Lehet-e művész egy robotból?

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.12. 08:19

Már csak néhány hónap, és kiállítása is lesz az Oxfordi Egyetemen annak a brit robotnak, aki képes lesz ceruzával lerajzolni az embereket.

Lehet-e művész egy robotból?

Hamarosan elkészül Ai-Da, a robot, aki képes lesz az általa látott embereket ceruzával lerajzolni – írja a Reuters. A robotot egy brit galériatulajdonos, Aidan Meller készítteti, és egy 19. századi angliai matematikusnő, Ada Lovelace után nevezte el.

„A robot tényleg képes lesz majd rajzolni és azt reméljük, hogy tudunk majd olyan technológiát is fejleszteni, amivel festeni is fog” – mondta Meller.

Ai-Da tud majd reagálni a körülötte lévő emberekre, ugyanis a mesterséges intelligenciával ellátott robot szemgolyójában kamera lesz, amivel képes lesz felismerni az emberi reakciókat. Így például fel tudja majd venni a szemkontaktust, vagy ha valaki túl közel megy hozzá, hátrálni fog és pislogni. Emellett a robot képes lesz beszélni és kérdésekre válaszolni.

Ai-Da első kiállítását egyébként májusban lehet megtekinteni az Oxfordi Egyetemen, de a rajzai novemberben Londonban is megtekinthetőek lesznek.

FOTÓ: Reuters-videó

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek