+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. február 21. csütörtök, 18:30
A kormány változik, csak az elnök személye biztos pont: Nurszultan Nazarbajev már 1991 óta Kazahsztán elnöke, ezalatt kilenc kabinetet „fogyasztott el”.

Csütörtökön elbocsátotta a kazah kabinet tagjait az ország elnöke, Nurszultan Nazarbajev, miután azok szerinte nem voltak képesek javítani az életszínvonalat és pozitív változásokat eszközölni az országban – írja a Deutsche Welle.

 

Csak Nazarbajev a biztos pont

 

Nazarbajev a kazah elnöki hivatal weboldalán úgy fogalmazott, „sok törvény és kormánydöntés elfogadása ellenére a gazdaság számos területén nem történtek pozitív változások”.

 

Kazahsztán 1991-es függetlenedése óta az országot vezető államfő hozzátette, hamarosan számos intézkedést fog javasolni az emberek szociális helyzetének és életszínvonalának javítása érdekében.

 

Hozzátette: szeretne inkább a szegényekre, a lakhatási helyzetre és a vidékfejlesztésre fókuszálni, egyúttal a kirúgott kormányt kritizálta, mivel azok alatt a kazahok jövedelme stagnált, és fizetésük legnagyobb részét továbbra is élelmiszerre kellett költeniük.

 

Nazarbajev egyébként stabil pont a demokratikus pluralizmus iránt nem annyira elkötelezett közép-ázsiai régióban: először 1990-ben választották elnökké, azóta megszakítás nélkül vezeti az országot. A legutóbbi, 2015-ös választásokon a szavazatok 97,75 százalékát szerezte meg. És bár

 

elméletileg Kazahsztánban egy elnök egyszer választható újra egy második ötéves ciklusra, a kazah honatyák Nazarbajevvel kivételt tettek, így az elnök újabb és újabb ciklusokra betonozhatja be hatalmát.

 

Lassan ébredezik a gazdaság

 

A most lemondatott kormány egyébként 2016 óta volt hivatalban Bakhytzhan Szagintajev vezetésével. Szagintajevet sokan egy politikai generációváltás megtestesítőjeként látták a kazah politikában, de a világgazdasági helyzet – főként a kazah gazdaság számára kulcsfontosságú olajárak csökkenése –, illetve a legfontosabb kereskedelmi partner Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók nem könnyítették meg a miniszterelnök dolgát.

 

Részben az ország változatlan olajfüggősége is okozhatta a kabinet menesztését,

 

Nazarbajev ugyanis kritikaként rótta fel, hogy a GDP-növekedés szinte teljesen a nyersanyagoknak köszönhető. „A kormány és a nemzeti bank nem tudtak ösztönzőket és eszközöket alkotni a magas színvonalú gazdasági növekedéshez” – fogalmazott.

 

És valóban, a gazdaság igen lassan ébredezik az olajárak 2014-es bezuhanása óta: a Világbank adatai szerint 2015-ben és 2016-ban csupán 1,2, illetve 1,1 százalékkal nőtt a nemzeti össztermék. 2017-re ezt sikerült 4 százalékra feltornázni, 2018-ra pedig 3,7 százalékos bővülést jósoltak az elemzők.

 

BORÍTÓKÉP: Kremlin.ru

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás