+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. február 25. hétfő, 16:44
Megérte markánsabb baloldali politikát vinnie a német szociáldemokratának: a választók kezdenek visszatalálni az SPD-hez.

Bár a német online lapok csak nagyon ritkán hozzák vezető helyen közvélemény-kutatások eredményeit, a legfrissebb felméréssel kivételt tettek. Egy friss, a Spiegel hetilap számára készített kutatásból kiderül: a német szociáldemokrata párt feltámadt hamvaiból, mi több: megelőzte a hónapok óta fixen második Zöldeket. Ez azért meglepő, mert az SPD a tavaly őszi bajorországi tartományi választáson még egyszámjegyű, 9,7 százalékos eredményt ért el, és szövetségi szinten nem csak a Zöldek, de volt, hogy a szélsőjobboldali AfD is lekörözte.

 

A friss felmérésben a CDU/CSU vezet, a második helyet pedig visszavették a szocdemek a Zöldektől, és per pillanat fej-fej mellett állnak. Vagyis a szocdemek és az AfD közötti különbség tovább nőtt – Meuthen és Gauland pártja már csak a negyedik helyre jó.

 

FEJ-FEJ MELLETT A KAPITALISTÁK (FDP) ÉS A KOMMUNISTÁK (LINKE) IS

 

És nem ez az egyetlen közvélemény-kutatás, amely az SPD (vissza)erősödését mutatja. Az Emnid intézet Bild napilap számára február elején készített felmérésében az SPD szintén beelőzte a Zöldeket, az ARD köztévé híradója számára készített Infratest dimap-mérés szerint fej-fej mellett áll a két baloldali párt. De vannak azért olyan mérések is, amelyek a Zöldeket teszik a második helyre.

 

A Spiegel a számokból azt a következtetést vonta le, hogy

 

működik a párt új stratégiája, amely markánsabb baloldali képviseletet ígér a választóknak.

 

Az utóbbi időben különösen egységesnek tűnő SPD 12 eurós óránkénti minimálbért követel, elbúcsúzott a szocdem Schröder-kormány reformjainak dícséretétől, Hubertus Heil szocdem munkaügyi miniszter pedig nemrég még egy minimálnyugdíjra is javaslatot tett.

 

Ralf Stegner, az SPD elnökhelyettese a WAZ-nak adott nyilatkozatában már annyira belelkesült a párt balratolódásától és az emiatti új erőre kapásától, hogy parlamenti többséget vizionált a következő, 2021-től kezdődő parlamenti ciklusban egy SPD-ből, Zöldekből és a Die Linkéből álló piros-vörös-zöld koalíciónak. Az ezelőtti, 2013-2017 közötti ciklusban szintén baloldali többség volt a Bundestagban, de az SPD akkor – hiába ajánlkozott fel a négy év alatt szinte végig a Die Linke – inkább a jobboldali Angela Merkelt tartotta hatalomban. És teszi ezt most is, nagykoalícióban kormányozva a CDU/CSU-val.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

De német és olasz régiók is szívesen csatlakoznának a helvét államszövetséghez. Te belépnél?

Szeptember 20-ára írták ki viccből az ufókutató körökben legendás 51-es körzet megrohamozását az USA-ban, amiből már mindenki kihátrált, de pár cég azért keresne egy kis pénzt az ufóhívőkön.

Újabb kampány-műalkotással jelentkezett az osztrák jobboldali FPÖ, most egy ÖVP-Zöldek koalícióval riogatnak. De nem is akárhogy! Műelemzés!

Nem örülnek felhőtlenül az S&D-frakció háza táján annak, ahogy Ursula von der Leyen megálmodta az Európai Bizottság új struktúráját.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás