A hatalom nem egy csúnya szó, oktatja a holland kormányfő az EU-t

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.14. 16:59

Erősebb EU-s szankciós politikát akar kifelé Mark Rutte. A holland miniszterelnök szerint nem szabad hagyni, hogy külügyi kérdésekben az uniós tagállamokat kijátsszák egymás ellen.

A hatalom nem egy csúnya szó, oktatja a holland kormányfő az EU-t
Az Európai Uniónak meg kell tanulnia, hogy egy bizonytalan, multipoláris világban a hatalom nem egy csúnya szó,

és ebből a realitásból következően keményebb álláspontot kell képviselnie a szankciók ügyében – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök egy zürichi előadáson. Mint fogalmazott: Oroszország, Irán és Szíria esetében az EU egy relatíve egységes és hatékony frontot volt képes kialakítani, de

az Unió fellépése gyakran fogatlanra sikeredik, mivel mind a 28 tagállam egyetértésére van szükség, így pedig egyéni érdekek kerülnek be a játékba.

Ezt pedig a külső szereplők ki is használják Rutte szerint.

A holland kormányfő példaként hozza az amerikai szankciók hatékonyságát. Ezeknek az intézkedéseknek mindig van egy területen túli hatása is, azaz, ha valaki nem tartja be őket, akkor nem férhet hozzá az amerikai piacokhoz és a pénzügyi rendszerhez. Rutte szerint az Európai Uniónak az Egyesült Államokhoz hasonló módon kellene fellépnie, és

egy esetleges uniós szankció esetén minden vállalatnak figyelembe kellene vennie, hogy ha megsérti azt, akkor búcsút mondhat az európai piacnak.

Rutte úgy látja, hogy az amerikaiaknak azért sikerül elrettentő erővel alkalmazniuk a szankciókat, mert a politikai akarat, a szankciók végrehajtása és az üzenet egyaránt egységes. Arra kérte az EU-t, hogy ennek érdekében vezessék be a minősített többségi szavazást a szankciók ügyében a mostani egyhangúság helyett.

Az Európai Unió legfőbb döntéshozó szervében, a tagországok állam- és kormányfői által alkotott Európai Tanácsban a legtöbb, közös külpolitikát érintő ügyben egyhangúság szükséges, tehát egyetlen tagállam is meg tudja vétózni az EU közös külpolitikát érintő kötelező döntéseit. (Orbán a retorikája ellenére fontos ügyekben jellemzően nem szavazott ki, az orosz szankciókat is támogatta Magyarország.)

Szerinted is itt az ideje, hogy keményebb legyen az Európai Unió a nemzetközi színtéren?

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek