A német liberálisok megbüntették Orbán-kritikus politikusukat

Szerző: Techet Péter
2019.02.21. 11:50

A német liberális FDP EP-listavezetője lett Nicola Beer, aki nemrég hozzáment egy Orbán-barát ügyvédhez, és a Sargentini-jelentés elfogadása ellen lobbizott az EP-ben. Az erről a sajtónak beszélő EP-képviselő, Nadja Hirsch viszont meglepetésre nem került fel a párt EP-listájára, miközben az FDP elvileg Macron oldalán, Orbánnal szemben kampányol.

A német liberálisok megbüntették Orbán-kritikus politikusukat

Amint arról az Azonnali már beszámolt: a német jobboldali-liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) főtitkára, Nicola Beer tavaly szeptemberben, a Sargentini-jelentés EP-beli elfogadásakor több FDP-s politikust is arról győzködött, ne szavazza meg az Orbán-kormány ellen beindítandó hetes cikkelyes eljárást. A Der Spiegel hetilapnak egy másik FDP-s politikus, a bajor Nadja Hirsch mondta el, hogy Beer miként lobbizott Orbánék mellett az Európai Parlamentben. Ezután pedig a jelenleg is EP-képviselő Hirsch meglepő módon és a várakozásokkal ellentétben mégsem került fel pártja EP-listájára.

Nicola Beer családilag is kötődik az Orbán-rezsimhez: új férje tavalyig a Német-Magyar Kereskedelmi Kamarát vezette Budapesten, a már nem annyira ifjú párt pedig többek között Balog Zoltán korábbi emberminiszter adta össze tavaly a Hold utcai református templomban.

Nicola Beer esete úgy tűnik, nem egyedi, mivel pártja azóta kiállt Beer mellett: ő lett az FDP európai parlamenti választási listavezetője, és semmiféle kritikát nem kapott Orbán melletti lobbizásáért, eközben viszont

a liberálisok azon képviselőjüket büntették meg, aki felfedte Nicola Beer és az Orbán-rezsim közötti kapcsolatokat.

Az ügyről a Spiegelnek beszélő Najda Hirsch ugyanis azzal számolt, hogy a májusi EP-választáson a bajor FDP jelöltjeként ő lesz az országos lista második helyezettje Beer mögött.

Az állítólag Orbán-kritikus párt küldöttei azonban megbüntették az Orbán-kritikus politikust:

a második helyre csak a küldöttek huszonegy százaléka jelölte volna Hirscht, azaz nem sikerült neki befutnia. Amikor Hirsch aztán a még esélyesnek számító hatodik helyért próbálkozott, szintén elutasították őt a küldöttek.

Noha Hirsch az FDP egyik ismert EP-képviselője, az országos gyűlésen nem tudott megint felkerülni a listára.

Nadja Hirsch a bajor közszolgálati BR-nek azt nyilatkozta, hogy vélhetően a Nicola Beert érintő kritikája nem tetszett a küldötteknek. Ezt közvetve a bajor FDP megerősítette: Gabrielle Neff, az FDP bajorországi elnökhelyettese szerint is szerencsétlen lépés volt Hirsch részéről Beer Orbán-pártiságát tematizálni, még ha a bajor liberálisok szerettek volna egy ismert névvel kampányolni (és Hirsch ilyen). Hirsch erre viszont csak annyit válaszolt: „az igazat mondtam, tehát nem mondhattam hamisat”. Azaz Hirsch továbbra is fenntartja: az FDP immáron megválasztott EP-listavezetője Orbánt támogatja.

NICOLA BEER, AZ FDP FŐTITKÁRA KORÁBBAN AZ AZONNALINAK IS ADOTT INTERJÚT / FOTÓ: BAKÓ BEA

Az EP-listavezető állítja, nem Orbánért, hanem a magyar társadalomért lobbizott

Nicola Beert szerda este a közszolgálati ZDF-en Markus Lanz konfrontálta az Orbán melletti kiállásával és férje fideszes kapcsolataival. Beer azt hajtogatta, hogy Orbánnal nem ért egyet.

Szerinte ő nem Orbánért, hanem a magyar társadalomért lobbizott az Európai Parlamentben.

Hogy Hirsch vádja – miszerint kifejezetten a Sargentini-jelentés elfogadása ellen kampányolt volna szeptemberben párttársainak – igaz-e, azt azonban nem válaszolta meg Beer. Férje fideszes kapcsolatairól pedig csak annyit mondott, hogy ők nem Orbánnal, hanem a magyar állammal és társadalommal vannak jóban.

Azt Beer végül elismerte, hogy

a német liberálisok egyértelműen arra kérték az ALDE-t: ne hozza át a liberális pártcsalád az Orbán-ellenes kampánybuszt Németországba.

Az Azonnali mind Nicola Beert, mind Nadja Hirschet hiába kereste emailen és telefonon: a két politikusnő nem kívánta a köztük lévő vitát kommentálni.

FDP: Szavakban macronista, tettekben orbánista

Noha az FDP Emmanuel Macron szövetségeseként azon ALDE pártcsalád tagja, amely Guy Verhofstadt révén talán a legkritikusabb az Orbán-rezsimmel szemben, a német liberálisok politikája ténylegesen sokkal megengedőbb Orbánékkal szemben. Ez vélhetően azzal függ össze, hogy

az FDP Németországban azon tőkés körök pártja, amelyeknek Orbánék magyarországi politikája, az ország német félgyarmattá tétele nagyon is kifizetődő.

Szavakban jogállami az FDP, a tettekben viszont csakis kapitalista, neoliberális, mint Orbánék. Az FDP nagytőke-közeliségét mutatja az is, hogy a CDU után, amelynek eleve tízszer több tagja van, az FDP kapta a legtöbb adományt a gazdaságból: nagyvállalatok 2,9 millió eurónyi adománnyal segítették a CDU-t és 1,9 milliónyival az FDP-t. Összehasonlításképpen: a szocdemek és a Zöldek alig 300 ezer eurót kaptak csak, a szélsőbaloldali Die Linke pedig semmennyit se.

Fekete-Győr András, a szintén ALDE-tag Momentum elnöke az Azonnalinak beszámolt arról múlt vasárnap, hogy pár nappal korábban együtt vacsorázott Nicola Beerrel. Fekete-Győr szerint Beer nem orbánista, de azt ő is elismerte: a politikus véleménye mérsékeltebb Orbánról, mint az ALDE-é vagy az FDP-é.

Azzal, hogy az FDP levette a listájáról Nadja Hirschet, az egyetlen Orbán-kritikus EP-képviselőjét, a német liberálisok azonban megmutatták: az egész párt igencsak mérsékelten utasítja csak el az Orbán-rezsimet.

NYITÓKÉP: Nadja Hirsch az Európai Parlamentben / Európai Parlament, Christian Creutz

Ha kíváncsi vagy, mit mondott még Fekete-Győr András Nicola Beerről és az FDP-ről, nézd vissza a videónkat:

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek