Indul a parlamenti szezon. Mire figyelj oda?

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.18. 08:08

Ha maradt még bárki az országban, aki valamilyen furcsa és megmagyarázhatatlan módon még érdeklődik a magyar belpolitika iránt, annak jó hír lehet: a mai napon elstartol a parlament tavaszi ülésszaka, és egészen június 14-ig tart.

Indul a parlamenti szezon. Mire figyelj oda?

A Reggeli fekete nevű ingyenes hírlevelünk egyik részét olvasod most. Ha nem akarsz lemaradni róla, iratkozz rá fel! Ebben a hírlevélben arról volt szó, mi várható a ma kezdődő parlamenti ciklusban.

1. Új fiúk, csaták, leszámolás

Hétfőn három új képviselő mandátumát is igazolja az Országgyűlés. Miután tavaly év végén elhunyt a fideszes Hirt Ferenc, az ő helyére a KDNP-s Hollik István fog lépni, akinek egyébként már most is van egy elég fontos feladata: ő a kormányszóvivő. A Jobbikból a zsidózási botrányba keveredő Szávay István távozott, illetve magánéleti okokra hivatkozva (egyébként a kormánypárti médiában áfacsalással hírbe hozott) Staudt Gábor is visszaadta a mandátumát. A helyükre Bencsik János és Csányi Tamás jobbikos politikusok érkeznek.

Ami a tisztelt ház tavaszi törvényalkotási programját illeti, érdemes lehet majd figyelni arra, hogyan kívánja a kilenc éve hatalmon lévő kormány már sokadjára megreformálni a szakképzést, milyenre szabnák a 2020. évi központi költségvetést, vagy hogy hogyan fogják módosítani a kutatásról és innovációról szóló törvényt, tehát mi lesz a Palkovics László innovációs miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia közt dúló harc kimenetele.

Az is biztos, hogy a kétharmados kormánypárti többségű parlamentnek az egyik első dolga lesz kitenni az LMP társelnökét, Demeter Mártát a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki posztjáról. Demeter tavaly azt állította, hogy Orbán Viktor lányát honvédségi géppel hozták haza Ciprusról, ám ezt semmivel sem tudta bizonyítani, míg a kormány úgy reagált, hogy csak névegyezésről van szó, valójában az egyik ENSZ-misszióról hazatérő katona kislánya volt az utas.

Nyilván egy ekkora ellenzéki bakit nem hagyott annyiban a Fidesz: Kövér László házelnök visszavonta Demeter tagságát a NATO parlamenti közgyűlésében, és a politkus újbóli nemzetbiztonsági átvilágítását is kezdeményezték. Ezen Demeter a jelek szerint megbukott, így már nyugodtan kidobhatják őt a honvédelmi és rendészeti bizottságból. Kövér László házelnök pedig nem is vesztegeti az idejét, már elő is terjesztette az erről szóló határozatot. Más kérdés, hogy a kormánymédia már olyan mélységekben jár, hogy a képviselőt azzal támadja, VIP-kártyát igényelt az általa máskor kritizált Honvédkórházba, holott mint kiderült, ezt azért tette, hogy haldokló édesanyja mellett lehessen.

2. Kiderül, tud-e újat az ellenzék

Az egyik legérdekesebb kérdés, hogy képes lesz-e az ellenzék valamilyen módon megújítani a parlamenti munkát/politizálást az új évadban.

Nem árt felidézni: a rabszolgatörvényként elhíresült munka törvénykönyve-módosítás elfogadását minden eszközzel igyekeztek megakadályozni az ellenzéki pártok decemberben. Először obstrukcióval próbálkoztak, ezért beadtak közel háromezer módosítási javaslatot, amit végül a Fidesz azzal cselezett ki, hogy egyszerre szavazott róluk, nem egyenként. Másnap a zárószavazáson az ellenzék egy része elfoglalta a pulpitust, hogy megakadályozza Latorcai Jánost, az Országgyűlés egyik alelnökét az ülés levezetésében, és emellett is változatos módokon igyekeztek káoszba fullasztani a szavazást: síppal, megafon bömböltetésével, papírfecnik dobálásával.

Ettől függetlenül a kormánypártok megszavazták a módosítást, ami miatt néhány héten át kitartó tüntetéshulllám indult: ez ugyan azóta elhalt, egészen összehozta az ellenzéki pártokat. Utóbbiak úgy értékelték az eseményeket: vissza fognak térni a parlamenti munkához, „na de most már tényleg semmi nem mehet úgy, mint eddig”. Hogy ez a gyakorlatban jelent-e valamit, vagy csak a szokásos lózungot dobták be a pártok az ötlettelenségük elfedésére, az hamarosan kiderül. 

3. Eldől, túlél-e a Jobbik

Összesen közel egymilliárdos bírságot szabott ki az Állami Számvevőszék a Jobbikra: először összesen 660 milliót, míg nemrégiben újabb 270 milliós mínuszt jelent mindez a pártnak. Ha a NAV nem engedélyezi a Jobbiknak, hogy a második büntetést részletekben fizethesse ki, akkor a párt akkor be is csődölhet. Persze nem nézne ki jól a Fidesznek, ha a legerősebb ellenzéki pártot felszámolnák az EP-választás előtt, tehát valószínűbb, hogy a Jobbik lassú kivéreztetésében érdekeltek. Mindenesetre a párt a hétvégén rendkívüli kongresszust fog tartani a kérdés miatt.

4. Közeleg az EP-választás

Bár gyakorlatilag az ország évek óta egy véget nem érő kampányban él, nyilván még jobban fel fognak pörögni az események a május 26-án tartandó európai parlamenti választás miatt.

Listát eddig a Fidesz, a Momentum, illetve a szocialisták állítottak, vagyis ezzel adós még a DK, az LMP és a Jobbik is a parlamenti pártok közül.

A magyar közvélemény-kutatások alapján mandátumbecslő Politico februári jelentése szerint egyébként a Fidesz-KDNP 13, a Jobbik 4, az MSZP 3, a DK pedig 1 képviselői helyet kapna az Európai Parlamentben. Vagyis az LMP, a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt egyetlen EP-képviselői helyet sem szerezne.

Ha még olvasnál ilyeneket, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek