Lefújta az EP a katalán vezetők jövőheti sajtórendezvényét

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.15. 21:05

Az Európai Parlament biztonsági szolgálata az egyre inkább eszkalálódó feszültség miatt nem tudná megfékezni az esetleges rendbontást az eseményen.

Lefújta az EP a katalán vezetők jövőheti sajtórendezvényét

Biztonsági okokra hivatkozva lemondta az Európai Parlament azt a jövő hétfőre tervezett rendezvényt, melyen Katalónia 2017 novembere óta belgiumi száműzetésben élő ex-elnöke, Carles Puigdemont és a kudarcba fulladt függetlenségi törekvés ellenére továbbra is autonóm státuszt élvező spanyolországi régió jelenlegi vezetője, Quim Torra fogadta volna a sajtó munkatársait. Az EP szerin a Ralph Packet belga EP-képviselő által

szervezett esemény közrend megzavarásával fenyegetett volna a parlament területén, a testület biztonsági szolgálata pedig nem áll készen ilyen problémák megakadályozására.

Katalónia függetlenségért küzdő vezetése 2017. október elsején tartott népszavazást a régió Spanyolországtól való elszakadásáról. A referendumon a függetlenségpártiak győztek 92 százalékkal, de a választásra jogosultaknak csak mintegy 43 százaléka adta le a voksát. Az eset komoly krízishez vezetett Spanyolországban, a következmények máig meghatározzák a helyi belpolitikát. A spanyol főügyész lázadással és közpénzek tiltott felhasználásával vádolja a függetlenségi népszavazás szervezőit. Puigdemont emiatt menekült külföldre.

Jó páran azonban nem voltak ennyire szerencsések. Tizenkét egykori regionális kormánytag, képviselő és civil vezető pere épp a hét elején kezdődött meg Madridban. Ha bűnösnek találják őket, akár 25 évre is rácsok mögé kerülhetnek.

Te mit gondolsz a katalánok függetlenségi törekvéseiről?

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek