Mit csinál rosszul a Momentum?

2019.02.18. 15:50

Hogyhogy csak 5 százalék körül mérik a Momentumot, miközben a régió hasonló liberális pártjai rég 10 százalék körül szerepelnek? És milyen abban az ALDE pártcsaládban lenni, amelynek egyik befolyásos szereplője a Sargentini-jelentés elfogadásakor Orbán mellett lobbizott? Hány NER-ről tud Fekete-Győr András? Videó a párt EP-kampányindítójáról!

Aki olvassa az Azonnalit, tudja: a Momentumhoz hasonló újhullámos centrista-liberális pártok minden szomszédos országban sikeresebbek, mint nálunk. Se a román USR-nek, se az osztrák NEOS-nak, sem a Progresszív Szlovákiának, sem a horvát Startnak nem kell attól félnie, hogy nem lépi át a bejutási küszöböt az EP-választáson. A Momentumot azonban 3-5 százalék között mérik a közvélemény-kutatók, a pártnak ezért komoly siker lenne, ha EP-képviselői helyet szerezne májusban.

De miért van ez így?

„A környező országokban nem épült ki a félelem és az elnyomás rendszere. A Momentumnak komoly kihívást jelent, hogy országszerte kis- és közepes településeken is megvesse a lábát, és olyan emberek álljanak ki és vállaljanak politikai szerepet, akik nem félnek attól, hogy másnap elbocsátják őket” – magyarázta az Azonnalinak Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Mint mondta,

ő eleve nem gondolta azt két évvel ezelőtt, hogy gyors sikere lesz a Momentumnak,

hiszen „NER-ből egy van. Illetve van még egy a putyini Oroszországban, és ez az ellenzéknek rendkívül nehéz”.

„Sokan azt várták a Momentumtól két éve a Nolimpia után, hogy itt is macroni szárnyalás lesz. De nem, a magyar társadalom más, itt szép, fokozatos fejlődés kell” – mondta nekünk Nagy Károly, a párt ifiszervezetének, a TizenX-nek a vezetője, hozzátéve, itthon nehezen bomlanak meg a politikai szekértáborok. Szarvas Koppány Bendegúz szerint az sem segíti őket, hogy a magyar választó kockázatkerülő, és az erősebbhez húz, ha azt látja, hogy egy párt a küszöbön billeg.

Miért épp az ALDE?

Arra is kíváncsiak voltunk, miért éppen az ALDE pártcsaládhoz csatlakozott a Momentum. Cseh Katalin, a párt EP-listavezetője szerint az ALDE-nak fontos a magyar ügy, értékalapon is egy platformon vannak a Guy Verhofstadt volt belga kormányfő vezette alakulattal.

Az ALDE-ben főleg liberális pártok vannak – de akkor liberális-e a Momentum? Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja a liberális helyett inkább a progresszív jelzőt szereti használni. „Történelmileg Magyarországon a liberalizmus meg lett ismerve. (...) A rendszerváltás idején a demokrácia és a kapitalizmus pozitív fogalmak voltak. Ma eljutottunk oda, hogy ezek a szavak nem népszerűek. A liberalizmus is ebbe a kategóriába tartozik. Azért, mert a rendszerváltás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, álmokat.”

Berg Dániel, aki szintén elnökségi tag a pártban, leginkább a radikális centrista jelzőt aggatná a Momentumra, ahogy azt Emmanuel Macron La République En Marche nevű pártja is teszi

„Azért nem szoktuk mondani, hogy mi full liberálisok vagyunk, mert az nem lenne őszinte”

– ezt már Nagy Károlytól tudjuk meg, aki elmondta, vannak a Momentum programjában balos és jobbos elemek is.

Milyen a viszony az ALDE orbánista szárnyával?

Fekete-Győr András az Azonnalinak azt is elmesélte,

milyen volt együtt vacsorázni Berlinben a szintén ALDE-tag német liberálisok, az FDP főtitkárával, Nicola Beerrel, aki a Sargentini-jelentés szeptemberi EP-beli szavazása előtt arról győzködte pártja EP-képviselőt, utasítsák azt el.

„Neki mérsékeltebb a véleménye az ALDE vagy akár az FDP vezetőjéhez képest.”

Az ALDE-nak szintén tagja a menekültellenes, populista cseh kormányfő-oligarcha Andrej Babiš ANO nevű pártja. Mikor Berg Dánielt arról kérdeztük, őket kritizálja-e a Momentum a pártcsaládon belül, azt a választ kaptuk, hogy igen, de az ő munkáját megítélni elsősorban a cseh választók dolga.

Most pedig nézd meg a teljes videót!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek