+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 13. szerda, 11:38
Lassan negyed éve van a hivatalában Stephen Barclay, de a mostani eset is rávilágított arra, hogy felkészültségével kapcsolatban akadnak azért még hiányosságok.

Nem igazán sikerült megjegyezni egyik tárgyalópartnere nevét az Egyesült Királyság brexitügyi miniszterének, Stephen Barclay-nak, pedig az elmúlt napokban személyes találkozókon vett részt Brüsszelben és Strasbourgban, hogy végre rendezzék a britek távozásával kapcsolatos vitás kérdéseket az uniós tisztviselőkkel. A BBC-nek adott rövid interjújában

 

Jean-Paul Junckerként hivatkozott az Európai Bizottság elnökére,

 

aki történetesen nem Jean-Paul, hanem Jean-Claude. A korábban az egészségügyi államtitkári posztot betöltő Barclay 2018. novembere óta felelős a kabinetben a britek Európai Unióból történő távozásáért, így az elmúlt három hónapban lett volna azért ideje, hogy felkészüljön, kikkel is kell megegyeznie.

 

Ez ugyan önmagában nézve egy nem túl nagy jelentőségű hibázás, de csak megerősíti azokat a hangokat, melyek a brit kormány brexitpolitikáját egy rossz tragikomédiához hasonlítják.

 

Az Egyesült Királyság a várakozások szerint március 29-én távozik az Európai Unióból, de a válás részleteit tartalmazó megállapodást még mindig nem sikerült nyélbe ütni.

 

A szövetségben maradó huszonhetek ugyan megegyeztek a londoni vezetéssel, de a brit parlament történelmi többséggel utasította el az alkut, így jelenleg úgy áll a helyzet, hogy megállapodás nélkül valósul meg a kilépés – ezt hívják hard brexitnek. Ennek igencsak kellemetlen következményei lehetnek a brit gazdaságra. Elég csak arra gondolni, hogy vámegyezmény hiányában mekkora kavarodás lehet a határokon, főleg annak fényében, hogy a britek az összes behozott termék 53 százalékát uniós tagállamból importálják.

 

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozásáról 2016 júniusában tartottak népszavazást. A résztvevők 52 százaléka akkor a kilépés mellett döntött. A közvélemény-kutatások ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy azóta a maradáspártiak kerültek határozott többségbe.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás