Több nukleáris fegyvere lehet Észak-Koreának, mégis kevésbé veszélyes

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.12. 09:34

Akár már harminchét nukleáris fegyvere is lehet az országnak, ám miután leállította az ezekkel kapcsolatos teszteket, kisebb fenyegetést jelent Észak-Korea, mint két éve.

Több nukleáris fegyvere lehet Észak-Koreának, mégis kevésbé veszélyes

Akár hét új nukleáris fegyvert is készíttethetett Észak-Korea az elmúlt időszakban – állítja a Stanford Egyetem egy frissen megjelent tanulmánya. A tanulmány egyik szerzője, Siegfried Hecker azt mondta a Reutersnek, hogy műholdképek elemzését követően arra jutottak, az ország 2018-ban is folytatta a bombák működéséhez szükséges anyagok gyártását, ennek következtében tudták növelni nukleáris fegyverarzenáljukat.

A szakértő csapata szerint 2017-ben még harminc nukleáris fegyvere lehetett Észak-Koreának, vagyis ezek száma mostanra akár 37-re is nőhetett.

Mindezek ellenére miután az ország 2017 óta szünetelteti a nukleáris és rakétateszteket, Észak-Korea fegyverkezési programja kevesebb veszélyt jelent most, mint két évvel ezelőtt. Hecker szerint ugyanis Észak-Korea képtelen lenne Amerikáig eljuttatni egy nukleáris bombát, vagyis az ország inkább Japánra és Dél-Koreára jelenthet valódi veszélyt. Hecker úgy vélte, érthető, hogy Észak-Korea folytatta a fegyverkezést, hiszen semmilyen konkrét egyezsége nem jutott annak befejezéséről Amerikával.

Emlékezetes: a tavalyi év egyik legjelentősebb diplomáciai eseménye az volt, hogy Donald Trump Amerikai elnök találkozott Kim Dzsongunnal, az Észak-Koreaiak vezetőjével. A két politikus egyébként arra készül, hogy februárban ismét egy asztalhoz üljön.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek