+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 16. szombat, 18:08
Az ellenzék utcára hívta híveit, akik majdnem betörtek a miniszterelnöki hivatal épületébe is.

Erőteljes tüntetéseket tartottak szombat délután Tiranában az albán kormány ellen.Több ezer ember gyűlt össze Edi Rama miniszterelnök lemondását, és előrehozott választások kiírását követelve.

 

A demonstrálók a kormánypárt korrupciója ellen vonultak utcára a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Párt hívására. A tüntetés egy pontján a tüntetőknek sikerült áttörniük a rendőrkordont, és eljutottak a miniszterelnöki iroda bejáratáig, de végül a karhatalmaknak könnygázt bevetve sikerült megállítani őket, mielőtt még sikerült volna betörni a kaput. A rendőrök az épület teraszáról könnygázt dobáltak a bejáratot megközelítő tömegbe.

 

Tiranában évek óta nem volt ekkora tüntetés, nem csak a fővárosban gyűltek össze tízezrek, hanem hozzájuk rengetegen utaztak fel vidékről is.

 

Mivel nagyon sok volt az erőszak a tüntetők részéről, az Egyesült Államok nagykövetsége közleményben ítélte el az agresszív fellépőket. Az ellenzék beépített provokátorokról beszél, a kormánypárt pedig az ellenzéket teszi felelőssé a történtekért.

 

A Demokrata Párt vezére, Lulzim Basha az erőszakot Edi Rama forgatókönyvének nevezte, és felhívta a rendőrség figyelmét rá, hogy ne váljon  a tolvaj kormány és a tolvaj miniszterelnök eszközévé.

 

Mindeközben Edi Rama miniszterelnök az ország déli részében volt látogatóban, onnan egyelőre csak egy német képzőművésztől kért bocsánatot, akinek az intallációját szétverték a tüntetők.

 

„Sajnálom, Carsten Holler, ezek nem albánok voltak, ez nem Albánia”

 

– írta a Twiterre a miniszterelnök.

 

Basha ugyanakkor bejelentette, hogy addig fognak tüntetni, míg meg nem bukik a kormány, és keddre újabb demonstrációt hirdetett meg. Edi Rama 2013 óta miniszterelnök az Albánia Szocialista Pártja színeiben. Az ország 2009 óra NATO-tag, és jelenleg zajlanak a tárgyalások az EU-csatlakozásról is, az EU legfőképpen a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolását jelölte ki feladatnak a balkáni ország számára.

 

FOTÓ: Balkan Insight

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy felmérés szerint a szélsőjobboldal a melegek között az első helyen áll, leelőzve Macron pártját.

Emmanuel Macronként vagy Angela Merkelként kell manővereznünk, hogy a mi embereink jussanak a vezető EU-s pozíciókba.

Magyar képzőművészek és képregényesek alkotásait lehet megvásárolni a hétvégén a jó ügy érdekében.

Az ellenzéki pártok továbbra sem a Fidesz szavazóira hajtanak a Facebookon.

Az utolsó ellenzéki nyomtatott napilap minden dizájnelemét felhasználva utalgatnak finoman arra, hogy az MSZP-P-re érdemes egyedül szavazni.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án vasárnap.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás