Kiröhögték a fideszesek a parlamentből kivonuló ellenzéket

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.18. 14:48

Napirend előtti felszólalás helyett kivonultak a parlamentből az ellenzéki képviselők. Az esztergomi Suzuki-gyárnál fognak közösen tüntetni a rabszolgatörvény miatt.

Kiröhögték a fideszesek a parlamentből kivonuló ellenzéket

Nem vesznek részt a kormány „propagandahétfőjén” – ezzel indokolták az ellenzéki képviselők, hogy a Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom politikusai kivételével a teljes ellenzék kivonult a hétfőn induló parlament első ülésnapjáról. Emellett arra is hivatkoztak, hogy Orbán Viktor sem vesz részt a hétfői ülésnapon, ugyanakkor a miniszterelnöknek halaszthatatlan közfeladatnak könnyen beillő oka van erre: Izraelben tárgyal, bár az oda tervezett V4-es csúcstalálkozót az utolsó pillanatban lemondták.

Az, hogy az ellenzék valamiféle akcióval készül, várható volt, hiszen a Munka törvénykönyve rabszolgatörvényként elhíresült decemberi módosítását obstrukcióval, illetve a szavazás fizikai megakadályozásával próbálták meghiúsítani, ám hiába. Ezután pedig azt állították az ellenzéki pártok: nem folytatódhat úgy a parlamenti politizálás, mint eddig. 

Így az ellenzéki pártok frakcióvezetői ugyan kivétel nélkül napirend előtti felszólalásra jelentkeztek, ám mikor szót kaptak volna, felszólalás helyett kivonult az adott párt képviselőcsoportja. Az ellenzéki képviselők akcióján a kormánypárti politikusok jól szórakoztak,

legalábbis hangos nevetés kísérte az ellenzéki „exodust”.

A kivonulós akciót követően közös sajtótájékoztatót is tartott az ellenzék. Ezen arról beszéltek, hétfő délután közösen indulnak az esztergomi Suzuki-gyárhoz, hogy beszéljenek a cég vezetőségével. Ennek oka, hogy a cég alkalmazni kívánja a rabszolgatörvényt, illetve hogy a Suzuki nemrég elbocsátotta egyik dolgozóját munkája minőségére hivatkozva, ám ezt éppen akkor tette, mikor az illető szakszervezetet akart volna létrehozni.

A politikusok arról is beszéltek,

a Kunigunda útjánál fognak találkozni hétfőn délután – vagyis ott, ahol a köztévé székháza is van –, ahonnan közös autókonvojjal utaznak Esztergomig.

Az ellenzéki sajtótájékoztató anélkül ért véget, hogy lett volna lehetőségük az újságíróknak kérdéseket feltenni.

Később egyébként a Jobbik és az LMP visszament az ülésterembe. A Jobbik azért, mert két új képviselőjük mandátumát igazolta az Országgyűlés, az LMP pedig azért, hogy leszavazza társelnökük, Demeter Márta visszahívását a honvédelmi és rendészeti bizottságból. Az LMP mellett a jobbikos képviselők is nemmel szavaztak erre, ám ettől függetlenül a kormánypárti többség akarata érvényesült. Érdekesség, hogy a Mi Hazánk politikusai és Ritter Imre nemzetiségi képviselő is az LMP-s politikus tagsága ellen szavazott. Arról, hogy Demetert miért hívta vissza a Fidesz-KDNP, itt írt részletesebben az Azonnali.

FOTÓ: MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek