+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. február 16. szombat, 09:00
Dunaszerdahely és Pozsony ellentéte véres rendőri fellépések miatt éleződött ki igazán, de mióta pénz is van benne, békés szurkolóknak is az egyik legjobb hangulatú hétvégi programmá vált a DAC-Slovan meccs.

Szemben a klasszikus városi rangadókkal, a DAC-Slovan Bratislava ellentét történelmi okait nagyjából olyan könnyű leírni, mint a Barcelona-Real Madridét: ahogy ott a Barcelona Katalóniát, a Real Madrid pedig Spanyolországot jelenti, úgy a Dunaszerdahely Magyarországot képviseli, a pozsonyi Slovan pedig valami olyasmi Szlovákiában, mint nálunk a Ferencváros. Az ellentét amúgy is meglenne, de a magyar nyelven szurkoló dunaszerdahelyiek ellen a szlovák futballszövetség is mindent megtesz: magyar zászlóval például nem szurkolhatnak a helyiek papíron, mert betiltották az összes nemzeti zászlót a szlovákon kívül, de persze a szlovák állami beavatkozás alatt 1992-őt és 2008-at is kell érteni, ami külön fordulópont volt a két klub amúgy sem túl rózsás viszonyában. 

 

FELVÉTELEK 1992-BŐL.

 

A DAC-Slovan minimum 1992 óta kiemelt kockázatú mérkőzés, abban az évben játszott ugyanis a DAC hazai testvércsapatának számító Fradi Bajnokok Ligája-selejtezőt a pozsonyi Slovannal. A szlovákiai találkozón a kommandósok jól láthatóan előre készülve úgy agyonverték a vendégbe érkező fradistákat, hogy azt akkoriban még az ultrákkal annyira általában nem szimpatizáló, az eseményeket a helyszínen követő Farkasházy Tivadar is módszeres magyarverésnek nevezte. A helyzeten tovább súlyosbított, hogy először a magyar rendőrség is a fradisták provokációjaként kommunikálta az ügyet, de a közmegegyezés szerint a maszkos rendőrök akciójáról azóta sem érkezett magyarázat. A budapesti visszavágóra egyáltalán nem utaztak el szlovákok, ezért

 

a bosszúra éhes magyar szcénának az azt követő években maradt a dunaszerdahelyi vendégeskedés, ahol hol kisebb, hol nagyobb sikerekkel megtorolták a magyarokat ért sérelmet.

 

A magyar szurkolói közeg teljes összefogását a DAC mindig is élvezte, hiszen ironikus módon a szlovák bajnokság legkorábban alapított csapata az összes többi klub egyik főellensége magyarsága miatt, de szurkolói zarándokhellyé igazán 2008-ban vált, amikor kicsit megismételte magát a történelem: a szlovák futball legbrutálisabb meccsén a 15. percben rendőrök mentek be a magyarok szektoraiba, és válogatás nélkül kezdték ütlegelni a nézőket.

 

A 2008-AS BALHÉ

 

A leszámolásra emlékeztető jelenetnek csak akkor lett vége, amikor már az összes rendőr észrevette, hogy akciójuk miatt többen magatehetelenül fekszenek a lelátón és a lelátó alatt.

 

Egyiküket mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, csigolyaficama miatt évekig tartó gyógykezelés várt rá, a tartós halláskárosodása pedig örökre vele marad.

 

A támadásra sem a szlovák rendőrség, sem a szlovák kormány nem adott magyarázatot: Róbert Kaliňák belügyminiszter egy felvételre hivatkozva állította, hogy a szurkolók kövekkel dobálták a rendőröket, de erről a felvételről kiderült, hogy soha nem létezett, a helyszínen tartózkodó újságírók egybehangzó véleménye szerint pedig szó sem volt semmiféle kődobálásról.

 

Akkoriban Gyurcsány Ferenc előbb igyekezett magyarázatot kérni, de a szlovákok részletes kivizsgálásának eredményét már elfogadta, ahogy azt is, hogy azóta sem mutattak rá a támadás felelőseire. A támadókat elítélte, ahogy mellette azokat is, akik válaszként szlovák zászlót égettek a Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt.

 

A magyar közvélemény szemében nem csak a rendőrök verték ki a biztosítékot, hanem azok a vendégségbe érkezett Slovan-szurkolók is, akik állva tapsolták az indokolatlan rendőri brutalitást.

 

Bár a magyar huligánokat sem kell félteni stadionon belül, utoljára a szlovákok alkottak emlékezeteset: az utolsó régi DAC-stadionban 2016-ban rendezett meccsen mutatott viselkedésük miatt ezúttal őket botozták meg a rendőrök, miután kitépték a pályát a nézőtértől elválasztó kerítést is.

 

A RENDŐRATTAK TÍZÉVES ÉVFORDULÓJÁN ÜZENT A KEMÉNYMAG

 

Ha valaki azt hinné, ezek miatt, hogy egy DAC-Slovan még 2019-ben is veszélyes buli, téved: a teljes szolidaritás miatt nem csak felsőligás szurkolás, görögtüzek meg persze pár csúnya bekiabálás adja a meccsek magját, hanem egésznapos buli, amit az azóta végtelenül profivá vált, túlnyomó részt magyarnyelvű rendőri biztosítás is tökéletes helyszínné varázsolt egy egynapos „magyarkodásra”. 

 

Ehhez az is kellett, hogy a MOL-on keresztül azért magyar állami pénzekhez is jutó DAC az Orbán-kormány egyetlen sikeresnek tekinthető futballprojektje legyen.

 

A csődközelben érkezett felvidéki üzletember, nem mellesleg Orbán Viktorral is jó viszonyt ápoló Világi Oszkár tulajdonossá válása óta országos branddé tudott válni a 70 százalékban magyarok lakta Dunaszerdahely, a hétvégén felavatott 12 500 férőhelyes stadion pedig biztos, hogy nem csak az avatóra fog megtelni. A klub körül nem csak stadiont, de közösséget is építenek: határon túli és határon belüli magyarként is kötelező néha elmenni egy DAC-meccsre, a szurkolóbarát rendezvények és árak pedig segítenek az amúgy is jól eladható nemzeti érzésen. 

 

ÉLŐKÉP 2018-BÓL

 

A szlovák bajnokság második helyén álló DAC 5136 szezonbérletet értékesített tavaszra, azaz majdnem a stadion fele előre elkelt. Összehasonlítást azért nem tudok írni az NB I-ben vitézkedő magyar klubokkal, mert itthon idén egyikük sem kommunikálta az eladásokat. Másban viszont össze lehet ereszteni: a 2017/18-as szezonban átlagosan 6918 néző látogatta a klub hazai mérkőzéseit (ezzel ők lettek a bajnokság legnépszerűbb csapata), ezt Magyarországon csak az FTC tudta verni 9065-ös átlaggal. 

 

Érdekes kérdés, hogy miért pont Dunaszerdahelyen sikerül nézőket is szerezni a vadiúj stadionba úgy, hogy amúgy a foci minősége nem magasabb a magyarénál. A népszerűséget nem lehet a Magyarországról egyszer-egyszer odautazókkal magyarázni, hiszen az 5200 bérletes stabil tábort jelent.

 

A DAC-nak viszont nem csak stadiont tudtak építeni, hanem identitást is,

 

Lehet ugyanis bármilyen giccses minden meccs előtt elénekelni a Nélküledet, élőben bárkinek meglágyítja a szívét, ha tízezer ember egyszerre csinálja sállal a kezében, miközben a klubvezetés büszkén hangoztatja, hogy a hozzájuk igazoló nemzetközi játékosállománynak a klub hagyományait is meg kell ismerni, legyen az magyar, szlovák vagy panamai. Így sikerült elhinteni a fejekben, hogy a sok magyar és szlovák politikus környéken ólálkodása ellenére DAC-meccsre járni élmény, ami nem az eredményektől függ. 

 

BÁR A SZLOVÁK SZÖVETSÉG MINDENT MEGTESZ A MAGYAR SZÍNEK KITILTÁSÁÉRT, A SZURKOLÓK KREATÍVAK.

 

Apropó eredmények: bár továbbra is a közösségi érzés klub lényege, most épp második helyen állnak a szlovák Fortuna Ligában, bár nyolc ponttal lemaradva a listavezető Slovan mögött. Ha így maradna, történetük legjobb eredményét érnék el, ami nyilván megint erősíti a meccsvágyat a potenciális nézőkben. 

 

A szokásos magyar-szlovák ellentét és a helyezések mellett pedig még pikánsabbá változtatja a párosítást a tény, hogy ez most még csak nem is az év főattrakciója, hanem csak egy felvezető! Március 21-én ugyanis a magyar válogatott utazik Nagyszombatra: Szlovákiával játszunk Eb-selejtezőt, ősszel pedig Budapesten lesz a visszavágó. 

 

A előzmények ismeretében talán nem kell mondani, mennyire feszült órák lesznek ezek Szlovákiában és Magyarországon is.

 

FORRÁSOK: Index, Új Szó, Démagyar

FOTÓK: DAC 1904 / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás