+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. február 25. hétfő, 16:44
Megérte markánsabb baloldali politikát vinnie a német szociáldemokratának: a választók kezdenek visszatalálni az SPD-hez.

Bár a német online lapok csak nagyon ritkán hozzák vezető helyen közvélemény-kutatások eredményeit, a legfrissebb felméréssel kivételt tettek. Egy friss, a Spiegel hetilap számára készített kutatásból kiderül: a német szociáldemokrata párt feltámadt hamvaiból, mi több: megelőzte a hónapok óta fixen második Zöldeket. Ez azért meglepő, mert az SPD a tavaly őszi bajorországi tartományi választáson még egyszámjegyű, 9,7 százalékos eredményt ért el, és szövetségi szinten nem csak a Zöldek, de volt, hogy a szélsőjobboldali AfD is lekörözte.

 

A friss felmérésben a CDU/CSU vezet, a második helyet pedig visszavették a szocdemek a Zöldektől, és per pillanat fej-fej mellett állnak. Vagyis a szocdemek és az AfD közötti különbség tovább nőtt – Meuthen és Gauland pártja már csak a negyedik helyre jó.

 

FEJ-FEJ MELLETT A KAPITALISTÁK (FDP) ÉS A KOMMUNISTÁK (LINKE) IS

 

És nem ez az egyetlen közvélemény-kutatás, amely az SPD (vissza)erősödését mutatja. Az Emnid intézet Bild napilap számára február elején készített felmérésében az SPD szintén beelőzte a Zöldeket, az ARD köztévé híradója számára készített Infratest dimap-mérés szerint fej-fej mellett áll a két baloldali párt. De vannak azért olyan mérések is, amelyek a Zöldeket teszik a második helyre.

 

A Spiegel a számokból azt a következtetést vonta le, hogy

 

működik a párt új stratégiája, amely markánsabb baloldali képviseletet ígér a választóknak.

 

Az utóbbi időben különösen egységesnek tűnő SPD 12 eurós óránkénti minimálbért követel, elbúcsúzott a szocdem Schröder-kormány reformjainak dícséretétől, Hubertus Heil szocdem munkaügyi miniszter pedig nemrég még egy minimálnyugdíjra is javaslatot tett.

 

Ralf Stegner, az SPD elnökhelyettese a WAZ-nak adott nyilatkozatában már annyira belelkesült a párt balratolódásától és az emiatti új erőre kapásától, hogy parlamenti többséget vizionált a következő, 2021-től kezdődő parlamenti ciklusban egy SPD-ből, Zöldekből és a Die Linkéből álló piros-vörös-zöld koalíciónak. Az ezelőtti, 2013-2017 közötti ciklusban szintén baloldali többség volt a Bundestagban, de az SPD akkor – hiába ajánlkozott fel a négy év alatt szinte végig a Die Linke – inkább a jobboldali Angela Merkelt tartotta hatalomban. És teszi ezt most is, nagykoalícióban kormányozva a CDU/CSU-val.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás