Itt egy dzsihadista tini, aki szerint igazságtalan, hogy megfosztották brit állampolgárságától

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.20. 16:14

Négy éve csatlakozott barátnőivel az Iszlám Államhoz egy most 19 éves lány. Újszülött fiával akart volna hazatérni most, hogy a terrorszervezet állásait felszámoltak.

Itt egy dzsihadista tini, aki szerint igazságtalan, hogy megfosztották brit állampolgárságától
„Sokkolt a dolog, és elég igazságtalannak érzem saját magammal és a fiammal szemben”

értékelte a brit belügyminisztérium döntését állampolgársága megvonásáról a 19 éves Shamima Begum az ITV-nek adott interjújában. A fiatal nő még 2015 februárjában utazott Szíriába két iskolai barátnőjével együtt, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Az eset elég nagy vihart kavart a médiában, és számos radikális fiatalt inspirált arra, hogy ők is csatlakozzanak a terrorszervezethez. Emiatt sokan az iszlamista propaganda egyik szimbólumaként tekintenek rá.

Az állampolgársága elvesztéséről szóló levelet, melyet eredetileg az édesanyjának küldtek, a csatorna munkatársai mutatták meg a jelenleg egy szíriai menekülttáborban tartózkodó fiatal nőnek, aki mint fogalmazott:

„nehezen befogadható ez”, és „szívszorongató” olvasnia a hivatalos üzenetet.

Az Egyesült Királyság törvényei szerint csak akkor lehet valakit megfosztani állampolgárságától, ha az a közjó előmozdítását szolgálja, és ha – a nemzetközi joggal összhangban – az illető nem válik hontalanná az intézkedés eredményeképp. A brit belügyi tárca döntése indoklásában pont erre támaszkodik: mint írják, a fiatal nő, bár Nagy-Britanniában született és sosem járt Bangladesben, bangladesi anyja révén igényt tarthat a dél-ázsiai ország állampolgárságára, így nem ütközik jogszabályba a brit belügyminiszter döntése.

Shamima családja ugyanakkor már a jogorvoslaton gondolkodik. A BBC-nek nyilatkozó jogi szakértő szerint erre több lehetőségük is nyílik, de minden bizonnyal évekbe fog telni, mire jogerős döntés születik az ügyben. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a fiatal lány újszülött fiát brit állampolgárnak kell tekinteni, mivel dzsihadista anyját csak azután fosztották meg állampolgárságától, hogy világra jött.

Sőt, hogy legyen még egy csavar a történetben,

Shamima férje egy muszlim hitre tért holland állampolgár, így a nő és fia akár holland állampolgárságért is folyamodhatna.

A brit sajtónak nyilatkozva fel is vetette ezt a lehetőséget, mondván ha a jelenleg őrizetben levő férjét visszaszállítanák Szíriából Hollandiába, akkor szívesen megvárná ott, amíg letölti börtönbüntetését.

Az Azonnali a napokban többször is foglalkozott azzal, hogy az Iszlám Állam megszűnt, mint földrajzi entitás. Ez ugyanakkor

közel sem jelenti azt, hogy a terrorszervezet már ne jelentene veszélyt,

mivel az utolsó állásaikkal párhuzamosan a kiterjedt földalatti hálózatukat nem sikerült még felszámolni.

Szerinted jogos volt a brit belügyminiszter döntése?

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek