+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. február 25. hétfő, 15:58
Botrány a szerelem földjén: egy brazil írónő könyvéről derült ki, hogy ötven másik munkából van összeollózva.

Schmitt Pál óta minden magyar tudja, hogy mi az a plágium. Ám amíg az még ésszel felfogható, hogy egy szakdolgozatot miért érdemes plagizálni, az már kevésbé tűnik logikusnak, hogy valaki egy széles publikumnak szánt romantikus regényt ollózzon össze, ráadásul ötven forrásból, tekintve, hogy a műfaj ismerői nyilván fel fogják fedezni az ellopott szövegeket.

 

Pedig a romantikusirodalmi berkekben nem is éppen ismeretlen Cristiane Surreya pontosan ezt csinálta. A botrányt a történelmi romantikus regényeket író, egyébként szerzői jogi téren képzett jogász, Courtney Milan robbantotta ki, aki egy olvasójától kapott jelzést, hogy a brazil írónő Royal Love című regényében az ő egyik regényéből fedezett fel passzusokat. A hír hamar végigsöpört a Twitteren a #CopyPasteCris hashtaggel, és

 

kiderült, hogy a könyvben ötven másik szerző, például Nora Roberts regényeiből is vannak plagizált részek.

 

Surreya – aki ráadásul maga is ügyvéd – először tagadta a dolgot, majd később taktikát váltott, és azt írta Twitteren, hogy a plágiumot nem is ő, hanem a szellemírója követte el. A szellemírók olyan alkotók, akik mondjuk hírességek önéletrajzát segítenek megírni, vagy egy-egy kiadónál álnéven, fiktív szerzők neve alatt megjelenő könyvsorozatok egyes darabjait írják, valamint – mint a mellékelt példa mutatja – néha egész regényeket is. (Illetve akár szakdolgozatokat is.)

 

De van még egy csavar, mivel megszólalt egy szellemíró, aki dolgozott a szerzőnek korábban más könyveken. Az ő története szerint Serruya neki csak némi „kipofozásra” küldött el szövegeket, amelyekről most már feltételezi, hogy máshonnan plagizált passzusok voltak. Simán lehet tehát, hogy nem a szellemíró plagizált az adott könyv esetében sem.

 

Az ügy kirobbanása után a brazil írónő egyébként elmenekült az internetről, közösségi médiás oldalait törölte, honlapja nem működik, könyveinek jelentős részét pedig törölték az online boltokból.

 

Magyarországon egyébként nem csak a már Schmitt Pál, de Tolvaly Ferenc A Zsolnay-kód című regénye kapcsán is felmerült a plágium eléggé megalapozott gyanúja; de Esterházy Pétert és Kondor Vilmost is érte már plágiumvád.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás