Kirúgta a kormányt kazah elnök, mert túl lassan növekszik a gazdaság

Szerző: Illés Gergő
2019.02.21. 18:30

A kormány változik, csak az elnök személye biztos pont: Nurszultan Nazarbajev már 1991 óta Kazahsztán elnöke, ezalatt kilenc kabinetet „fogyasztott el”.

Kirúgta a kormányt kazah elnök, mert túl lassan növekszik a gazdaság

Csütörtökön elbocsátotta a kazah kabinet tagjait az ország elnöke, Nurszultan Nazarbajev, miután azok szerinte nem voltak képesek javítani az életszínvonalat és pozitív változásokat eszközölni az országban – írja a Deutsche Welle.

Csak Nazarbajev a biztos pont

Nazarbajev a kazah elnöki hivatal weboldalán úgy fogalmazott, „sok törvény és kormánydöntés elfogadása ellenére a gazdaság számos területén nem történtek pozitív változások”.

Kazahsztán 1991-es függetlenedése óta az országot vezető államfő hozzátette, hamarosan számos intézkedést fog javasolni az emberek szociális helyzetének és életszínvonalának javítása érdekében.

Hozzátette: szeretne inkább a szegényekre, a lakhatási helyzetre és a vidékfejlesztésre fókuszálni, egyúttal a kirúgott kormányt kritizálta, mivel azok alatt a kazahok jövedelme stagnált, és fizetésük legnagyobb részét továbbra is élelmiszerre kellett költeniük.

Nazarbajev egyébként stabil pont a demokratikus pluralizmus iránt nem annyira elkötelezett közép-ázsiai régióban: először 1990-ben választották elnökké, azóta megszakítás nélkül vezeti az országot. A legutóbbi, 2015-ös választásokon a szavazatok 97,75 százalékát szerezte meg. És bár

elméletileg Kazahsztánban egy elnök egyszer választható újra egy második ötéves ciklusra, a kazah honatyák Nazarbajevvel kivételt tettek, így az elnök újabb és újabb ciklusokra betonozhatja be hatalmát.

Lassan ébredezik a gazdaság

A most lemondatott kormány egyébként 2016 óta volt hivatalban Bakhytzhan Szagintajev vezetésével. Szagintajevet sokan egy politikai generációváltás megtestesítőjeként látták a kazah politikában, de a világgazdasági helyzet – főként a kazah gazdaság számára kulcsfontosságú olajárak csökkenése –, illetve a legfontosabb kereskedelmi partner Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók nem könnyítették meg a miniszterelnök dolgát.

Részben az ország változatlan olajfüggősége is okozhatta a kabinet menesztését,

Nazarbajev ugyanis kritikaként rótta fel, hogy a GDP-növekedés szinte teljesen a nyersanyagoknak köszönhető. „A kormány és a nemzeti bank nem tudtak ösztönzőket és eszközöket alkotni a magas színvonalú gazdasági növekedéshez” – fogalmazott.

És valóban, a gazdaság igen lassan ébredezik az olajárak 2014-es bezuhanása óta: a Világbank adatai szerint 2015-ben és 2016-ban csupán 1,2, illetve 1,1 százalékkal nőtt a nemzeti össztermék. 2017-re ezt sikerült 4 százalékra feltornázni, 2018-ra pedig 3,7 százalékos bővülést jósoltak az elemzők.

BORÍTÓKÉP: Kremlin.ru

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek