+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 17. vasárnap, 18:45
Harminc évvel a hidegháború vége után újból kezd napirendre kerülni a nemzetközi politikában a nukleáris fegyverek és a leszerelés kérdése. Kersti Kaljulaid szerint ideje lenne felkészülnie erre a politikai elitnek.
A politikai vezetők mostani generációja nincs felkészülve az atomfegyverek jelentette fenyegetés kezelésére

 

jelentette ki Kersti Kaljulaid észt elnök a Politiconak adott interjújában. A ceremoniális szerepet betöltő államfő a hétvégén tartott müncheni biztonságpolitikai konferencia szünetében nyilatkozott a nukleáris fenyegetettségről az uniós politikára fókuszáló sajtóterméknek.

 

Kaljulaid szerint a közepes hatótávolságú (500-5500 km) ballisztikus és cirkálórakétákat korlátozó INF-szerződés közelmúltbeli bedőlésével a hidegháború óta először került a nemzetközi napirendre a nukleáris fegyverek és a leszerelés kérdése. Az Egyesült Államok február elsején mondta fel a Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár által 1987-ben megkötött egyezményt, arra hivatkozva, hogy az oroszok nem teljesítik az abban foglalt ellenőrzések feltételeit. Vlagyimir Putyin orosz elnök rögtön be is jelentette, hogy országa is kilép szerződésből, és ezzel párhuzamosan utasította a haderő vezetését közepes hatótávolságú csapásmérő eszközök kifejlesztésére.

 

Ez új helyzetet teremt, hiszen erodálódnak azok a nemzetközi szerződések, amelyek évtizedeken keresztül szabályozták a kockázatokat

 

– mutatott rá az észt elnök. Hangsúlyozta, hogy szívesen tanulna olyan egykori választott vezetőktől, akiknek vannak személyes tapasztalataik e téren, és a többi politikusnak is ideje lenne felébrednie.

 

Kaljulaid úgy látja, hogy az INF-szerződés kútba esésével kialakult jelenlegi helyzetben az európai atomhatalmakat, Franciaországot és az Egyesült Királyságot is be kellene vonni a párbeszédbe az Egyesült Államok és Oroszország mellett. A multipoláris nézőpont új lehetőséget teremthet az ügyben.

 

Te egyetértesz az észt elnökkel?

Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás