Szlovák-magyar meccs: nem az a kérdés, bemennek-e magyarok a hazai szektorba, hanem hogy beléjük kötnek-e

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.15. 13:31

Márciusban focizik egymás ellen a szlovák és a magyar válogatott, és bár mindkét félnek érdekében állna elszeparálni a már most teltházas nagyszombati meccs szurkolóit, röhejesen egyszerű kijátszani a szabályokat. Azt ugyanis nem nagyon lehet megakadályozni, hogy a felvidéki magyarok szlovák állampolgárként a szlovák szektorba vegyenek jegyet, miután a magyar egyből betelt. Lesz-e ebből balhé?

Szlovák-magyar meccs: nem az a kérdés, bemennek-e magyarok a hazai szektorba, hanem hogy beléjük kötnek-e

Nagyon úgy tűnik, hogy elég komoly problémával fog szembesülni a szlovák futballszövetség, hacsak nincs valami mentőterve a március 21-én megrendezendő Szlovákia-Magyarország Európa-bajnoki selejtező jegykiosztására: nem elég, hogy a két ország szurkolói közötti nem is mindig túl sportszerű versengés miatt egy napra minimum háborús zónára fog emlékeztetni Nagyszombat, még azzal is meg kell küzdeniük, hogy

a magyar szurkolók a számukra fenntartott kétezer helynél sokkal többen szeretnének ott lenni a meccsen.

Ehhez hasonló problémával még nem is nagyon kellett megküzdenie senkinek a magyar válogatott meccsein: a három ősellenség (Románia, Szlovákia, Szerbia) közül az utóbbival időtlen idők óta nem futott össze tétmeccsen Magyarország, Románia nemzeti stadionja pedig a maga 55 ezer helyével és Bukarest viszonylagos messzeségével mindkét legutóbbi alkalommal tudott annyi helyet adni a vendégeknek, hogy kényelmesen elférjenek. Ez utóbbi azért fontos, mert a nagy bukaresti vendégszektor miatt nem is volt kérdés, hova üljenek az erdélyi magyarok egy olyan meccsen, ahol az ellenfél szurkolóinak komoly része minimum 90 percre, vagy azon túl is úgy utálja őket, mint a szart.

A szlovák-magyarnak helyet adó Nagyszombat (Pozsony új stadionját végül nem ezzel a meccsel akarják felavatni) csak két és fél óra autózásra van Budapesttől, cserébe

az egész stadion csak 20 ezrer fős, a rendezőnek pedig ilyenkor a befogadóképesség 10 százalékát kell a vendégek számára biztosítani. Ez a törvényi minimum, és többet nem is akarnának,

hiszen ez a meccs nem csak a magyar szurkolóknak becsületbeli ügy, hanem a szlovákoknak is. 

Kétezernél márpedig biztosan több magyar lesz ott, hiszen bár a hazai szektorokba való bejutáshoz még kérhetnek szlovák személyi igazolványt, azok a felvidéki magyarok, akik közel 10 ezres átlagban vannak kint a szlovák bajnokságban játszó, de amúgy teljesen magyar táborral rendelkező DAC meccsein, pont rendelkeznek ilyennel. Sokan csak azzal, ugyanis 2010 óta az országban tiltott a kettős állampolgárság, tehát ha valaki bevallja, hogy felvette a magyart is, vagy ez valahogy kiderül, azt megfosztják a szlovák személyitől.

A regisztrációs hercehurca sokakat nem érdekel, hiszen például Dunaszerdahelyen papír nélkül is tudja mindenki, hogy nagyjából 80 százalékban magyarok lakják. A lényeg, hogy 

a Felvidéken szlovák állampolgárként lakó majdnem félmillió magyar nyugodtan vásárolhat jegyet a szlovákoknak fenntartott szektorokba.

A MECCSNEK OTTHONT ADÓ NAGYSZOMBATI STADION

A szlovák szövetségnek viszont azon túl, hogy a hazai szektorokba nem mehet be látványosan az ellenfélnek szurkoló (tehát sálat, mezt vagy zászlót hordó) ember, nincs mozgástere:

értelemszerűen nem tilthatnak ki szlovák állampolgárokat egy válogatott meccsről azért, mert Szlovákia magyarosabb részén laknak.

A szlovák szövetséget már a probléma felmerülése napján kérdeztük, hogy miként tervezik megoldani a kiemelt kockázatúként kezelt meccs jegyeladásait, de választ nem kaptunk, február 14-re viszont megjelentek a pontos jegyvásárlási feltételek: a február 15-én déltől árult a jegyeket csak online lehet megvásárolni névre szólóan. Egy ember összesen négy jegyet vásárolhat online, viszont a szövetség papíron postázza ki a jegyeket a vásárlóhoz. A magyarokat főleg azzal zárták volna ki, hogy csak szlovákiai lakcímre kézbesítik a jegyeket, úgyhogy a felvidéki ismerősökre kell építeni, ahogy a C-közép szurkolói fórum is felhívta rá a figyelmet. 

A tájékoztató szöveg viszont külön figyelmeztet, hogy egy vásárló se adjon el vendégeknek hazai jegyeket, mivel minden érkező szigorú biztonsági ellenőrzésre számíthat. Többek közt arra, hogy jó névre szól-e a jegye, mivel a leírás szerint csak annak a kíséretében lehet megközelíteni a stadiont, aki vásárolta a jegyeket. Ez viszont inkább csak a klasszikus jegyüzérkedést öli meg. Ezen felül csak egy egyszerű kérésre futotta, amiben arra kérnek mindenkit, hogy csak akkor vegyenek belépőt, ha a hazai csapatnak szurkolnak.

Tehát csak azért, mert megvannak a jegyei egy csak magyar személyivel rendelkező szurkolónak, még nem garantált a bejutása: a szlovák törvények például világosan kimondják a kiemelt kockázatú sportesemények esetében, hogy minden résztvevőnek arról a helyről kell néznie a rendezvényt, ahova szól a jegye.

Tehát ha a hazaiba bejutott magyarok át akarnának menni a megtelt vendégszektor mellé, akkor a rendezők egyszerűen kidobhatják őket a stadionból.

Bár ezek könnyen kijátszható szabályok, nem csak a szlovák, hanem a magyar szövetség érdeke is lenne, hogy ne legyen keveredés: az ebből fakadó feszültség, és az azért kapott lezárt szektorok vagy méginkább zártkapus meccsek csak tovább rontják az amúgy is gyenge esélyeit annak, hogy kijutunk a 2020-as Európa-bajnokságra a selejtezőcsoportból. 

Márpedig cikkünk megírásának végére már

nagyjából félházassá is vált szlovák-magyarban benne van a balhé.

A szombaton megjelenő cikkünkben a válogatottak összecsapásának tökéletes felvezetést adó Dunaszerdahely-Slovan meccs apropóján bővebben is bemutatjuk majd azt a minimum két okot, amiért van mitől félnie a szövetségeknek, de azért itt is legyen meg röviden: 1992-ben a Fradi szurkolóit verték meg módszeresen a szlovák rendőrök, 2008-ban pedig az egész szlovák futballtörténelem legvéresebb meccse robbant ki a magyar-szlovák ellentétből, de a szlovák keménymag még 2016-ban is lelkesen ment neki a lelátón a rendőröknek, 2018-ban pedig a szlovák hokiligában vitézkedő DVTK Jegesmedvék lelátóit tisztelték meg a HKM Zvolen huligánjai azzal, hogy békés nézőket támadtak meg.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek