megzavarták az indiaiakat, ezért nem tudtak nagyobb kárt okozni. A mezőgazdasági miniszteren kívül egyelőre más hivatalos forrás nem erősítette meg a támadást indiai oldalról, de a helyi média szerint sikeres volt a támadás.

 

Kasmír 1947, a két ország függetlenné válása óta vitatott terület: ekkor pakisztáni fegyveresek kezdték birtokba venni az India, Kína és Pakisztán határán fekvő területet, amelynek akkori uralkodója végül Indiához csatlakozott – az ezt követő háborúban az indiai hadsereg visszaszorította a pakisztáni fegyvereseket.

 

A két ország, illetve a szintén érdekelt Kína viszonya azóta sem jutott nyugvópontra az ügyben, folyamatosak a kisebb konfliktusok az 1947-ben meghatározott demarkációs vonalon, de légitámadások az 1971-es háború óta nem történtek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás