Kiakadtak az olaszok, hogy nélkülük fejlesztenek vadászgépet a franciák és a németek

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.18. 17:42

Hipermodern hatodik generációs harci repülő építésébe kezdett Franciaország és Németország, az olaszokat azonban kihagyták a buliból, amin ők úgy berágtak, hogy inkább az angolokkal fejlesztenének vadászrepülőt.

Kiakadtak az olaszok, hogy nélkülük fejlesztenek vadászgépet a franciák és a németek

Az új generációs vadászgép fejlesztéséről szóló francia-német egyezség mindenki mást a partvonalra szorít, és mivel Olaszország az egyetlen olyan tagállam, amely hasonló mértékű ipari kapacitásokkal rendelkezik,

ez a lépés egyértelműen az olaszok ellen szól

fakadt ki az olasz védelmiipari vállalatokat összefogó szakmai szövetség (AIAD) elnöke. Guido Crosetto nehezményezte, hogy se Párizsból, se Berlinből nem keresték meg őket a projekthez való csatlakozás ügyében.

Ez az eljárás gyengíti az Európai Uniót, és igazolást ad azoknak, akiknek épp ez a célja

– tette hozzá az AIAD-vezér.

Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Franciaország és Németország közösen épít hatodik generációs vadászgépet. A jelenleg csupán a koncepció kidolgozásának szakaszában lévő fejlesztés az előzetes elképzelések alapján a ma ismert technológiáknál még hatékonyabb lopakodó képességekkel, rendkívül érzékeny szenzorokkal és irányított energiafegyverekkel rendelkezik majd.

A tervek szerint a 2040 környékén hadrendbe állítandó, jelenleg csak FCAS kódnévvel illetett harci repülő váltaná a francia légierő Rafale-jait és a németek Eurofightereit, melyek egyaránt a vadászrepülőgépek negyedik generációjához tartoznak. A fejlesztésbe közben Spanyolország is becsatlakozott, de

iparági félelmek szerint a francia-német túlsúly miatt nem lesz komolyabb beleszólásuk projektbe.

Az olasz Crosetto éppen ezért – brexit ide vagy oda – inkább a britekkel működne együtt egy új típusú vadászgép létrehozása érdekében. Ebben még az Egyesült Királyság EU-ból történő távozása kapcsán jelentkező gazdasági nehézségek sem zavarják.

London ráadásul már meg is kereste az olaszokat, hogy csatlakozzanak a Tempest kódnéven futó programjukhoz.

A britekkel való mielőbbi együttműködést az olasz védelmi minisztérium Öt Csillag Mozgalomban politizáló államtitkára, Angelo Tofalo üdvösnek is tartaná egy decemberi felszólalása alapján.

Az olasz légierő – a németektől és a franciáktól eltérően – rendelkezik a jelenlegi legmodernebb ötödik generációs vadászgépekkel, amelyeket nemrég éles műveletek során is bevethetőnek nyilvánítottak. Olaszország az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és nyolc másik állammal összefogva közösen fejlesztette ki az F-35-ös harci repülőt, de

nagyon úgy tűnik, hogy a mostani római vezetés már inkább szabadulni próbálna a projekttől.

Az Öt Csillag Mozgalomban politizáló Luigi di Maio olasz miniszterelnök-helyettes decemberben bejelentette, hogy 2019-ben újra fogják gondolni az F-35-programban való részvételüket. Korábban rebbentek már fel olyan pletykák, miszerint a római vezetés mérsékelné a korábban megrendelt harci repülők számát. 

Kérdéses, hogy mi állhat ennek a hátterében, de

egyre több jel mutat arra, hogy nem csak egyszerű spórolásról van szó.

Az F-35 projekt jegelésével felszabaduló források egy részét könnyen átcsatornázhatják akár a britekkel kötendő együttműködésbe is, ami mindkét fél számára előnyös lehet, akár már rövidtávon is. A regnáló populista olasz kormány enyhén szólva sincs túl jó viszonyban a párizsi vezetéssel, de Berlinnel sem éppen harmonikus a kapcsolatuk. Az Egyesült Királyság – nemzetközi téren – hatékony ellenpólusát tudná adni a francia-német tandemnek az olaszok számára, míg a briteknek maradna egy erős szövetségesük az EU-n belül, várható kilépésük után is.

FOTÓ: Azonnali-montázs

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek