A magyarok legfontosabb focimeccsét a szlovák bajnokságban rendezik szombaton

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.16. 09:00

Dunaszerdahely és Pozsony ellentéte véres rendőri fellépések miatt éleződött ki igazán, de mióta pénz is van benne, békés szurkolóknak is az egyik legjobb hangulatú hétvégi programmá vált a DAC-Slovan meccs.

A magyarok legfontosabb focimeccsét a szlovák bajnokságban rendezik szombaton

Szemben a klasszikus városi rangadókkal, a DAC-Slovan Bratislava ellentét történelmi okait nagyjából olyan könnyű leírni, mint a Barcelona-Real Madridét: ahogy ott a Barcelona Katalóniát, a Real Madrid pedig Spanyolországot jelenti, úgy a Dunaszerdahely Magyarországot képviseli, a pozsonyi Slovan pedig valami olyasmi Szlovákiában, mint nálunk a Ferencváros. Az ellentét amúgy is meglenne, de a magyar nyelven szurkoló dunaszerdahelyiek ellen a szlovák futballszövetség is mindent megtesz: magyar zászlóval például nem szurkolhatnak a helyiek papíron, mert betiltották az összes nemzeti zászlót a szlovákon kívül, de persze a szlovák állami beavatkozás alatt 1992-őt és 2008-at is kell érteni, ami külön fordulópont volt a két klub amúgy sem túl rózsás viszonyában. 

FELVÉTELEK 1992-BŐL.

A DAC-Slovan minimum 1992 óta kiemelt kockázatú mérkőzés, abban az évben játszott ugyanis a DAC hazai testvércsapatának számító Fradi Bajnokok Ligája-selejtezőt a pozsonyi Slovannal. A szlovákiai találkozón a kommandósok jól láthatóan előre készülve úgy agyonverték a vendégbe érkező fradistákat, hogy azt akkoriban még az ultrákkal annyira általában nem szimpatizáló, az eseményeket a helyszínen követő Farkasházy Tivadar is módszeres magyarverésnek nevezte. A helyzeten tovább súlyosbított, hogy először a magyar rendőrség is a fradisták provokációjaként kommunikálta az ügyet, de a közmegegyezés szerint a maszkos rendőrök akciójáról azóta sem érkezett magyarázat. A budapesti visszavágóra egyáltalán nem utaztak el szlovákok, ezért

a bosszúra éhes magyar szcénának az azt követő években maradt a dunaszerdahelyi vendégeskedés, ahol hol kisebb, hol nagyobb sikerekkel megtorolták a magyarokat ért sérelmet.

A magyar szurkolói közeg teljes összefogását a DAC mindig is élvezte, hiszen ironikus módon a szlovák bajnokság legkorábban alapított csapata az összes többi klub egyik főellensége magyarsága miatt, de szurkolói zarándokhellyé igazán 2008-ban vált, amikor kicsit megismételte magát a történelem: a szlovák futball legbrutálisabb meccsén a 15. percben rendőrök mentek be a magyarok szektoraiba, és válogatás nélkül kezdték ütlegelni a nézőket.

A 2008-AS BALHÉ

A leszámolásra emlékeztető jelenetnek csak akkor lett vége, amikor már az összes rendőr észrevette, hogy akciójuk miatt többen magatehetelenül fekszenek a lelátón és a lelátó alatt.

Egyiküket mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, csigolyaficama miatt évekig tartó gyógykezelés várt rá, a tartós halláskárosodása pedig örökre vele marad.

A támadásra sem a szlovák rendőrség, sem a szlovák kormány nem adott magyarázatot: Róbert Kaliňák belügyminiszter egy felvételre hivatkozva állította, hogy a szurkolók kövekkel dobálták a rendőröket, de erről a felvételről kiderült, hogy soha nem létezett, a helyszínen tartózkodó újságírók egybehangzó véleménye szerint pedig szó sem volt semmiféle kődobálásról.

Akkoriban Gyurcsány Ferenc előbb igyekezett magyarázatot kérni, de a szlovákok részletes kivizsgálásának eredményét már elfogadta, ahogy azt is, hogy azóta sem mutattak rá a támadás felelőseire. A támadókat elítélte, ahogy mellette azokat is, akik válaszként szlovák zászlót égettek a Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt.

A magyar közvélemény szemében nem csak a rendőrök verték ki a biztosítékot, hanem azok a vendégségbe érkezett Slovan-szurkolók is, akik állva tapsolták az indokolatlan rendőri brutalitást.

Bár a magyar huligánokat sem kell félteni stadionon belül, utoljára a szlovákok alkottak emlékezeteset: az utolsó régi DAC-stadionban 2016-ban rendezett meccsen mutatott viselkedésük miatt ezúttal őket botozták meg a rendőrök, miután kitépték a pályát a nézőtértől elválasztó kerítést is.

A RENDŐRATTAK TÍZÉVES ÉVFORDULÓJÁN ÜZENT A KEMÉNYMAG

Ha valaki azt hinné, ezek miatt, hogy egy DAC-Slovan még 2019-ben is veszélyes buli, téved: a teljes szolidaritás miatt nem csak felsőligás szurkolás, görögtüzek meg persze pár csúnya bekiabálás adja a meccsek magját, hanem egésznapos buli, amit az azóta végtelenül profivá vált, túlnyomó részt magyarnyelvű rendőri biztosítás is tökéletes helyszínné varázsolt egy egynapos „magyarkodásra”. 

Ehhez az is kellett, hogy a MOL-on keresztül azért magyar állami pénzekhez is jutó DAC az Orbán-kormány egyetlen sikeresnek tekinthető futballprojektje legyen.

A csődközelben érkezett felvidéki üzletember, nem mellesleg Orbán Viktorral is jó viszonyt ápoló Világi Oszkár tulajdonossá válása óta országos branddé tudott válni a 70 százalékban magyarok lakta Dunaszerdahely, a hétvégén felavatott 12 500 férőhelyes stadion pedig biztos, hogy nem csak az avatóra fog megtelni. A klub körül nem csak stadiont, de közösséget is építenek: határon túli és határon belüli magyarként is kötelező néha elmenni egy DAC-meccsre, a szurkolóbarát rendezvények és árak pedig segítenek az amúgy is jól eladható nemzeti érzésen. 

ÉLŐKÉP 2018-BÓL

A szlovák bajnokság második helyén álló DAC 5136 szezonbérletet értékesített tavaszra, azaz majdnem a stadion fele előre elkelt. Összehasonlítást azért nem tudok írni az NB I-ben vitézkedő magyar klubokkal, mert itthon idén egyikük sem kommunikálta az eladásokat. Másban viszont össze lehet ereszteni: a 2017/18-as szezonban átlagosan 6918 néző látogatta a klub hazai mérkőzéseit (ezzel ők lettek a bajnokság legnépszerűbb csapata), ezt Magyarországon csak az FTC tudta verni 9065-ös átlaggal. 

Érdekes kérdés, hogy miért pont Dunaszerdahelyen sikerül nézőket is szerezni a vadiúj stadionba úgy, hogy amúgy a foci minősége nem magasabb a magyarénál. A népszerűséget nem lehet a Magyarországról egyszer-egyszer odautazókkal magyarázni, hiszen az 5200 bérletes stabil tábort jelent.

A DAC-nak viszont nem csak stadiont tudtak építeni, hanem identitást is,

Lehet ugyanis bármilyen giccses minden meccs előtt elénekelni a Nélküledet, élőben bárkinek meglágyítja a szívét, ha tízezer ember egyszerre csinálja sállal a kezében, miközben a klubvezetés büszkén hangoztatja, hogy a hozzájuk igazoló nemzetközi játékosállománynak a klub hagyományait is meg kell ismerni, legyen az magyar, szlovák vagy panamai. Így sikerült elhinteni a fejekben, hogy a sok magyar és szlovák politikus környéken ólálkodása ellenére DAC-meccsre járni élmény, ami nem az eredményektől függ. 

BÁR A SZLOVÁK SZÖVETSÉG MINDENT MEGTESZ A MAGYAR SZÍNEK KITILTÁSÁÉRT, A SZURKOLÓK KREATÍVAK.

Apropó eredmények: bár továbbra is a közösségi érzés klub lényege, most épp második helyen állnak a szlovák Fortuna Ligában, bár nyolc ponttal lemaradva a listavezető Slovan mögött. Ha így maradna, történetük legjobb eredményét érnék el, ami nyilván megint erősíti a meccsvágyat a potenciális nézőkben. 

A szokásos magyar-szlovák ellentét és a helyezések mellett pedig még pikánsabbá változtatja a párosítást a tény, hogy ez most még csak nem is az év főattrakciója, hanem csak egy felvezető! Március 21-én ugyanis a magyar válogatott utazik Nagyszombatra: Szlovákiával játszunk Eb-selejtezőt, ősszel pedig Budapesten lesz a visszavágó. 

A előzmények ismeretében talán nem kell mondani, mennyire feszült órák lesznek ezek Szlovákiában és Magyarországon is.

FORRÁSOK: Index, Új Szó, Démagyar

FOTÓK: DAC 1904 / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek