Több tízezren tüntettek Tiranában a kormány ellen

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.16. 18:08

Az ellenzék utcára hívta híveit, akik majdnem betörtek a miniszterelnöki hivatal épületébe is.

Több tízezren tüntettek Tiranában a kormány ellen

Erőteljes tüntetéseket tartottak szombat délután Tiranában az albán kormány ellen.Több ezer ember gyűlt össze Edi Rama miniszterelnök lemondását, és előrehozott választások kiírását követelve.

A demonstrálók a kormánypárt korrupciója ellen vonultak utcára a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Párt hívására. A tüntetés egy pontján a tüntetőknek sikerült áttörniük a rendőrkordont, és eljutottak a miniszterelnöki iroda bejáratáig, de végül a karhatalmaknak könnygázt bevetve sikerült megállítani őket, mielőtt még sikerült volna betörni a kaput. A rendőrök az épület teraszáról könnygázt dobáltak a bejáratot megközelítő tömegbe.

Tiranában évek óta nem volt ekkora tüntetés, nem csak a fővárosban gyűltek össze tízezrek, hanem hozzájuk rengetegen utaztak fel vidékről is.

Mivel nagyon sok volt az erőszak a tüntetők részéről, az Egyesült Államok nagykövetsége közleményben ítélte el az agresszív fellépőket. Az ellenzék beépített provokátorokról beszél, a kormánypárt pedig az ellenzéket teszi felelőssé a történtekért.

A Demokrata Párt vezére, Lulzim Basha az erőszakot Edi Rama forgatókönyvének nevezte, és felhívta a rendőrség figyelmét rá, hogy ne váljon  a tolvaj kormány és a tolvaj miniszterelnök eszközévé.

Mindeközben Edi Rama miniszterelnök az ország déli részében volt látogatóban, onnan egyelőre csak egy német képzőművésztől kért bocsánatot, akinek az intallációját szétverték a tüntetők.

„Sajnálom, Carsten Holler, ezek nem albánok voltak, ez nem Albánia”

– írta a Twiterre a miniszterelnök.

Basha ugyanakkor bejelentette, hogy addig fognak tüntetni, míg meg nem bukik a kormány, és keddre újabb demonstrációt hirdetett meg. Edi Rama 2013 óta miniszterelnök az Albánia Szocialista Pártja színeiben. Az ország 2009 óra NATO-tag, és jelenleg zajlanak a tárgyalások az EU-csatlakozásról is, az EU legfőképpen a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolását jelölte ki feladatnak a balkáni ország számára.

FOTÓ: Balkan Insight

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek