Száznegyven évre vagyunk egy olyan klímától, ami egyszer már tömeges kihaláshoz vezetett

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.21. 09:56

Egy új kutatás szerint ha ez így megy tovább, akkor néhány generáció, és ennyi volt az emberiség története.

Száznegyven évre vagyunk egy olyan klímától, ami egyszer már tömeges kihaláshoz vezetett

Geológiai értelemben véve rövid periódus alatt sikerült az emberiségnek soha nem látott mennyiségű szén-dioxidot termelnie. Pár generáció, és elég nyilvánvaló lesz ennek a hatása.

Egy szerdán nyilvánosságra hozott új kutatás azt mutatja, hogy

öt generáció múlva olyan atmoszférát teremthetünk, amelyhez hasonló 56 millió éve nem volt. Amikor legutóbb volt hasonló mennyiségű szén-dioxid a légkörben, az bolygószerte rengeteg faj pusztulásához vezetett.

A paleocén-eocén termálmaximum (PETM) pont annyira ominózus földtörténeti kor, mint amilyennek hangzik. Évekig vizsgálták tudósok, fosszíliák, szénizotópok és egyéb elsüllyedt nyomok után kutatva, majd arra a megállapításra jutottak, hogy a szén-dioxid aránya a levegőben a Föld 5-8 Celsius-fokos átlagos felmelegedéséhez vezettek. Ennek következményeként a mikroszkopikus likacsosházúak állományának majdnem fele kihalt, hasonlóképpen, a földi élőlények is kipusztultak vagy az átlag testméretük általános csökkenése volt tapasztalható.

Nem egy álomklíma ez, mindazonáltal a legközelebb áll ahhoz, amelynek létrehozásán az emberiség aktívan dolgozik.

A Geophysical Research Letters által publikált kutatás megmutatja, bizonyos szempontok szerint mennyire közel állunk egy újabb PETM-hoz, és hogy mennyi szempont szerint haladtuk már meg azt. Korábbi tanulmányokra alapozva Philip Gingerich, a Michigani Egyetem professor emeritusa modelleket épített az emberiség jövőbeli széndioxid-termelésének felmérésére.

Amíg geológiai értelemben véve a PETM-et hamar elérte a Föld annak idején, a jelenlegi széndioxid-kibocsátás ennek tízszerese. Persze, amíg a korábbi PETM vulkanikus aktivitás, erdőtüzek és a permafrosztból, illetve a tengerfenék alulról felszabaduló metán eredménye volt, a jelenlegi szinte teljesen emberi működés eredménye, és továbbra is nő. A jelenlegi trendek alapján Gingerish azt jósolja, hogy 140 éven belül elérjük a PETM-et, és 259 éven belül elérjük az abszolút maximumot, azaz azt a légköri szén-dioxid mennyiséget, amely teljesen lakhatatlanná tenné a planétát.

Ez egyértelműen a legrosszabb forgatókönyv, és valószínűleg sohasem fogjuk elérni  a maximálisan legrosszabb állapotot, ennek ellenére folyamatosan közelítünk hozzá az ötvenes évek vége óta. A kutatás eredményei krízisjelzésként szolgálnak, és rámutatnak a tényre, mi vár unokáinkra, ha nem teszünk a szén-dioxid kibocsátás ellen.

FOTÓ: US National Archives

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek