Egymás ellen hangol Romániában a „székelyakasztó” exminiszterelnök és az RMDSZ

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.25. 15:07

A négy fal közé küldené a magyarokat zászlót lengetni a székelyek akasztásáról fantáziáló volt román miniszterelnök, Mihai Tudose. Az RMDSZ erre olyat lépett, hogy Habony is csak elégedetten csettintene.

Egymás ellen hangol Romániában a „székelyakasztó” exminiszterelnök és az RMDSZ

A székely zászlót kitevőket akasztással fenyegető Mihai Tudose volt román kormányfő eléggé kiakadt a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre: olyanokat mondott, hogy a magyarok csak otthon használják a magyar zászlót, és a zuhany alatt énekelgessék a himnuszukat.

A háborgás apropóját az adja, hogy hétvégi kongresszusán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozatba foglalta, hogy a magyar zászló ezután nemcsak Magyarország, hanem a magyar nemzet és annak részeként a romániai magyarság nemzeti szimbóluma is, így nem esik annak a törvénynek a hatálya alá, amely szerint más ország zászlóját Romániában csak a román zászlóval párban lehet kitűzni.

Az persze némiképp abszurdnak tűnik, hogy egy politikai párt önmaga megmondja, hogy mi is az összmagyarság szimbóluma, de minderre azért van szükség, mert

Romániában jelenleg a törvény tiltja, hogy más ország zászlaját a román nélkül valaki csak úgy lengethesse,

úgyhogy (bár harminc év kellett hozzá), most már ki lett mondva, hogy mind a piros-fehér-zöld, mind a két székely zászló össznemzeti jelkép.

Nem teljesen abszurd a történet, ugyanis az elmúlt években rengetegszer szívatták meg a székelyföldi elöljárókat, legutóbb tavaly március 15-én volt egy sor kekeckedés, és akkor rengeteg pénzbüntetést kaptak a polgármesterek a magyar zászlók kihelyezése miatt.

„A zuhanyzó alatt mindenki azt énekel, amit akar, a szobáját is úgy festheti ki, ahogy akarja. De azon túl az országot, ahol a magyarok élnek, azt Romániának hívják. A himnusz is Romániáé, a zászló is Romániáé”

írta ki a Facebookra Tudose. A himnuszéneklést azért vette bele, mert az RMDSZ azt is belefoglalta a határozatba.

Az RMDSZ stílusban maradva válaszolt

Nem ő volt az egyetlen, aki beszólt az RMDSZ-nek, hanem Traian Băsecu volt államfő és Gabriel Oprea volt belügyminiszter is, valamint nyilván bizonyos médiafelületeken elindult a hangolás az RMDSZ ellen. A párt ma erre olyat lépett, hogy Erdélyben minden valamirevaló értelmiségi értetlenül tekint rá: felrakta a fent említett három úriembert egy plakátra, sokat nem magyarázkodnak rajta, csak Băsescuhoz odaírták, hogy iszákos, Tudoséhoz, hogy az akasztó, és Opreához, hogy a szekus (utalva a kommunizmusban hírhedt román Securitate titkosszolgálatra).

Egyszóval habonyi üzemmódba kapcsolt az RMDSZ, a plakátokon használt vörös és fekete eléggé emlékeztet a Fidesz által kirakott új, Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátjaihoz.

A gyakorlatilag minden jelentősebb RMDSZ-es politikus Facebook-oldalán megjelent plakátokhoz csak annyit fűztek hozzá, hogy: „A magyar himnusz a mi himnuszunk, a magyar zászló a mi zászlónk. A székely zászló és a székely himnusz a mi közösségünké. Európában sok száz közösségi zászló megfér egymás mellett, a mienknek is ott a helye.”

Ez tulajdonképpen könnyen értelmezhető úgy, hogy a magyar párt az ellenük való uszításra maga is uszítással válaszolt, nyilván egyáltalán nem az volt a célja, hogy bármilyen módon feleljen azoknak, aki betámadták őt, mivel román nyelvű plakátok nem jelentek meg, így az RMDSZ csak a saját választói mobilizálására szánhatja azokat röviddel az EP-választások előtt.

FOTÓ: Vincze Lóránt  / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek