25 évre is ítélhetnek korábbi katalán minisztereket a függetlenségi népszavazás miatt

2019.02.12. 20:28

Elkezdődött a korábbi katalán kormány egyes tagjainak pere: 12 vádlott áll a bíróság előtt, és emiatt most újra tüntetnek Barcelonában.

25 évre is ítélhetnek korábbi katalán minisztereket a függetlenségi népszavazás miatt

Megkezdődött kedden a Spanyolországtól elszakadni akaró katalán exminiszterek bírósági meghallgatása a Madridi Legfelsőbb Bíróságon. A büntetőtárgyalások kezdete elszakadáspárti és maradáspárti tüntetéseket robbantott ki.

A vádlottak 2017 októberében a függetlenségi népszavazást kiíró és lebonyolító katalán kormány akkori miniszterei voltak. A népszavazást a spanyol kormány nem ismerte el, és a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, ennek ellenére megtartották. A szavazókkal szemben sokszor brutálisan léptek fel a rendőrök.

A referendum és az azt követő autonómianyilatkozat miatt az akkori katalán kormány egyes tagjait lázadás, másokat felkelés vagy „súlyos engedetlenség” vádjával állították bíróság elé Madridban.

Százhúsz jogászprofesszor nyílt levélben tiltakozik a minősítés ellen, mondván: ha a referendum megtartása lázadás és felkelés, akkor azzal teljesen banalizálják ezeket a súlyos cselekményeket, amik normális esetben nem történnek meg. A büntető törvénykönyv korábbi reformjában résztvevő Diego López Garrido azt is egyértelművé tette a Der Standard beszámolója szerint, hogy

ezeket a tényállásokat kifejezetten csak katonai puccskísérletekre találták ki.

A vádlottak mellett a tárgyalás kezdete óta tüntetnek a bíróság épületének közelében, politikai indíttatású komédiának titulálva a tárgyalást.

Kedden helyi idő szerint délután hét órára is bejelentettek egy tüntetést Katalónia fővárosában, Barcelonában.

Nincs jelen a tárgyaláson a 2017 októberében meghiúsult autonómianyilatkozat után pár nappal Belgiumba menekült – és időközben Németországban is felbukkant – korábbi katalán elnök, Carles Puigdemont, és amíg ki nem adják őt Spanyolországnak (már ha kiadják, ott ugyanis nem ismerik a lázadás bűncselekményét), addig elítélni se fogják, a spanyol szabályok szerint ugyanis távollétében nem lehet senki elítélni.

Puigdemont korábbi helyettese, Oriol Junqueras, aki a Spanyolországban maradás mellett döntött, huszonöt éves börtönbüntetést is kaphat. Őt, és nyolc másik társát lázadással vádolják, ami az ország törvényei szerint „nyilvános és erőszakos felkelést” jelent. A szeparatisták visszautasítják az erőszak vádját, és azzal érvelnek, hogy pont a rendőrség lépett fel erőszakosan a békés szavazókkal szemben.

A vádlottak egy része több mint egy évet töltött előzetes letartóztatásban. A tárgyalások vélhetően három hónapig fognak tartani.

FOTÓ: Tüntetés Barceolában 2017 októberében / Wikimédia

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek