Mennyire fontosak a lengyelek a Huaweinek?

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.13. 19:57

A Huawei állítja: kész együttműködni a lengyel kormánnyal a bizalom erősítése érdekében, akár extra biztonsági intézkedéseknek is alávetik magukat, ha kell.

Mennyire fontosak a lengyelek a Huaweinek?

Bármilyen extra biztonsági intézkedésre hajlandó a Huawei, ami szükséges ahhoz, hogy ne zárják ki őket a közép- és kelet-európai 5G-hálózat fejlesztéséből – nyiatkozta a kínai óriásvállalat amerikai részlegének biztonsági főnöke, Andy Purdy a Reutersnek. Az 5G-hálózat azért fontos, mert a várakozások szerint az arra való átállás adja majd a negyedik ipari forradalom magját, miután az új hálózat lehetővé teszi majd, hogy eszközök milliárdjai kommunikáljanak egyszerre.

Mint ismert, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten Európában jár – a magyarországi látogatásáról itt írt az Azonnali –, ennek keretében pedig felszólította országa szövetségeseit,

hogy legyenek óvatosak a mostanában több botrányba is belekeveredett Huawei termékeinek használatával.

Utóbbi ugyanis megnehezítheti Washington számára, hogy az érintett országok partnere legyen.

Az amerikai külügyminiszter szerdán Lengyelországban is járt, utóbbi ország pedig maga is fontolgatja, hogy kizárja a Huaweit az 5G-hálózat fejlesztéséből, akár csak az amerikaiak tették. A kínai techvállalat helyzetét nem segítette, hogy nemrég egy alkalmazottukat kémkedés vádjával vettek őrizetbe a lengyelek, ami miatt azon is elgondolkozott a lengyel vezetés, hogy kitiltsa a Huawei termékeinek használatát az állami szférából.

Andy Purdy szerint ugyanakkor hosszú távra terveznek Lengyelországban, akkor is, ha ott kizárják őket az 5G-hálózat fejesztéséből.

Purdy azt is hangsúlyozta a Reutersnek szerdán: készek együttműködni a lengyel kormánnyal olyan lépések kidolgozása érdekében, ami a bizalmat erősíti a felek között.

Mit gondol a magyar kormány?

Szijjártó Péter külügyminiszter az amerikai külügyi vezetővel tartott hétfői sajtótájékoztatón azt jegyezte meg a Huawei kapcsán: a kínai óriásvállalat itthon is jelen van, de legnagyobb hazai partnere egy német és egy angol cég. „Képmutatás van Nyugat-Európában e tekintetben is” – tette hozzá.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt mondta korábban kormányinfón az Azonnali kérdésére: szerinte nem jelent biztonsági kockázatot a kínai óriáscég.

FOTÓ: Instagram / Chimwasu Chaks

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek