Van még olyan menő színész, aki nem szerepel a Dűnében?

Szerző: Pintér Bence
2019.02.18. 20:00

Új filmet készítenek a sci-fi egyik legnagyobb klasszikusából: sok a kérdés egyelőre, de a szereplőgárda elég ígéretes.

Van még olyan menő színész, aki nem szerepel a Dűnében?

Mint arról korábban az Azonnali is beszámolt, jelenleg éppen olyan ütemben adaptálják képernyőre a fantasztikus irodalom klasszikus műveit, mintha nem lenne holnap. A rajongók egyelőre csak találgatnak, hogy hogyan lesz péládul sorozat Isaac Asimov Alapítványából,

de talán még nagyobb fejtörőt okoz, hogy milyen lesz a Frank Herbert A Dűnéjének legújabb adaptációja.

A fantasztikus irodalom egyik legnagyobb klasszikusa 1965-ben jelent meg, 1966-ban pedig elnyerte a Hugo- és Nebula-díjat is. A távoli jövőben játszódó regényben az Arrakis nevű sivatagos bolygón járunk, az egyetlen helyen, ahol a világegyetemen uralkodó birodalom számára legfontosabb nyersanyag, a fűszer megterem. (Itt van egy részletes írás a teljes Dűne-unverzumról, ha valaki utánaolvasna.)

A szer nélkülözhetetlen a csillagközi űrhajózáshoz a navigátorok számára, mivel használójának rövidtávú jövőbelátást biztosít. (És az életét is meghosszabbítja.) Itt indul be a feudális csűrcsavarás a birodalom különböző családjai között, amelynek a közepén ott találjuk a fiatal Paul Atreidest, aki lehet, hogy az a messiás, akinek eljövetelét előre megjövendöltek.

A Dűnét eddig három alkalommal próbálták meg filmre vinni: ténylegesen csak kísérlet maradt például Alejandro Jodorowsky filmterve, amelyben részt vállalt volna egyébként Salvador Dalí, Orson Welles, H. R. Giger, Moebius, Alain Delon, a Pink Floyd, vagy éppen Mick Jagger. De elkészült egy másik kultikus rendező, David Lynch filmje 1984-ben, a főszerepben Kyle MacLachlannel – ezt a filmet azonban a mai napig eléggé vitatja mindenki, itt van róla egy jó cikk. Ezen felül készült egy mini-tévésorozat a Sci-Fi Channelre 2000-ben, de a rajongók ezzel sem voltak igazán elégedettek.

Mi készül most?

A mostani feldolgozás a hírek szintjén elég ígéretes: Denis Villeneuve rendezi, aki az utóbbi időben ráállt a nagyszabású sci-fikre: ő csinált remek filmet Ted Chiang Életed története című novellájából Érkezés címmel, majd ő rendezte a Blade Runner folytatását, a Blade Runner 2049-et is. A könyvet két részben fogják filmre vinni, az első film 2020-ban érkezik majd,

a szereplőgárdába pedig hétről hétre igazolják Hollywood nagy neveit.

Tényleg nehéz lépést tartani a kasztinghírekkel, hiszen ha a főszerepre szerződtetett Timothée Chalamet nevére még nem is kapja fel a fejét az ember, a sorban érkező újabb bejelentések kapcsán egy elég grandiózus film képe kezd kirajzolódni.

Szerepelni fog a filmben az új Star Wars-trilógiából ismert Oscar Isaac, akit Paul apja, Leto Atreides szerepében láthatunk majd. Szerepelni fog  aztán A tetovált lányból és még egy tucat filmből ismerős Stellan Skarsgård, aki az egyik főgonoszt, Harkonnen bárót fogja alakítani. Rajtuk kívül pedig fel fog tűnni Jason Momoa (Trónok harca, Aquaman), Dave Bautista (A galaxis őrzői), Charlotte Rampling, Javier Bardem (Nem vénnek való vidék), Josh Brolin (Bosszúállók, Sicario) és Zendaya (Pókember: Hazatérés).

Ráadásul a filmet Budapesten forgatják, úgyhogy mostantól bármikor feltűnhet ez a sok remek színész Budapesten akárhol, a rendezőt és a főszereplőt a minap éppen az Andrássy úton szpottolták.

Szerinted jó lesz a film? Szavazz!
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek