+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. február 21. csütörtök, 18:30
A kormány változik, csak az elnök személye biztos pont: Nurszultan Nazarbajev már 1991 óta Kazahsztán elnöke, ezalatt kilenc kabinetet „fogyasztott el”.

Csütörtökön elbocsátotta a kazah kabinet tagjait az ország elnöke, Nurszultan Nazarbajev, miután azok szerinte nem voltak képesek javítani az életszínvonalat és pozitív változásokat eszközölni az országban – írja a Deutsche Welle.

 

Csak Nazarbajev a biztos pont

 

Nazarbajev a kazah elnöki hivatal weboldalán úgy fogalmazott, „sok törvény és kormánydöntés elfogadása ellenére a gazdaság számos területén nem történtek pozitív változások”.

 

Kazahsztán 1991-es függetlenedése óta az országot vezető államfő hozzátette, hamarosan számos intézkedést fog javasolni az emberek szociális helyzetének és életszínvonalának javítása érdekében.

 

Hozzátette: szeretne inkább a szegényekre, a lakhatási helyzetre és a vidékfejlesztésre fókuszálni, egyúttal a kirúgott kormányt kritizálta, mivel azok alatt a kazahok jövedelme stagnált, és fizetésük legnagyobb részét továbbra is élelmiszerre kellett költeniük.

 

Nazarbajev egyébként stabil pont a demokratikus pluralizmus iránt nem annyira elkötelezett közép-ázsiai régióban: először 1990-ben választották elnökké, azóta megszakítás nélkül vezeti az országot. A legutóbbi, 2015-ös választásokon a szavazatok 97,75 százalékát szerezte meg. És bár

 

elméletileg Kazahsztánban egy elnök egyszer választható újra egy második ötéves ciklusra, a kazah honatyák Nazarbajevvel kivételt tettek, így az elnök újabb és újabb ciklusokra betonozhatja be hatalmát.

 

Lassan ébredezik a gazdaság

 

A most lemondatott kormány egyébként 2016 óta volt hivatalban Bakhytzhan Szagintajev vezetésével. Szagintajevet sokan egy politikai generációváltás megtestesítőjeként látták a kazah politikában, de a világgazdasági helyzet – főként a kazah gazdaság számára kulcsfontosságú olajárak csökkenése –, illetve a legfontosabb kereskedelmi partner Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók nem könnyítették meg a miniszterelnök dolgát.

 

Részben az ország változatlan olajfüggősége is okozhatta a kabinet menesztését,

 

Nazarbajev ugyanis kritikaként rótta fel, hogy a GDP-növekedés szinte teljesen a nyersanyagoknak köszönhető. „A kormány és a nemzeti bank nem tudtak ösztönzőket és eszközöket alkotni a magas színvonalú gazdasági növekedéshez” – fogalmazott.

 

És valóban, a gazdaság igen lassan ébredezik az olajárak 2014-es bezuhanása óta: a Világbank adatai szerint 2015-ben és 2016-ban csupán 1,2, illetve 1,1 százalékkal nőtt a nemzeti össztermék. 2017-re ezt sikerült 4 százalékra feltornázni, 2018-ra pedig 3,7 százalékos bővülést jósoltak az elemzők.

 

BORÍTÓKÉP: Kremlin.ru

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi az egyes olasz pártok célja, álomeredménye a mostani választáson? Összefoglaltuk!

Mi kell ahhoz, hogy szavazzak? Egyáltalán: kire lehet szavazni? Gyorstalpaló bizonytalanoknak.

A dublini választókerületet meg is nyerhette a korábban esélytelen zöldpárt, országosan pedig a jobbközép örülhet.

Nem tudod még, kire szavazz? Az euandi2019 elmondja neked, miután kitöltötted. És ennél még sokkal, de sokkal többet is!

„Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban”: ha ilyen az ellenszél, akkor milyen lenne az igazi hátszél?

A hét kérdése

Eljött az igazság pillanata az Azonnalin: mondd meg nekünk, kire szavazol május 26-án!

Azért ide elnéznénk

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrában május 31-én.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A régió legjobbjait a Pécsi Borozó válogatta össze, június 15-én lehet megkóstolni őket.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás