+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. február 14. csütörtök, 07:46
A migrációs útvonalak lezárásáért is megveregette volna az EU Svájc vállát, de a magyar küldöttség inkább vitát kért a szövegről, mert szó van benne a migrációról.

A Politico szerint szerdán rutinszavazás zajlott Strasbourgban az Európai Unió és Svájc kapcsolatáról, illetve egy arról hozott közös nyilatkozatról. Se felszólalni se vitázni nem kellett, mivel a küldöttségek korábban kaptak erre lehetőséget, a szöveg pedig túlnyomó részt dicséreteket tartalmaz Svájc nemzetközi ügyekben betöltött szerepéért, a jó együttműködőkészségéért, és főleg az volt vele a cél, hogy a svájci kormány minél hamarabb megkösse az új megállapodásait az Unióval. 

 

Itt jött a képbe Magyarország, ugyanis a mi küldöttségünk ellenezte a végső szöveget, és vitát kért róla, mivel nem tetszett nekik a migrációról szóló bekezdés. 

 

A szöveg hatodik pontjában ugyanis volt egy ilyen rész: „A Tanács elismeri Svájc migráció kezelésében folytatott együttműködését, beleértve az áramlások kezelését, a menekültek elhelyezését és a helyzet közös megoldását. Ez abba az irányba mutat, hogy Svájc folytassa a eddigi erőfeszítéseit a nyugati, keleti és közép-európai útvonalak mentén, és még szorosabb együttműködés jöjjön létre.”

 

A magyar küldöttségnek ezzel volt problémája, mert bár a szöveg valójában annyit jelent, hogy Svájc segít lezárni az útvonalakat, a magyaroknak nem tetszett, kommentálni sem akarták a döntést. 

 

A helyzetről az mond el a legtöbbet, hogy a Politico újságírója röviden ennyivel kommentálta a helyzetet: „Ne használd az m-betűs szót!”

 

via Politico

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a DW-nek dolgozik.

Németországban semmi nem utal arra, hogy ezt az évfordulót különösebben komolyan vennék.

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás