Jakab Péter a „jákobozásról”: Az üzbégek mellett is kiállnék

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.18. 18:54

Érzett elégtételt, mikor megtudta, hogy a „jákobozó” keménymagosokat nem hívják többet az Echo TV-be? Jelentett-e valaha hátrányt a zsidó származása a Jobbikban? Jakab Péter elmondja.

Jakab Péter a „jákobozásról”: Az üzbégek mellett is kiállnék

Eső után köpönyeg, hogy elküldték az Echo TV Keménymag című műsorainak szereplőit a „jákobozás” után – erről beszélt Jakab Péter, a Jobbik szóvivője az Azonnalinak hétfőn a parlamentben arra a kérdésre, érzett-e elégtételt, mikor megtudta a csatorna döntését. A zsidó felmenőkkel rendelkező jobbikos politkus néhány napja közösségi oldalán nehezményezte, hogy a műsor vendégei „Jákob Péterként” utaltak rá, vagyis szerinte burkoltan zsidóztak. Emiatt a csatorna közölte: az érintetteket a jövőben nem hívják meg műsorukba.

Jakab Péter szerint viszont nemcsak, hogy az illetők több hónapon keresztül „jákoboztak, de például a „fő uszító”, Bayer Zsolt továbbra is ott van, és főműsoridőben „gyalázhatja a magyar embereket és formálhatja negatív irányba a közgondolkodást”. Arra is kitért: nagyon sajnálja, hogy a napokban kerülhetett adásba Köves Slomóval egy interjú pont az Echo TV-ben.

„Az interjú alatt inkább egy fideszes politológust hallhattunk, akinek nem jutott eszébe kikérni, hogy abban a tévéstúdióban ül, ahol momentán az ő vallási közösségét gyalázták” – tette hozzá Jakab. Felvetésünkre, hogy az azért nem egy jó pont-e az Echo TV-nek, hogy mégiscsak lett valami következménye a „jákobozásnak”, úgy reagált:

„A semminél mindenképpen több. Ennyi.”

A Jobbikban nem volt gond zsidó származásából

Jakab Péter egyébként zsidó gyökereiről szólva elmondta: nincs zsidó identitása, de ha egy kisebbséget vagy egy nemzeti közösséget valaki gyaláz, azt kikéri magának

Például az üzbégek esetén is megtenné ezt, ha valaki negatív kontextusban említené őket.

A felvetésre, hogy zsidó származása jelentett-e valaha hátrányt a Jobbikban, úgy reagált: soha. Ugyanakkor hozzátette: egyszer, amikor Szegedi Csanád ügye nyilvánosságot kapott és látta, hogy ez a kérdés közérdeklődésre tarthat számot, akkor elmondta Vona Gábornak, hogy neki is vannak zsidó felmenői. „Vona Gábor azt mondta nekem, nem számít semmit, dolgozzak tovább” – mondta Jakab Péter.

A politikus szerint egyébként  származása miatt nem tettek rá megjegyzést se párton kívül, se párton belül, és a szimpatizánsaiknál sem okozott gondot, „sőt: annyi helyre hívnak, hogy nem tudok neki eleget tenni”.

Na és ennek a fényében mit szól Jakab Sneider Tamás Jobbik-elnök esküvői karlendítős botrányához? Úgy vélte, alapvetően

nem említhető egy napon az, ha valaki a magánéletben egy lagziban félreérthető mozdulatot tesz azzal, mintha valakik főműsoridőben, egy országos televíziós csatornán hónapokon keresztül burkolt módon zsidózik.

Főleg, hogy a csatorna egyébként olyan adóforintokból él, amit „Mészáros Lőrinc Orbán Viktor kegyének megfelelően harácsolt össze”.

Vagyis szerinte effektíve közpénzből gyűlölködnek, és ezt úgy tűnik, következmények nélkül tehetik meg. Hangsúlyozta: az Echo TV műsorából elbocsátott újságírók közül kettő tudomása szerint még a Pesti Srácoknál dolgozik.

„A fideszes média nem nagyon veti ki magából az ilyen embereket. Sőt, az látható, hogy Bayer Zsolt még lovagkeresztet is kapott azok után, hogy nem egy alkalommal maga is zsidózott. Vagyis úgy tűnik, hogy a kormány megbecsüli ezt a fajta mentalitást”.

További kérdésünkre, hogy nem kellett volna-e a Jobbiknak egyértelműsíteni, hogy a náci karlendítés semmilyen kontextusban sem vicces, Jakab Péter úgy válaszolt:

még az sem egyértelmű, hogy azon a felvételen egyáltalán azt látjuk-e. Ráadásul szerinte magánrendezvényről van szó, és az, hogy otthon ki mit szokott csinálni – esetleg akár félreérthető dolgokat – az alapvetően rá tartozik.

Ám véleménye szerint ha valaki közpénzen működtetett tévécsatornán főműsoridőben, hónapkon keresztül antiszemita módon nyilvánul meg, az nem tolerálható.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek