Szendvicslopás miatt mondott le egy szlovén parlamenti képviselő

Szerző: Illés Gergő
2019.02.15. 07:38

Darij Krajčičot levegőnek nézték a boltban, megelégelte, lopott, és anekdotát gyártott a történtekből.

Szendvicslopás miatt mondott le egy szlovén parlamenti képviselő

Szándékosan ellopott egy szedvicset Darij Krajčič szlovén politikus, mivel

saját bevallása szerint „levegőnek nézték” egy szupermarketben, ezért szerette volna letesztelni a biztonsági szolgálatot. 

A piti lopást természetesen a biztonságiak nem vették észre, a balközép kormánypárt Marjan Šarec Listájának (LMS) politikusa viszont becsületes volt, és később visszatért a kasszához.

Még ezzel sem bukott volna le, ha végül nem kezd a sztoriból anekdotát gyártani, és azt nem osztja meg képviselőtársaival egy szerdai bizottsági ülésen. A többi képviselő pedig eleinte csak jót nevetett a sztorin, de csütörtökön az LMS frakcióvezetője már „elfogadhatatlannak” nevezte a történteket.

Az eset kapcsán Krajčičot egy televízió is megkérdezte: „vagy három percet állhattam a pultnál”, panaszkodott az 54 éves politikus. Hozzátette,

három bolti dolgozó is a közelben beszélgetett, ezért döntött úgy, hogy leteszteli a figyelmüket és rögtönzött „társadalmi kísérletet” hajt végre.

„Senki nem jött utánam, senki nem kiabált rám”, fogalmazott, hozzátéve, hogy a személyzet gyakran túlságosan is támaszkodik a térfigyelő kamerákra, ezért nem is vesz észre dolgokat.

Krajčič később elnézést kért a lopásért, és ahogy az LMS frakcióvezetője, Brane Gulobović fogalmazott, a politikus „vállalta a felelősséget tetteiért és saját akaratából lemondott”; ez pedig összhangban van a párt magas etikai elvárásaival.

Krajčičot múlt szeptemberben választották meg a szlovén parlamentbe, ahol is a humorista Marjan Šarec pártja vált a balközép kormánykoalíció vezető erejévé. A választásokat bár Orbán Viktor szövetségese, és a magyar migránsozós kampányt lemásoló Janez Janša nyerte meg, az arányos szlovén választási rendszer miatt nem szerzett többséget a törvényhozásban. A szlovén választásról mi is rengeteget írtunk, itt például részletesen is elemeztük Orbán szlovén hasonmásait és a többi pártot. (via BBC)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek