Budapest nem is olyan vészes forgalmi dugók szempontjából

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.14. 18:40

Végül is „csak” 162 órát töltenetek el forgalmi dugóban, akik rendszeresen autóznak a belvárosban.

Budapest nem is olyan vészes forgalmi dugók szempontjából

Van egy szervezet, az INRIX amely azzal foglalkozik, hogy megvizsgálja, hol van a világon a legtöbb forgalmi dugó, azaz azt méri, hogy évente hány órát tölt dugóban egy-egy,  olyan sofőr, aki rendszereser autóval jár a városban. Ez alapján jól látszik, hogy nincs nagyon okunk panaszkodni mondjuk Budapesten, vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy más nagyvárosokban bőven több oka van panaszkodni az embereknek.

A legdugósabb város ugyanis Kolumbia fővárosa, Bogota, itt a sofőrök évente 272 órát töltenek el ideges dudálással, azaz több, mint 11 napot, ha egyhuzamban nézzük,

A toplistán csupán az első helyen szerepel dél-amerikai ország, utána sorban jönnek az európai nagyvárosok, Rómában 254, Dublinban 246 órát kell évente dugóban tölteni, ezután Párizs, az oroszországi Rosztov, de előkelő helyen szerepel London, Milánó vagy Bordeaux is.

Infographic: The Cities with the Biggest Traffic Jams | Statista

A „LEGDUGÓSABB” VÁROSOK LISTÁJA
Ami meg a magyarokat illeti, Budapesten „csak” 162 órát kellett fölöslegesen eltölteni azoknak, akik napközben autókáznak a városban.  Ezzel Budapest a megmért városok között a harmincadik a torlódások szempontjából.

A szervezet azt is megsaccolja, hogy a nap bizonyos szakaiban mennyi időbe telik kijutni a városból, eszerint a reggeli és a délutáni csúcsidőben Budapest belvárosából nem lehet kiautózni Budakeszire fél óra alatt, éjszaka pedig, amikor kisebb a forgalom, egy óra alatt a belvárosból el lehet jutni akár Tatabányára vagy Székesfehérvárra is.

Sajnos az nem derül ki a felmérésből, hogy a térség fővárosai hogyan szerepelnek ilyen szempontból, ugyanis a 38 ország 200 városából, amit vizsgáltak, valahogyan Közép-Európára nem fektettek nagy hangsúlyt.

FOTÓ: Wikimedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek