A volt NATO-főtitkár szerint az oroszok durván be fognak avatkozni az EP-választásokba

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.16. 19:53

Rasmussen ugyanakkor kitalálta az ellenszert is: minden párt vállalja fel, hogy nyilvánosságra hozza a támogatóit!

A volt NATO-főtitkár szerint az oroszok durván be fognak avatkozni az EP-választásokba

Oroszország precedensértékű eszközöket fog bevetni a küszöbönálló EU-s választások összezavarására, állította pénteken a NATO ex-főtitkára, Anders Fogh Rasmussen egy, a Politicónak adott interjújában, a hétvégén zajló Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Rasmussen szerint Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy Kína vagy Irán is tanulhattak az elmúlt évek orosz praktikáiból, így potenciálisan ők is veszélyt jelentenek.

Rasmussen jelenleg privét biztonságpolitikai tanácsadással foglalkozik, és 2016-ban az ukrán miniszterelnök, Petro Porosenko tanácsadója lett, egészen a márciusi választásokig.

A volt dán miniszterelnök, és a NATO ex-főtitkára azt mondta, az EU-s választások ellen dolgozók zavarkeltéssel, illetve a politikai fragmentálódásra rájátszva nyilvánulhatnak meg.

„Nem egy ideológiai harc ez Oroszország részéről, nem baloldali vagy jobboldali kampány. Arra szolgál, hogy aláássa a bizalmat, és káoszt, instabilitást idézzen elő”

- állította Rasmussen.

Hozzátette, hogy valószínűleg deepfake-próbálkozásokra is lesz példa, ezek olyan alaposan, általában mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett videó- vagy hanganyagok, amelyek a valóság nehezen felismerhető, hitelesnek tűnő manipulációi. Ezek a médiafájlok olyan dolgokat közvetíthetnek, amelyeket szereplőik (akár valós személyek) soha nem tettek vagy mondtak.

A politikus kifejtette, hogy bőven vannak olyan európai országok, amelyek nincsenek felkészülve az ilyen mértékű visszaélésekre.

A hétvége folyamán Rasmussen 14 jelenlegi és volt politikai vezető - közöttük Joe Biden (korábban az USA államelnök-helyettese), Felipe Calderón (korábban Mexikó elnöke) és Toomas Hendrik Ilves (Észtország volt elnöke) - az EU-választásokon induló jelöltekhez intézett felszólítását fogja közzétenni, amelyben

arra kérik az EP-választáskon résztvevőket, kötelezzék el magukat bizonyos, külföldi beavatkozások ellen meghozható irányelvek mellett.

Ez magába folglalja a lopott adatok használatának, illetve a hamisított hang- és videóanyagok visszautasítását, a kampány közben használt bot-ok nyilvánossá tételét, személyzetük felkészítését az érintett témákban, és,nem utolsó sorban, kampányaik támogatóinak nyilvánossá tételét.

A felhívás kettős célt szolgál: a jelöltek figyelmének felkeltését, illetve azon jelöltek nyilvánosságra hozatalát, akik figyelmen kívül hagyják a lehetséges külföldi beavatkozás veszélyét.

„Politikailag elég gyanús lenne, ha egy párt nem akarna aláírni egy hasonló egyezményt”

- állítja Rasmussen.

Kezdeményezése, a Transzatlanti Bizottság a Választások Integritásáért (Transatlantic Commission on Election Integrity), amelyet olyan óriáscégek támogattak, mint a Microsoft, ugyancsak egy olyan eszközkészleten dolgozik, amely a médiát és a közösségi oldalakat a deepfake-ek felismerésében segíti majd. A megfelelő technológia kifejlesztésének érdekében a londoni székhelyű Faculty AI-céggel léptek partnerségre (őket korábban ASI Data Science-ként ismerhettük).

FOTÓ: Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek