+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 16. szombat, 19:53
Rasmussen ugyanakkor kitalálta az ellenszert is: minden párt vállalja fel, hogy nyilvánosságra hozza a támogatóit!

Oroszország precedensértékű eszközöket fog bevetni a küszöbönálló EU-s választások összezavarására, állította pénteken a NATO ex-főtitkára, Anders Fogh Rasmussen egy, a Politicónak adott interjújában, a hétvégén zajló Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Rasmussen szerint Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy Kína vagy Irán is tanulhattak az elmúlt évek orosz praktikáiból, így potenciálisan ők is veszélyt jelentenek.

 

Rasmussen jelenleg privét biztonságpolitikai tanácsadással foglalkozik, és 2016-ban az ukrán miniszterelnök, Petro Porosenko tanácsadója lett, egészen a márciusi választásokig.

 

A volt dán miniszterelnök, és a NATO ex-főtitkára azt mondta, az EU-s választások ellen dolgozók zavarkeltéssel, illetve a politikai fragmentálódásra rájátszva nyilvánulhatnak meg.

 

„Nem egy ideológiai harc ez Oroszország részéről, nem baloldali vagy jobboldali kampány. Arra szolgál, hogy aláássa a bizalmat, és káoszt, instabilitást idézzen elő”

 

- állította Rasmussen.

 

Hozzátette, hogy valószínűleg deepfake-próbálkozásokra is lesz példa, ezek olyan alaposan, általában mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett videó- vagy hanganyagok, amelyek a valóság nehezen felismerhető, hitelesnek tűnő manipulációi. Ezek a médiafájlok olyan dolgokat közvetíthetnek, amelyeket szereplőik (akár valós személyek) soha nem tettek vagy mondtak.

 

A politikus kifejtette, hogy bőven vannak olyan európai országok, amelyek nincsenek felkészülve az ilyen mértékű visszaélésekre.

 

A hétvége folyamán Rasmussen 14 jelenlegi és volt politikai vezető - közöttük Joe Biden (korábban az USA államelnök-helyettese), Felipe Calderón (korábban Mexikó elnöke) és Toomas Hendrik Ilves (Észtország volt elnöke) - az EU-választásokon induló jelöltekhez intézett felszólítását fogja közzétenni, amelyben

 

arra kérik az EP-választáskon résztvevőket, kötelezzék el magukat bizonyos, külföldi beavatkozások ellen meghozható irányelvek mellett.

 

Ez magába folglalja a lopott adatok használatának, illetve a hamisított hang- és videóanyagok visszautasítását, a kampány közben használt bot-ok nyilvánossá tételét, személyzetük felkészítését az érintett témákban, és,nem utolsó sorban, kampányaik támogatóinak nyilvánossá tételét.

 

A felhívás kettős célt szolgál: a jelöltek figyelmének felkeltését, illetve azon jelöltek nyilvánosságra hozatalát, akik figyelmen kívül hagyják a lehetséges külföldi beavatkozás veszélyét.

 

„Politikailag elég gyanús lenne, ha egy párt nem akarna aláírni egy hasonló egyezményt”

 

- állítja Rasmussen.

 

Kezdeményezése, a Transzatlanti Bizottság a Választások Integritásáért (Transatlantic Commission on Election Integrity), amelyet olyan óriáscégek támogattak, mint a Microsoft, ugyancsak egy olyan eszközkészleten dolgozik, amely a médiát és a közösségi oldalakat a deepfake-ek felismerésében segíti majd. A megfelelő technológia kifejlesztésének érdekében a londoni székhelyű Faculty AI-céggel léptek partnerségre (őket korábban ASI Data Science-ként ismerhettük).

 

FOTÓ: Wikimédia

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás