+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 16. szombat, 19:53
Rasmussen ugyanakkor kitalálta az ellenszert is: minden párt vállalja fel, hogy nyilvánosságra hozza a támogatóit!

Oroszország precedensértékű eszközöket fog bevetni a küszöbönálló EU-s választások összezavarására, állította pénteken a NATO ex-főtitkára, Anders Fogh Rasmussen egy, a Politicónak adott interjújában, a hétvégén zajló Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Rasmussen szerint Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy Kína vagy Irán is tanulhattak az elmúlt évek orosz praktikáiból, így potenciálisan ők is veszélyt jelentenek.

 

Rasmussen jelenleg privét biztonságpolitikai tanácsadással foglalkozik, és 2016-ban az ukrán miniszterelnök, Petro Porosenko tanácsadója lett, egészen a márciusi választásokig.

 

A volt dán miniszterelnök, és a NATO ex-főtitkára azt mondta, az EU-s választások ellen dolgozók zavarkeltéssel, illetve a politikai fragmentálódásra rájátszva nyilvánulhatnak meg.

 

„Nem egy ideológiai harc ez Oroszország részéről, nem baloldali vagy jobboldali kampány. Arra szolgál, hogy aláássa a bizalmat, és káoszt, instabilitást idézzen elő”

 

- állította Rasmussen.

 

Hozzátette, hogy valószínűleg deepfake-próbálkozásokra is lesz példa, ezek olyan alaposan, általában mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett videó- vagy hanganyagok, amelyek a valóság nehezen felismerhető, hitelesnek tűnő manipulációi. Ezek a médiafájlok olyan dolgokat közvetíthetnek, amelyeket szereplőik (akár valós személyek) soha nem tettek vagy mondtak.

 

A politikus kifejtette, hogy bőven vannak olyan európai országok, amelyek nincsenek felkészülve az ilyen mértékű visszaélésekre.

 

A hétvége folyamán Rasmussen 14 jelenlegi és volt politikai vezető - közöttük Joe Biden (korábban az USA államelnök-helyettese), Felipe Calderón (korábban Mexikó elnöke) és Toomas Hendrik Ilves (Észtország volt elnöke) - az EU-választásokon induló jelöltekhez intézett felszólítását fogja közzétenni, amelyben

 

arra kérik az EP-választáskon résztvevőket, kötelezzék el magukat bizonyos, külföldi beavatkozások ellen meghozható irányelvek mellett.

 

Ez magába folglalja a lopott adatok használatának, illetve a hamisított hang- és videóanyagok visszautasítását, a kampány közben használt bot-ok nyilvánossá tételét, személyzetük felkészítését az érintett témákban, és,nem utolsó sorban, kampányaik támogatóinak nyilvánossá tételét.

 

A felhívás kettős célt szolgál: a jelöltek figyelmének felkeltését, illetve azon jelöltek nyilvánosságra hozatalát, akik figyelmen kívül hagyják a lehetséges külföldi beavatkozás veszélyét.

 

„Politikailag elég gyanús lenne, ha egy párt nem akarna aláírni egy hasonló egyezményt”

 

- állítja Rasmussen.

 

Kezdeményezése, a Transzatlanti Bizottság a Választások Integritásáért (Transatlantic Commission on Election Integrity), amelyet olyan óriáscégek támogattak, mint a Microsoft, ugyancsak egy olyan eszközkészleten dolgozik, amely a médiát és a közösségi oldalakat a deepfake-ek felismerésében segíti majd. A megfelelő technológia kifejlesztésének érdekében a londoni székhelyű Faculty AI-céggel léptek partnerségre (őket korábban ASI Data Science-ként ismerhettük).

 

FOTÓ: Wikimédia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát.

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás