Az oroszok megtiltanák a katonáiknak, hogy okostelefont használjanak

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.14. 12:24

Nem hiányzik az oroszoknak, hogy külföldi titkosszolgálatok, netán terroristák infókat nyerjenek a katonák szelfijeiből.

Az oroszok megtiltanák a katonáiknak, hogy okostelefont használjanak

Elfogadta az orosz parlament a hét elején azt a beadványt, mely megtiltaná, hogy a katonák – a rendszeresített felszerelésen kívül – információk rögzítésére és közzétételére alkalmas eszközöket, azaz tulajdonképpen okostelefonokat hordjanak maguknál szolgálat közben. A már csak Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírására váró törvényjavaslat azt is előírja, hogy

a katonák nem léphetnek kapcsolatba újságírókkal, és nem oszthatnak meg semmilyen, hadsereggel kapcsolatos tartalmat a közösségi médiában.

A katonák közösségi médiában való részvételét a világ legtöbb hadseregében, így információink szerint a Magyar Honvédségben is szabályozzák. Ez jobbára szervezeti előrírások, parancsok útján történik. A jelenséggel szembeni törvényi eszközökkel való fellépés, és a mostani orosz törvényjavaslat szerinti tiltás igencsak ritka.

Az indoklás szerint az orosz katonák által közzétett képek és videófelvételek számos külföldi titkosszolgálat és terrorista csoportok érdeklődésére tartanak számot, melyek az ezekből nyert információkat fel is használhatják. A törvénytervezet benyújtói szemérmesen megjegyzik még azt is, hogy a közösségi médiában megjelenő tartalmak hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elfogult értékelések jelenjenek meg Oroszország politikájáról.

Utóbbi kitétellel vélhetően azokra azokra a komoly nemzetközi visszhangokat kiváltó botrányokra céloztak, melyek orosz katonák által megosztott felvételek alapján robbantak ki. 2015-ben, a kelet-ukrajnai válság kezdetén a Vice munkatársa, Simon Ostrovsky egy orosz katonának a legnépszerűbb orosz közösségi portálon, a Vkontakte-n közzétett képeiből sikerült bebizonyítania, hogy Moszkva állításával szemben igenis harcolnak orosz katonák a felkelők oldalán.

SIMON OSTROVSKY NYOMOZÁSA AZ UKRAJNÁBAN HARCOLÓ OROSZ KATONÁK UTÁN

A Bellingcat nevű oknyomozó portál ugyancsak az orosz katonák világhálóra posztolt képei alapján számolt be arról, hogy a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatát, szinte kétséget kizáróan egy orosz légvédelmi üteg lőtte le Kelet-Ukrajna felett. Az orosz hadsereg szíriai intervenciójáról is elég kényes információk láttak napvilágot a katonák által készített felvételeknek köszönhetően. Oroszország kezdetben igyekezett titokban tartani a szerepvállalása jellegét és mértékét, de a katonák által megosztott információk miatt változtatniuk kellett a hivatalos kommunikáción.

Az orosz katonák felelőtlen közösségimédia-használatából adódó problémákat a botrányok ellenére sem sikerült felszámolni.

A tavaly szeptemberben tartott Vosztok 2018 hadgyakorlatról még ma is jó pár fotó található fent a katonák személyes profiljain, amelyeket bárki elérhet pár kattintással. Kérdéses, hogy a mostani, tervezett szigorítás érdemi változáshoz vezet-e majd, ha bevezetésre kerül.

FOTÓ: Instagram / Alekszej Szaveljev

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek