Észt elnök: Nincsenek felkészülve a nukleáris fenyegetésre a mai vezetők

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.17. 18:45

Harminc évvel a hidegháború vége után újból kezd napirendre kerülni a nemzetközi politikában a nukleáris fegyverek és a leszerelés kérdése. Kersti Kaljulaid szerint ideje lenne felkészülnie erre a politikai elitnek.

Észt elnök: Nincsenek felkészülve a nukleáris fenyegetésre a mai vezetők
A politikai vezetők mostani generációja nincs felkészülve az atomfegyverek jelentette fenyegetés kezelésére

jelentette ki Kersti Kaljulaid észt elnök a Politiconak adott interjújában. A ceremoniális szerepet betöltő államfő a hétvégén tartott müncheni biztonságpolitikai konferencia szünetében nyilatkozott a nukleáris fenyegetettségről az uniós politikára fókuszáló sajtóterméknek.

Kaljulaid szerint a közepes hatótávolságú (500-5500 km) ballisztikus és cirkálórakétákat korlátozó INF-szerződés közelmúltbeli bedőlésével a hidegháború óta először került a nemzetközi napirendre a nukleáris fegyverek és a leszerelés kérdése. Az Egyesült Államok február elsején mondta fel a Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár által 1987-ben megkötött egyezményt, arra hivatkozva, hogy az oroszok nem teljesítik az abban foglalt ellenőrzések feltételeit. Vlagyimir Putyin orosz elnök rögtön be is jelentette, hogy országa is kilép szerződésből, és ezzel párhuzamosan utasította a haderő vezetését közepes hatótávolságú csapásmérő eszközök kifejlesztésére.

Ez új helyzetet teremt, hiszen erodálódnak azok a nemzetközi szerződések, amelyek évtizedeken keresztül szabályozták a kockázatokat

– mutatott rá az észt elnök. Hangsúlyozta, hogy szívesen tanulna olyan egykori választott vezetőktől, akiknek vannak személyes tapasztalataik e téren, és a többi politikusnak is ideje lenne felébrednie.

Kaljulaid úgy látja, hogy az INF-szerződés kútba esésével kialakult jelenlegi helyzetben az európai atomhatalmakat, Franciaországot és az Egyesült Királyságot is be kellene vonni a párbeszédbe az Egyesült Államok és Oroszország mellett. A multipoláris nézőpont új lehetőséget teremthet az ügyben.

Te egyetértesz az észt elnökkel?

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek