A budapestiek 75 százaléka simán venne visszaváltható palackos italokat, ha lennének olyanok

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.14. 13:32

A budapestiek nagyon nagy arányban támogatnák a betétdíjas rendszer kialakítását a műanyagcsomagolás terén. A Greenpeace is sürget.

A budapestiek 75 százaléka simán venne visszaváltható palackos italokat, ha lennének olyanok

A Greenpeace közleményt adott ki, amelyben jelzi: azt várja a kormánytól, hogy hatékonyan lépjen fel a műanyagszennyezés ellen, és ezt nem csupán a szervezet akarja, hanem legalább 150 ezer ember velük együtt. Ennyien írták alá ugyanis azt a petíciót, amelyben azt kérik, hogy a termékdíjtörvényt úgy dolgozzák át, hogy abban tiltsák be az egyszer használatos műanyag zacskókat, valamint vezessenek be betétdíjas rendszert a műanyagpalackokra.

A Greenpeace Magyarország megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet 2018. november 24. és december 10. között elvégzett egy reprezentatív közvélemény-kutatást 800 fős mintán Budapesten, személyes adatfelvétellel.

A felmérés szerint a fővárosiak egyértelműen támogatják a kötelező betétdíjas rendszer bevezetését az italoknál annak érdekében, hogy az egyszer használatos palackok helyett a visszaváltható változatok terjedjenek el széles körben, és így csökkenjen a műanyagszennyezés.

A megkérdezett emberek háromnegyede választaná a betétdíjas, visszaváltható palackokat, és mindössze alig több mint ötödük (22 százalék) tartana ki ebben az esetben is az egyszer használatos flakonok mellett.

Németországban például már évek óta működik a modell, miszerint az egyszer használatos műanyagpalackoknak 25 eurócent (80 forint) a betétdíja, a többször használhatóaknak 15 cent (50 forint), a koronazáras sörösüvegeknek 8 cent (25 forint), a csatosoknak tartománytól függően 15-25-50 cent (50-80-160 forint).

Az Európai Unió Tanácsának környezetvédelemért felelős miniszterei tavaly december fogadtak el egy új irányelvtervezetet annak érdekében, hogy a tagállamokban a lehető legjobban lecsökkentsék a műanyaghulladék mértékét. Az egyszer használatos műanyagok egyre inkább a globális figyelem központjába kerülnek, miután az elmúlt évben több felmérés is kimutatta, hogy a világ tengereiben, óceánjaiban hatalmas mennyiségben felel a szennyeződésekért.

Várhatóan idén tavasszal el fogják fogadni az irányelvet, azonban ez még önmagában nem jelenti a tulajdonképpeni fellépést, pusztán határidőkhöz rendelt célszámokat tartalmazó kötelezettségcsomag lesz a műanyagszennyezés elleni szigorúbb fellépésre. Az azonban, hogy a gyakorlatban melyik ország miként éri el a célszámokat, már jórészt a tagállamokon fog múlni.

A magyar kormány azonban ezidáig nem nagyon tett semmit a megfékezés érdekében. A tavaly például a kormány nem támogatta azt a javaslatot, amely kivezette volna a vékonyfalú műanyagszatyrokat a használatból egy két éven át tartó termékdíjemelést követően. A Greenpeace azért most állt elő a kéréssel, mert a termékdíjtörvény átdolgozása ismét napirenden van, a szakértői egyeztetések és tárgyalások jelenleg is folynak róla.

„Azt várjuk a kormánytól, hogy képviselje a magyar lakosság akaratát és hosszú távú érdekeit. Az új jogszabály megalkotásakor vegye figyelembe, hogy Magyarország eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi kezdeményezésének keretében 150 000-en álltak ki az egyszer használatos műanyag szatyrok kivezetése mellett, és a fővárosiak háromnegyede támogatja a betétdíjas rendszer visszaállítását. A betétdíjjal el lehetne érni, hogy a palackok ne a környezetbe, ne a hulladéklerakóra kerüljenek, hanem anyagában hasznosítsák őket újra; sőt ami környezetvédelmi szempontból a legkedvezőbb, tisztítás után töltsék őket újra” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A hazai PET felhasználás 3 százalékkal meghaladja a világátlag és az európai 2016-os 7,2 százalékos átlag értékét. Világszinten másodpercenként 160 000 műanyag szatyrot, és évente 500 milliárd műanyag palackot gyártanak. Van olyan nemzetközi kávézólánc, ahol 4 milliárd eldobható kávéspoharat használnak el évente. A világon valaha legyártott műanyagok 90,5 százalékát máig nem hasznosították újra.

FOTÓ: Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek