Óriási meglepetés a német politikában: a szocdemek behozták a Zöldeket

Szerző: Bukovics Martin
2019.02.25. 16:44

Megérte markánsabb baloldali politikát vinnie a német szociáldemokratának: a választók kezdenek visszatalálni az SPD-hez.

Óriási meglepetés a német politikában: a szocdemek behozták a Zöldeket

Bár a német online lapok csak nagyon ritkán hozzák vezető helyen közvélemény-kutatások eredményeit, a legfrissebb felméréssel kivételt tettek. Egy friss, a Spiegel hetilap számára készített kutatásból kiderül: a német szociáldemokrata párt feltámadt hamvaiból, mi több: megelőzte a hónapok óta fixen második Zöldeket. Ez azért meglepő, mert az SPD a tavaly őszi bajorországi tartományi választáson még egyszámjegyű, 9,7 százalékos eredményt ért el, és szövetségi szinten nem csak a Zöldek, de volt, hogy a szélsőjobboldali AfD is lekörözte.

A friss felmérésben a CDU/CSU vezet, a második helyet pedig visszavették a szocdemek a Zöldektől, és per pillanat fej-fej mellett állnak. Vagyis a szocdemek és az AfD közötti különbség tovább nőtt – Meuthen és Gauland pártja már csak a negyedik helyre jó.

FEJ-FEJ MELLETT A KAPITALISTÁK (FDP) ÉS A KOMMUNISTÁK (LINKE) IS

És nem ez az egyetlen közvélemény-kutatás, amely az SPD (vissza)erősödését mutatja. Az Emnid intézet Bild napilap számára február elején készített felmérésében az SPD szintén beelőzte a Zöldeket, az ARD köztévé híradója számára készített Infratest dimap-mérés szerint fej-fej mellett áll a két baloldali párt. De vannak azért olyan mérések is, amelyek a Zöldeket teszik a második helyre.

A Spiegel a számokból azt a következtetést vonta le, hogy

működik a párt új stratégiája, amely markánsabb baloldali képviseletet ígér a választóknak.

Az utóbbi időben különösen egységesnek tűnő SPD 12 eurós óránkénti minimálbért követel, elbúcsúzott a szocdem Schröder-kormány reformjainak dícséretétől, Hubertus Heil szocdem munkaügyi miniszter pedig nemrég még egy minimálnyugdíjra is javaslatot tett.

Ralf Stegner, az SPD elnökhelyettese a WAZ-nak adott nyilatkozatában már annyira belelkesült a párt balratolódásától és az emiatti új erőre kapásától, hogy parlamenti többséget vizionált a következő, 2021-től kezdődő parlamenti ciklusban egy SPD-ből, Zöldekből és a Die Linkéből álló piros-vörös-zöld koalíciónak. Az ezelőtti, 2013-2017 közötti ciklusban szintén baloldali többség volt a Bundestagban, de az SPD akkor – hiába ajánlkozott fel a négy év alatt szinte végig a Die Linke – inkább a jobboldali Angela Merkelt tartotta hatalomban. És teszi ezt most is, nagykoalícióban kormányozva a CDU/CSU-val.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek