Véletlenül szociáldemokratának nevezte párttársait a CDU elnöke, ki is röhögték

Szerző: Bukovics Martin
2019.02.11. 12:07

Annyira intenzíven követte a kisebbik koalíciós partner belvitáit, hogy elfelejtette, saját pártja előtt áll.

Véletlenül szociáldemokratának nevezte párttársait a CDU elnöke, ki is röhögték

Vasárnap kezdődött a merkeli menekültpolitika értékeléséről tartott párton belüli fórum a legnagyobb német kormánypártnál, a Kereszténydemokrata Uniónál (CDU). 1247 napja hozta meg ugyanis Angela Merkel a híressé vált döntését a menekültek németországi beengedéséről, egyben a német-osztrák határ ellenőrzéséről, amely azóta is megosztja mind a CDU/CSU-szövetséget, mind a német és európai közvéleményt. A fórumra sem Angela Merkel kancellárt, sem Thomas de Maizière volt belügyminisztert nem hívták meg – utóbbinak pont hétfőn jelenik meg Regieren (Kormányozni) című könyve, amelyben védelembe veszi az akkori német kormány döntését.

A hivatalosan egy válságálló menekültügyi rendszer létrehozását célzó CDU-s fórum nem annyira az ott elhangzottak miatt, sokkal inkább egy vicces baki miatt került be a németországi hírfolyamokba. A beszéde elején ugyanis óriási bakit követett el a CDU-pártelnök, Annegret Kramp-Karrenbauer. A Saar-vidéki politikus ugyanis rögtön a beköszöntőjében szociáldemokratának nevezte párttársait:

„Külön örömmel tölt el, hogy ma este nem csak mi, szociáldemokraták cserélünk eszmét, hanem itt vannak körünkben barátaink a CSU-ból is.”

A párttársai hangos nevetéssel reagáltak a téves megszólításra, páran még be is kiabáltak, hogy ők a kereszténydemokraták. Annegret Kramp-Karrenbauer rögtön korrigált, mondván annyira intenzíven követi a CDU/CSU nagykoalíciós partnerénél, a szociáldemokrata SPD-nél folyó belső vitákat, hogy akaratlanul is ez a szó jött a nyelvére. Az SPD újfent az utolsó szocdem kancellár, a 1998-2005 között kormányzó Gerhard Schröder Németországot növekvő pályára állító Agenda 2010 reformcsomagjának egyik vitatott intézkedésén, a munkanélküli segélyeken és azok feltételein az addigiakhoz képest jelentőset szigorító Hartz IV-en vitázik. A szocdemek többsége ma már neoliberális megszorításnak tartja azt. A párt nemrég közzétett új reformtervezete hosszabb ideig, akár 33 hónapig folyósítaná a munkanélküli segélyt, és az állástalanná vált embereket a lakhatás terén is segítenék.

Lars Klingbeil, az SPD főtitkára nem hagyta ki a ziccert, és a Twitteren reagált Kramp-Karrenbauer elszólására: „Kedves AKK! Csak egy tipp a jövőre nézve. Kedves elvtársak, ez a helyes köszönés nálunk.”

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek