Közös szövegben dicsérte volna Svájcot az EU, a magyarok leszavazták a migráció miatt

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.14. 07:46

A migrációs útvonalak lezárásáért is megveregette volna az EU Svájc vállát, de a magyar küldöttség inkább vitát kért a szövegről, mert szó van benne a migrációról.

Közös szövegben dicsérte volna Svájcot az EU, a magyarok leszavazták a migráció miatt

A Politico szerint szerdán rutinszavazás zajlott Strasbourgban az Európai Unió és Svájc kapcsolatáról, illetve egy arról hozott közös nyilatkozatról. Se felszólalni se vitázni nem kellett, mivel a küldöttségek korábban kaptak erre lehetőséget, a szöveg pedig túlnyomó részt dicséreteket tartalmaz Svájc nemzetközi ügyekben betöltött szerepéért, a jó együttműködőkészségéért, és főleg az volt vele a cél, hogy a svájci kormány minél hamarabb megkösse az új megállapodásait az Unióval. 

Itt jött a képbe Magyarország, ugyanis a mi küldöttségünk ellenezte a végső szöveget, és vitát kért róla, mivel nem tetszett nekik a migrációról szóló bekezdés. 

A szöveg hatodik pontjában ugyanis volt egy ilyen rész: „A Tanács elismeri Svájc migráció kezelésében folytatott együttműködését, beleértve az áramlások kezelését, a menekültek elhelyezését és a helyzet közös megoldását. Ez abba az irányba mutat, hogy Svájc folytassa a eddigi erőfeszítéseit a nyugati, keleti és közép-európai útvonalak mentén, és még szorosabb együttműködés jöjjön létre.”

A magyar küldöttségnek ezzel volt problémája, mert bár a szöveg valójában annyit jelent, hogy Svájc segít lezárni az útvonalakat, a magyaroknak nem tetszett, kommentálni sem akarták a döntést. 

A helyzetről az mond el a legtöbbet, hogy a Politico újságírója röviden ennyivel kommentálta a helyzetet: „Ne használd az m-betűs szót!”

via Politico

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek