Antiszemita szlogenekkel támadtak egy zsidó filozófusra a sárgamellényesek, Macron keményen beléjük állt

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.17. 09:00

Az utóbbi időszakban egyre többször válik a zsidóság a gyűlölet célpontjává Franciaországban. A politikai pártok megelégelték az ilyen incidenseket.

Antiszemita szlogenekkel támadtak egy zsidó filozófusra a sárgamellényesek, Macron keményen beléjük állt
Nem fogjuk tolerálni az antiszemita sértéseket, melyek teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy mi teszi Franciaországot egy nagyszerű nemzetté

– fakadt ki Emmanuel Macron francia elnök, miután a sárgamellényesek szombati tüntetésén több demonstráló is zsidóellenes jelszavakat kiabáltak Alain Finkielkraut francia filozófusnak. A kormányfő szerint már azért is felháborító az incidens, mert az egy lengyel menekült fiaként a Francia Akadémia tagjává váló Finkielkraut nem csak egy jelentős tudós, hanem szimbóluma is annak, hogy a francia állam mit tesz elérhetővé  mindenki számára.

Az incidensről több videót is feltöltöttek a közösségi médiába. Ezek tanúsága alapján, egyebek mellett mocskos cionistának nevezték a 69 éves férfit, és azt skandálták, hogy „Franciaország a miénk”. A filozófus a francia sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy abszolút gyűlöletet érzett az incidens során, és sajnos nem először fordult elő ilyen vele. Félelmetes lett volna, ha a rendőrség nem lett volna jelen – tette hozzá.

Finkielkraut a sárgamellényes tüntetések tavaly novemberi kezdetén még szolidaritását és szimpátiáját fejezte ki a demonstrálók mellett.

A Le Figaro tegnapi számában viszont már arról értekezett, hogy az arrogancia oldalt váltott a vitában.

A kezdetben a benzinárak emelése, majd általánosan Macron elnök politikája ellen szerveződő sárgamellényes-mozgalom hetek óta szervez megmozdulásokat több franciaországi városban. Az első demonstrációkon még több százezer ember vett részt, de mára már csak valamivel tízezer fölött van az aktív tüntetők száma. 

Egyébként egyre több antiszemita támadás történik Franciaországban. A francia belügyminisztérium nemrég jelentette be, hogy

2018-ban 74 százalékkal nőtt a zsidóellenes támadások száma az azt megelőző évhez képest.

A szélsőbaltól a jobbközépig több, mint egy tucat francia párt szervez közös akciót keddre, hogy felhívják a figyelmet az aggasztó jelenségre. Franciaországban a becslések szerint közel félmillió zsidó élhet, ám a helyi közösség egy része az antiszemita támadások miatt a költözésen gondolkozik.

FOTÓ: Olivier Ortelpa

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek