A jó öreg puskaporos hordó robbanhat: a Balkánon szinte mindenhol nagy tüntetések voltak hétvégén

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.24. 18:39

Szerbia, Montenegró, Albánia, Románia: mindenhol kormányellenes tüntetések vannak a korrupció miatt.

A jó öreg puskaporos hordó robbanhat: a Balkánon szinte mindenhol nagy tüntetések voltak hétvégén

Sokezer ember tüntetett szombaton Montenegró fővárosában, Podgoricában, Milo Đukanović elnök és más kormánytagok lemondását követelve.

A civil aktivisták, akiket a legtöbb ellenzéki párt támogat, hetek óta nyomást gyakorolnak a parlamentre, a kormány regnálása alatt megnövekedett korrupcióra hivatkozva. A tömeg szombaton a fővárosban, Podgoricában vonult fel olyan szlogenekkel, mint „Milo tolvaj”, „Le a bűnözéssel”, „Lázadás” és „Mi vagyunk az állam”.

Civilek, értelmiségiek, aktivisták informális csoportja áll a tüntetés mögött, akik az #Odpuri se (#Ellenállás) szlogent választották elégedetlenségük kifejezésére.

A majd' 30 éve kormányon lévő Đukanovićot a szegénység semmibevételével, emberi jogok tiprásával, a média korlátozásával és a szisztematikus korrupció támogatásával vádolják.

A podgoricai demonstráción Slavisa Grubisa színésznő beszélt a tömeghez, mondván, a tüntetéseket az uralkodó Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) erőszakolta ki: „Arra köteleznek, hogy utcára vonuljunk!”

Đukanović mellett Ivica Stanković legfőbb ügyész és Milivoje Katnić szervezett bűnözésért felelős főügyész lemondását is követelik. Az elöljárókat bizonyítékok mellőzésével és az államfő körének korrupciós ügyei figyelmen kívül hagyásával vádolják.

A tüntetők a montenegrói köztévé, az RCTG székháza előtt is tiltakoztak, professzionálisabb és igazságosabb hírközlést követelve.

A szombati tüntetés sorrendben a harmadik, amióta nyilvánosságra hoztak dokumentumokat és felvételeket, amelyek arra engednek következtetni, hogy a DPS elöljárói gyanús forrásokból származó alapokhoz jutottak hozzá. Egy 2016 januárjában készült videófelvétel azt mutatja, ahogy Duško Knežević, a montenegrói székhelyű Atlas befektetőcsoport elnöke Podgorica akkori polgármesterének, Slavoljub Stijepovićnak egy (Knežević későbbi állítása szerint) 100 ezer dollárt tartalmazó borítékot adott át a DPS kampányának támogatására. Knežević, aki most valószínűleg Londonban tartózkodik, azt állítja, 25 évre visszamenőleg támogatta a DPS-t.

Egyesek ezt az első kézzelfogható bizonyítéknak tartották arra, amire Montenegróban már régóta nyílt titokként hivatkoznak. A DPS és Đukanović tagadja a jogtalanságot, arra hivatkozva, hogy a párthoz érkezett bármiféle adományt feltüntettek a párt pénzügyi nyilvántartásában. Egy januárban és februárban nyilvánosságra hozott videó azt mutatja, ahogy a központi bank tisztviselője kenőpénzt követel Kneževićtől, hogy ő cserébe megakadályozza Knežević bankjainak ellenőrzését. Knežević olyan dokumentumokat is nyilvánosságra hozott, amelyek állítólag azt bizonyítják, hozzájárult Đukanović elnök fényűző, külföldi utazásaihoz.

A tüntetések szervezői céljukként nevezik meg a kollektív amnézia megszüntetését is, amely szerintük ahhoz járult hozzá, hogy annyi korrupciós ügyet eljárások nélkül engedjenek el az országban.

2017 júliusa óta Montenegró NATO-tag, és EU-tagországgá válásának lehetősége is fennáll, azonban kormányát azzal vádolják, hogy nem tesz eleget a szervezett bűnözés és a korrupció ellen. Brüsszel konkrétabb eredményeket követel a korrupció elleni harcból, lévén az az EU-s csatlakozás egyik legfontosabb feltétele.

Szerbiában egy fotó bosszantotta fel a tüntetőket

Szerbiában már hónapok óta következetesen utcára vonulnak a tüntetők minden hétvégén Aleksandar Vučić államfő és pártja ellen. Most bevették a repertoárba az egészségügyi miniszter elleni tiltakozást is. Történt ugyanis, hogy múlt héten az elnök egy egészségügyi maszkban fotózkodott egy rákos kisgyerekkel, az elégedetlenkedők meg cinikusnak érzik a gesztust, mondván,

egy beteg kisgyerekkel akar politikai szimpátiát ébreszteni maga felé, és ez undorító.

Azt is kifogásolták, hogy az elnök ki-be flangál a kórházból, miközben az erőteljes influenzajárvány miatt karantén van bevezetve. Így a tüntetések Zlatibor Lonča egészségügyi miniszter ellen is irányultak, a demonstrálók lezárták Belgrád egyik fő alagútját.

Az albán ellenzéki képviselők nem ülnek be többé a parlamentbe

Néhány hete kezdődtek el Albániában is a tüntetések a kormány ellen, az első tiltakozásra körülbelül 50 ezren mentek el, és tulajdonképpen megostromolták a miniszterelnöki irodának helyt adó épületet is, valamint összetörték egy német képzőművész szobrát. A tiltakozások oka itt is a rendkívül nagy méreteket öltő állami korrupció, illetve a kormányt azzal gyanúsítják, hogy összefonódott a szervezett bűnözéssel.  

Az albán ellenzék azonban egyszerűen fogta magát a héten, és kivonult a parlamentből,

a tüntetők ennek nagyon örülnek, az Európai Bizottság viszont nem, ők azt üzenték, hogy a képviselők ezzel aláássák a demokráciát. A tüntetőket az ellenzéki Demokratikus Párt vezére, Lulzim Basha vezeti, és a szombati demonstráción a politikum megszervezte, hogy kordonokkal válassza el a tüntetőket a rendőröktől. A tömeg egyes hírek szerint arra készült, hogy megostromolja a parlamentet, ebből végül semmi nem lett. Mindenesetre Edi Rama miniszterelnök egyelőre nem akar lemondani, a tüntetők meg azt ígérik, hogy márpedig ők addig mennek utcára, amíg Rama el nem takarodik.

Na és ha már Balkán, akkor Románia sem maradhat ki

A múlt héten a román kormány hozott egy rendeletet, amely az ügyészek kinevezésére vonatkozik, és amely jócskán megnyirbálja Klaus Johannis államfő eddigi jogait a kinevezéseket illetően. Két nappal korábban a kolozsvári bírók és ügyészek ugyancsak a rendelet miatt spontán tüntetésbe kezdtek, és miközben azt ígérték, hogy jövő héten teljesen felfüggesztik munkájukat, kérték a lakosságot is, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A lakosság pedig kivonult, a hír megírásának pillanatában több ezren tüntetnek országszerte, leginkább Bukarestben a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége által alkotott kormánykoalíció ellen, Viorica Dăncilă miniszterelnök és Tudorel Toader igazságügyi miniszter lemondását követelve. 

FOTÓ: tüntetés Podgoricában via Balkan Insight

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek