+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 14. csütörtök, 12:24
Nem hiányzik az oroszoknak, hogy külföldi titkosszolgálatok, netán terroristák infókat nyerjenek a katonák szelfijeiből.

Elfogadta az orosz parlament a hét elején azt a beadványt, mely megtiltaná, hogy a katonák – a rendszeresített felszerelésen kívül – információk rögzítésére és közzétételére alkalmas eszközöket, azaz tulajdonképpen okostelefonokat hordjanak maguknál szolgálat közben. A már csak Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírására váró törvényjavaslat azt is előírja, hogy

 

a katonák nem léphetnek kapcsolatba újságírókkal, és nem oszthatnak meg semmilyen, hadsereggel kapcsolatos tartalmat a közösségi médiában.

 

A katonák közösségi médiában való részvételét a világ legtöbb hadseregében, így információink szerint a Magyar Honvédségben is szabályozzák. Ez jobbára szervezeti előrírások, parancsok útján történik. A jelenséggel szembeni törvényi eszközökkel való fellépés, és a mostani orosz törvényjavaslat szerinti tiltás igencsak ritka.

 

Az indoklás szerint az orosz katonák által közzétett képek és videófelvételek számos külföldi titkosszolgálat és terrorista csoportok érdeklődésére tartanak számot, melyek az ezekből nyert információkat fel is használhatják. A törvénytervezet benyújtói szemérmesen megjegyzik még azt is, hogy a közösségi médiában megjelenő tartalmak hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elfogult értékelések jelenjenek meg Oroszország politikájáról.

 

Utóbbi kitétellel vélhetően azokra azokra a komoly nemzetközi visszhangokat kiváltó botrányokra céloztak, melyek orosz katonák által megosztott felvételek alapján robbantak ki. 2015-ben, a kelet-ukrajnai válság kezdetén a Vice munkatársa, Simon Ostrovsky egy orosz katonának a legnépszerűbb orosz közösségi portálon, a Vkontakte-n közzétett képeiből sikerült bebizonyítania, hogy Moszkva állításával szemben igenis harcolnak orosz katonák a felkelők oldalán.

 

SIMON OSTROVSKY NYOMOZÁSA AZ UKRAJNÁBAN HARCOLÓ OROSZ KATONÁK UTÁN

 

A Bellingcat nevű oknyomozó portál ugyancsak az orosz katonák világhálóra posztolt képei alapján számolt be arról, hogy a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatát, szinte kétséget kizáróan egy orosz légvédelmi üteg lőtte le Kelet-Ukrajna felett. Az orosz hadsereg szíriai intervenciójáról is elég kényes információk láttak napvilágot a katonák által készített felvételeknek köszönhetően. Oroszország kezdetben igyekezett titokban tartani a szerepvállalása jellegét és mértékét, de a katonák által megosztott információk miatt változtatniuk kellett a hivatalos kommunikáción.

 

Az orosz katonák felelőtlen közösségimédia-használatából adódó problémákat a botrányok ellenére sem sikerült felszámolni.

 

A tavaly szeptemberben tartott Vosztok 2018 hadgyakorlatról még ma is jó pár fotó található fent a katonák személyes profiljain, amelyeket bárki elérhet pár kattintással. Kérdéses, hogy a mostani, tervezett szigorítás érdemi változáshoz vezet-e majd, ha bevezetésre kerül.

 

FOTÓ: Instagram / Alekszej Szaveljev

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás