+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. február 25. hétfő, 16:44
Megérte markánsabb baloldali politikát vinnie a német szociáldemokratának: a választók kezdenek visszatalálni az SPD-hez.

Bár a német online lapok csak nagyon ritkán hozzák vezető helyen közvélemény-kutatások eredményeit, a legfrissebb felméréssel kivételt tettek. Egy friss, a Spiegel hetilap számára készített kutatásból kiderül: a német szociáldemokrata párt feltámadt hamvaiból, mi több: megelőzte a hónapok óta fixen második Zöldeket. Ez azért meglepő, mert az SPD a tavaly őszi bajorországi tartományi választáson még egyszámjegyű, 9,7 százalékos eredményt ért el, és szövetségi szinten nem csak a Zöldek, de volt, hogy a szélsőjobboldali AfD is lekörözte.

 

A friss felmérésben a CDU/CSU vezet, a második helyet pedig visszavették a szocdemek a Zöldektől, és per pillanat fej-fej mellett állnak. Vagyis a szocdemek és az AfD közötti különbség tovább nőtt – Meuthen és Gauland pártja már csak a negyedik helyre jó.

 

FEJ-FEJ MELLETT A KAPITALISTÁK (FDP) ÉS A KOMMUNISTÁK (LINKE) IS

 

És nem ez az egyetlen közvélemény-kutatás, amely az SPD (vissza)erősödését mutatja. Az Emnid intézet Bild napilap számára február elején készített felmérésében az SPD szintén beelőzte a Zöldeket, az ARD köztévé híradója számára készített Infratest dimap-mérés szerint fej-fej mellett áll a két baloldali párt. De vannak azért olyan mérések is, amelyek a Zöldeket teszik a második helyre.

 

A Spiegel a számokból azt a következtetést vonta le, hogy

 

működik a párt új stratégiája, amely markánsabb baloldali képviseletet ígér a választóknak.

 

Az utóbbi időben különösen egységesnek tűnő SPD 12 eurós óránkénti minimálbért követel, elbúcsúzott a szocdem Schröder-kormány reformjainak dícséretétől, Hubertus Heil szocdem munkaügyi miniszter pedig nemrég még egy minimálnyugdíjra is javaslatot tett.

 

Ralf Stegner, az SPD elnökhelyettese a WAZ-nak adott nyilatkozatában már annyira belelkesült a párt balratolódásától és az emiatti új erőre kapásától, hogy parlamenti többséget vizionált a következő, 2021-től kezdődő parlamenti ciklusban egy SPD-ből, Zöldekből és a Die Linkéből álló piros-vörös-zöld koalíciónak. Az ezelőtti, 2013-2017 közötti ciklusban szintén baloldali többség volt a Bundestagban, de az SPD akkor – hiába ajánlkozott fel a négy év alatt szinte végig a Die Linke – inkább a jobboldali Angela Merkelt tartotta hatalomban. És teszi ezt most is, nagykoalícióban kormányozva a CDU/CSU-val.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a legmagasabb Európában: Franciaország három, Ausztria öt százalékos adót vezetett be idén, de készül a megoldás nemzetközi szinten is.

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

Egy kilenc éven át tartó korrupciós sémát tártak fel a spanyol hatóságok.

Értelmes állami bormarketing hosszú évek óta nincs Magyarországon, ezt a tevékenységet inkább a borászatok és lelkes borrajongók végzik. Most két világjáró borszakíró adna ki magyar borkalauzt angolul.

A brit LibDemek és a Skót Nemzeti Párt vitázni akartak Boris Johnsonnal és Jeremy Corbynnal, de nem hívták meg őket. Hiába reklamáltak.

Az átlag liechtensteini háztartás eladósodottsága meghaladja a kétszázezer eurót, amivel GDP-arányosan a kontinens leggazdagabb országa számít egyben a legeladósodottabb társadalomnak is.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás