Magyarország fekete lyuk, az itteni hülyeség nem exportálható máshová

Szerző: Techet Péter
2019.02.18. 14:10

Hiába öntött a Fidesz pénzeket a szlovén szélsőjobboldalba, délnyugati szomszédunknál a helyi Orbán Viktor, Janez Janša teljesen összeomlott. De Horvátországban, Szlovákiában vagy Romániában se kell a magyar kommunikációs exporttermék. Szlovénia példája bebizonyította: Habony pénze és a sorosozás máshol szart se érnek.

Magyarország fekete lyuk, az itteni hülyeség nem exportálható máshová

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Tavaly nyáron tartották Szlovéniában a parlamenti választásokat. Orbán Viktor és gazdasági köre a kis szomszédon akarta tesztelni: exportálható-e az orbánizmus a környező államokba.

Importorbán

Ezért a Habony Árpádhoz köthető üzleti körök beszálltak a szlovén médiába: feltuningolták az addig dögunalmas cikkekkel teli Demokracija hetilapot, valamint létrehozták a Škandal24 című bulvárnapilapot, amely tartalmában és külcsínében is a Lokál vagy a Ripost stílusát hozza. Emellé Habonyék Nova24 néven gründoltak egy televíziót is.

A cél egyértelmű volt:

a korrupciós ügyek miatt börtönviselt, egykori kommunista, mára szélsőjobboldali Janez Janša Demokrata Pártját akarták Orbánék hatalomra segíteni.

A politikus volt már egyszer kormányon szomszédunknál, akkori korrupciós ügyei miatt azonban a szlovénok számára elég rosszemlékű korszak volt az.

Janša a tavalyi kampányában szolgalelkűen másolta a magyarországi primitív és hazug kampányokat: Soros Györgyről, menekültekről hadovált,

plakátjai pedig teljes egészében a Fidesz-kormány Stop Soros-kampányát idézték.

Szlovénia nem Magyarország

Azonban már tavaly nyáron is kiderült: ami Magyarországon működik, már Szlovéniában sem kell.

Noha akkor még Janez Janša futott be első helyre, de a szavazatok negyedét sem szerezte meg. A Szlovéniában erős – és az ország sikeres rendszerváltás utáni történetét meghatározó – balliberális tábor, noha több pártba tömörülten indult el, végül közösen több szavazatot szerzett, mint Orbán szlovén szövetségese.

Kormányt Marjan Šarec komikus tudott alakítani. Őt úgy kell elképzelni,

mintha Magyarországon Bödőcs Tibor létrehozna egy liberális pártot, és mögötte állna össze az Orbán-ellenes ellenzék.

A Janez Janša visszatértétől való félelem olyan nagy volt Szlovéniában, hogy Šarec kisebbségi kormányát, amelyben saját pártja mellett két kicsi liberális párt, a nyugdíjaspárt és a szocdemek vesznek részt, a szélsőbaloldali Levica is támogatja kívülről: így megvan a többség a ljubljanai (laibachi) parlamentben.

Janšát amúgy a szlovén jobboldal is elutasítja. Ellentétben Magyarországgal, ahol a konzervatívoknak a mai napig nem sikerült komoly alternatívát állítaniuk a szélsőjobboldali Fidesszel szemben, a szlovén jobbközép vezető ereje, az Új Szlovénia (NSi) nem hajlandó Janšával szövetséget kötni.

A szlovén Orbán a harmadik helyre zuhant vissza

Mostanra pedig végleges lett:

a magyarországi primitív idegenellenesség csak Magyarországon népszerű, Szlovénia nem kér belőle. Janez Janša egyre távolabb kerül attól, hogy bármikor is hatalomra kerüljön.

Immáron nem csak arról van szó, hogy Janša mögött nincs többség, de Orbán börtönviselt szövetségese most már az első helyét is elvesztette a közvélemény-kutatásokban.

Amint a ljubljanai Mladina hetilap (amúgy a közép-európai térség legjobb újságja, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy fizessen rá elő) közölte nemrég: Janez Janša pártja folyamatosan zuhan, februárban Orbán szövetségesét az összes megkérdezett közül már csak alig tíz százaléknyian támogatnák, a ljubljanai balliberális kormánnyal eközben a válaszadók hetven százaléka elégedett. Janez Janša pártját már nem csak Marjan Šarec liberális pártja, de a szocdemek is előzik.

Ha ma lenne a választás,

a ljubljanai parlament 90 helyéből huszat-huszat Šarecék és a szocdemek szereznének meg. Janez Janša a mostani huszonöt hely helyett csak tizennyolcat kapna.

Šarecnek a mai eredmények szerint már nem kéne kisebbségi kormányt alakítania, mert a szocdemekkel és még egyetlen másik párttal meglenne bőven a többsége.

Orbán csak Magyarországon működik

Az orbánizmus exportja az első tesztországban, Szlovéniában tehát csúfosan megbukott.

A másik helyen, ahol szintén lopakodik az orbánizmus, azaz Horvátországban szintén nincsenek sikerek. A kormányt biztosan vezeti a mérsékelt Andrej Plenković. Kolinda Grabar-Kitarović államfő, aki sokáig orbánistának számított, teljesen elhatárolodik ettől a vonaltól: eltávolította orbánista tanácsadóját, nemrég pedig elnézést kért azért is, mert kiállt a Za spremni dom usztasaköszöntés mellett.

Közben pedig a horvát közéletben a liberálisok hasítanak. Sikeresen állt össze az Amszterdami Koalíció, amiben több liberális párt is részt vesz.

Valamint nem létezik még két hete se a horvát Momentum, a Start párt, és már most hat százalék körül mérik Dalija Orešković korrupcióellenes mozgalmát. Orešković azzal lett népszerű, hogy a politikusok összeférhetetlenségét vizsgáló független bizottság (a horvátoknál még van ilyen!) vezetőjeként több politikust (köztük magát a jobboldali államfőt is) bírálta.

Szlovákiában az orbánizmus egyelőre csak a parlamenten kívüli – és vélhetően (valamint szerencsére) az európai parlamenti választásokon is majdan elhasaló – Magyar Közösség Pártjánál van jelen.

Az orbánista államfőjelölt pedig a magyarok egytizedét se éri el, a legfrissebb felmérések szerint Menyhárt József egy százalék körül tanyázik. A szlovák közéletben eközben viszont a liberálisok erősödnek: a helyi Momentum, a szlovák-magyar Progresszív Szlovákia nem volt még fél éves, és már megszerezte tavaly a pozsonyi polgármesteri tisztséget. És a pártnak jó esélye van arra, hogy jelöltje, Zuzana Čaputová jusson be Fico-ellenes jelöltként a márciusi elnökválasztáson a második fordulóba.

Romániában tűnik valamelyest sikeresebbnek az orbánizmus: a Kelemen Hunor vezette RMDSZ teljességgel feladta Markó Béla kritikus irányvonalát, és a Fidesz platformjaként biztosítja az erdélyi magyarok voksait a szélsőjobboldali budapesti kormánypárt számára. De a román közéletben éppen nem az orbáni eszmék, hanem liberális pártkezdeményekről szólnak a hírek.

Orbán tehát Magyarországot hézagmentesen uralja és uralni is fogja. Sikeréhez azonban kell az a szellemi fekete lyuk (nyelvi izoláció, kulturális autizmus), amely – úgy látszik – a szomszédos országokban sincs már meg.

Olvass még többet Techet Pétertől az Azonnalin!
 

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek